Kérem Várjon!
Hírek
Máris szüretelnek a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében
bori
2024 July 18.

Sok évre visszatekintve az idei évben indul legkorábban a szüret Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében.

A csapadék és a hőmérsékletviszonyok szempontjából tekintve kedvező évjáratról beszélhetünk a szőlő esetében. Az enyhe telet követően az átlagosnál korábbi fakadással indult a szőlőfajták többsége, majd egy nagyon gyors, szinte robbanásszerű fejlődésnek lehettünk szemtanúi. Ennek köszönhetően korai volt a virágzás, a zsendülés, az érés pedig jelentősen korábbra jött előre az előző évekhez képest.

Ipacs Szabó István, a Pécsi Egyetemi Borbirtok főborásza ellenőrzi az idei termés paramétereit (fotó: Csortos Szabolcs / PTE)

Előző évi szüreti időpontok:

  • 2021. augusztus 11.
  • 2022. augusztus 4.
  • 2023. augusztus 17.

Bizonyos fajtáknál akár három héttel korábbi szüret is előfordulhat. A kutatóintézeti új, rezisztens fajták közül a jázmin esetében is ez a jelentős koraiság nyilvánul meg. Ma, vagyis július 18-án kezdték meg a szüretet.

Az idei kedvező csapadékos évjáratban is az előző évekhez hasonlóan jól vizsgáztak a kutatóintézet rezisztens szőlőfajtái, mivel a hagyományos vitis vinifera fajtákkal szemben az új, innovatív fajták esetében 2-3 növényvédelmi fordulóval biztonsággal megvédhetők voltak a szőlőfürtök. Korai fajtáink, mint például a mai szüret főszereplője, a jázmin esetében is a megfelelő savtartalomra, az illat és zamat megfelelő összhangjára figyeltek a szakemberek. Egy nappal korábbi mérések szerint az említett tulajdonságok 10,5%-os alkoholtartalommal párosulnak, ami alapján egy kellemesen üde, gazdag, parfümös, egyedi karaktert adó, mégis könnyed, nyárias bor készülhet majd belőle. 

Az 1949 óta fennálló, 39 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkező intézet az 1600 m2 alapterületű (4800 hl kapacitású) pincéjében felkészülten várja a friss termést, hogy azt feldolgozva kiváló borok kerülhessenek a palackokba. A kutatóintézet díjnyertes borai egyre több vendéglátóhelyen szerepelnek a borlapon, az érdeklődők a borszaküzletekben, valamint az egyetem webshopjában is megtalálhatják kedvencüket.