Kérem Várjon!
Cikkek
Kőházból kastélyba
Concours Mondial de Bruxelles 2022 útinapló 8. rész
Ercsey Dániel
2022 July 11.

Az utolsó napokban már jórészt ősöreg kőházak és főúri kastélyok, középkori kocsmák és menő tengerpartok váltogatták egymást.

Stilói kilátások (fotó: Ercsey Dániel)

A reggeli kilátás pazar, akárcsak a pisztáciás kalács amit a vendéglátónk sütött. Hiába a korai időpont, a városban már elviselhetetlenül meleg van, az összes templom zárva van, több úgy tűnik örökre bezárt. A város szomorú képet mutat, az elhagyatott paloták betört ablakain már húsz méter magas fák nőttek ki, a házak felén kint van az eladó tábla. Stilo, Calabria nagyágyúja elnéptelenedik és lassan ki fog halni. Mi marad? Egy Patyomkin-falu és egy múzeumként üzemelő Cattolica, vagyis bizánci templom.

Fotók: Ercsey Dániel

Szomorú, le is ülök a főtéren egy kávéra a Campanella szobor árnyékába. A híres egyházfi szülőházát viszont hiába keresem, bejárom kétszer az egész várost, de ahová a Google Maps mutat, ott nincsen semmi. Végül fájó szívvel veszek búcsút ettől a haldoklásában is csodálatos helytől, ami engem Madrinra emlékeztet.

A főtér és a Campanella szobor (fotó: Ercsey Dániel)

Kőlábfej kőszandálban... (fotó: Ercsey Dániel)

Az úton Caccuriba csak egy megálló van, mit ad Isten éppen Isca Marinában, ahol a hosszúhetényi borásznak, Szabó Zoltán barátomnak van tüchtig kis nyaralója. Gyorsan csobbanok is egyet, nehogy már a Jón-tenger kimaradjon!

SzabóZé tengerpartján (fotó: Ercsey Dániel)

Caccuriban a szállás a falu feletti impozáns kastélyban van, az én lakrészemben egy háló, egy nappali és egy fürdő is van, az ablakaim tíz emelet magasságból néznek a szomszédos hegyoldalra. Gyors borkóstoló a kastélyban, hála Istennek a wifi is hasít, utána pedig szürreális vacsora az óváros egyetlen éttermében, az Osteria della Rugában, ahol a bácsi folyamatosan magyaráz olaszul, miközben hordja ki a tíz féle előételt, a két főételt, a bort, a desszertet és a kávét, nem zavartatja magát, hogy senki sem ért semmit, igaz ő sem ért minket.

Fotók: Ercsey Dániel

A ház fehérbora jó savú parasztbor, szerencsére nem hibás. Félénken Greco Biancót kérek, de a bácsi üveges tekintetébe nézve feladom. Később látom, hogy a bort egy műanyag kólásüvegben veszi elő a hűtőből. Nincs több kérdésem. Zárásként a grappa viszont kiváló, megédesíti ezt a középkori estét.

A ház bora... (fotó: Ercsey Dániel)

Másnap, az út során először, kipihenten ébredek. Reggeli a kastély város fölé magasodó kertjében, aztán Gianpaolo leszáguld velünk a kocsiján a vár alatti parkolóig. Elképesztő a csávó, negyvennel megy a sikátorokban, pedig gyakran a falak és a tükrök között nincs több öt centinél…

A kastély és a terasz (fotók: Ercsey Dániel)

Utazásunk utolsó állomása Crotone. Az egykor dicső görög városállam, krotóni Milón és Püthagorasz városa ma koszos, álmos kisváros ami szemmel láthatóan éppen darabokra esik. A dóm nyitva van, be is megyek megnézni az állítólag a kereszténységgel egyidős szentképet, ami inkább tűnik egy bizánci ikon XV. századi másolatának, szokatlan módon egészalakos Madonna ábrázolással.

Crotone, a dóm (fotó: Ercsey Dániel)

A dóm melletti utcát a vicces kedvű helyiek az ördögről nevezték el (Via Lucifero), ez vezet az egykori zsidó gettón (Giudecca) át a halászok terére és a tengerpartra. Egy másik utcán viszont a tengerparti erődhöz jutunk, ami be van zárva és irtózatosan bűzlik.

Vár állott, most (kőhalom) nyilvános wc... (fotó: Ercsey Dániel)

Amit most látunk, az nápolyi spanyol munka, de valószínűleg itt állhatott egy sziklán az ókori görög akropolisz is. A várost leginkább egy matematikusról, Püthagoraszról ismerjük, a többség a tanulmányai során már találkozhatott a róla elnevezett tétellel, de azt kevesen tudják, hogy a filozófus, Salvador Dalít megelőzve, szinte félistennek tartotta magát és így tettek a követői, a krotóni iskola növendékei is. Egy tőle fennmaradt mondás jól szemlélteti, hogy emberünk nem volt híján az önbizalomnak:

„Vannak az emberek, vannak az istenek és vannak olyan lények, mint Püthagorasz.“

Kortársa volt az ókor legünnepeltebb sportolója, a krotóni születésű Milón, aki hatszor nyert olimpiát. Testi erejéről volt híres, amit napi 8 kg hús és napi 10 liter bor elfogyasztásával próbált szinten tartani. A bor, ha hihetünk a satnya utódoknak, természetesen a mai Ciró Rosso elődje volt…

Emlékeztető kóstoló, avagy borok a kastélyban (fotó: Ercsey Dániel)

A búcsú Crotone-tól gyors és fájdalommentes, az út vissza Lamezia Termébe hosszú és unalmas, ám a reptér közelében lévő szálláson a vacsora, köszönhetően Antonio Torcasiónak, szinte tökéletes. Méltó befejezése a Concours Mondial de Bruxelles borversenynek és az egész kalábriai utazásnak.

Ezzel a csodálatos, friss és elegáns borral búcsúzott tőlem Kalábria! (fotó: Ercsey Dániel)