Kérem Várjon!
Hírek
Indul az 5. WebWineWriting verseny
bori
2022 July 12.

Négynapos all inclusive spanyol pezsgős utazás, négynapos hazai bortúra, hat palackos Tokaji Aszú válogatás, három literes díjnyertes villányi Csanád Cuvée 2015 – ilyen díjak várják a bloggereket, borszakítókat, lelkes tollforgatókat, sőt idén először a videósokat is.

A zsűri

Az angol nyelvű írásokat olyan szakemberek zsűrizik, mint Rose Murray Brown MW, Skócia első számú borszakírója, Katie Mather, a nemrég magyar tematikával megjelent Glug magazin szerkesztője, Wojciech Bonkowski vezető lengyel borszakíró, a videókat pedig többek között Charlie Arturaola értékeli, a díjnyertes El Camino del Vino című film főszereplője. A magyar zsűritagok közt megtaláljuk Regéczi-Béres Melindát, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetőjét, Koch Csabát, a Magyar Bor Akadémia elnökét, Herczeg Ágnes borszakértőt, a videós zsűriben pedig Kemény Gabriella költő és influenszert.

A verseny menete

Július 25-ig lehet beküldeni az írások linkjét, vagyis a cikkeknek online jelen kell lenniük egy portálon vagy blogon. Az írások lehetnek frissek, de korábban posztolt cikkekkel is lehet pályázni, ha témájuk illik valamelyik kategóriához és nem régebbiek 2020-nál.

Kivétel a Z generációs kategória, itt egészen fiatal, kezdő szerzők cikkeit várjuk, könnyebbségként ők word dokumentumban is elküldhetik írásaikat.

Egy versenyző kategóriánkét egy írást / videót küldhet, tehát aki magyarul és angolul is pályázik, az összesen akár 8 nevezést is megejthet.

Az egyes kategóriák zsűrije a beérkezett cikkekből kiválasztja a három legjobbat, ők lesznek a döntősök, amelyeket augusztus 6-án teszünk közzé. Ekkor indul a közönségszavazás, amely augusztus 15-én éjfélkor zárul. Mind a négy kategória győztese részt vehet a 4 napos all inclusive bortúrán, és megkapják a kategóriák fődíjait. A legtöbb szavazatot gyűjtő győztes megnyeri a spanyol utat. Az eddigi győztesek – Török Ferenc, Ercsey Dániel, Jakab Tamás és Lőrincz Mihály – már túl vannak a spanyol úton, mindannyian élvezték a spanyol pezsgőfürdőt és sok új ismerettel gazdagodtak.

Idén is lesz Sánta Zoltán Emlékdíj, amellyel a 2018-ban elhunyt borszakíró emléke előtt tisztelgünk. Az Emlékdíjra minden magyar nyelven pályázó esélyes.

A díjátadó augusztus 25-én lesz a Pannonhalmi Főapátsági Pincészetben.

További információ a versenyről, szabályokról.

A kategóriák

Az idei kategóriák fő témái a 20 éves Béres Szőlőbirtok, a Koch Chardonnay Extra Brut okán a szűretlen pezsgő, a Z generáció és a bor, illetve a borleírás vizuálisan. A felhívások alább olvashatók részletesen.

20 éves a Béres Szőlőbirtok

Ünnepeljünk együtt a kettős jubileumát ünneplő Béres családdal! 50 éve a Béres Cseppel kezdődött a legendás történet, melyhez immár 20 éve a Béres Szőlőbirtok borcseppjei is csatlakoztak. Idézzünk fel egy meghatározó Béres borélményt, emlékezzünk a mesés erdőbényei tájra, a szőlőre, egy feledhetetlen nyári délutánra, melyet a Béres Szőlőbirtok teraszán töltöttünk…

A verzió: A bloggereket, kezdő borszakírókat most arra kérjük, meséljék el találkozásukat egy Béres-borral, de megoszthatják egy élményüket a Béres Szőlőbirtokkal kapcsolatban, akár a Bor, mámor, Bénye rendezvény keretében… Nincs műfaji megkötés, a terjedelem kapcsán is csak annyi, hogy 12 ezer karakternél ne legyen hosszabb az írás.

B verzió: A már gyakorló borszakírók számára hasonló a feladat: mutassák be a 20 éves Béres Szőlőbirtokot minél izgalmasabban, szemléletesebben – de maximum 7000 karakterben. A rövidség néha áldás, de 20 évet 7000 karakterbe sűríteni komoly kihívás!

A Béres-kategória zsűrije és díjai.


„Szűretlen” buborékok

A szűretlen kifejezést régóta használjuk olyan csendes borokra, amelyeket a szűrés nélkül hoznak forgalomba. A hagyományos módszerrel készült pezsgők esetében a szűretlen egyet jelent a degorzsálatlan kifejezéssel. Mindannyian tudjuk, hogy a pezsgők különleges aromáit a seprőnek köszönhetik, így aztán a szűntelenül kísérletező Koch Csaba, a 2019-es Év Bortermelője piacra dobta az első degorzsálatlan pezsgőjét. A 100%-ban Chardonnay-ból készült pezsgő Extra Brut kategóriájú a maradékcukor miatt, de likőrözés nem történt.

Ebben a kategóriában a szűretlen borok és pezsgők témájában várunk írásokat. Formai és egyéb megkötés nincs, csak a hosszúság (ne legyen hosszabb az írás 10 000 karakternél), és legyen benne említés a Koch pezsgőről, de természetesen más borok és pezsgők szerepelhetnek a cikkben.

A Koch-kategória zsűrije és díjai


Az Z generáció és a bor (a HNT támogatásával)

Büszkék vagyunk kiváló borászainkra, izgalmas szőlőfajtáinkra, meseszép borainkra, sorra készülnek az elérthető árú, fiatalokat célzó közösségi borok, a magyarországi borfogyasztás mégis folyamatosan csökken, már a top 10 országban sem vagyunk benne. Kesergés helyett most a HNT támogatásával lehetőséget adunk a kezdő, fiatal borkedvelőknek, szárnyukat bontogató bloggereknek, hogy küldjék be írásaikat gyakorlatilag bármilyen magyar borról, borokról, borvidékről, borászatról, borbárról, borútról, műfaji megkötés nélkül, sőt egy különleges könnyítéssel: csak ebben a kategóriában word dokumentum formájában is elfogadjuk a nevezéseket a kezdő íróktól. A cikkek ne legyenek 10 000 karakternél hosszabbak, a zsűri pedig elsősorban azt vizsgálja majd, hogy melyik írás csinál leginkább kedvet a Z generáció tagjai számára egy kis borkóstoláshoz. Korhatár nincs, örökifjú kezdők is pályázhatnak – ha megtalálják a közös nyelvet a 26 éven aluli fiatal felnőttekkel. Az írásokat tetszés szerint lehet illusztrálni is, bár nem az összhatást, hanem a szövegeket fogjuk értékelni.

A HNT-kategória zsűrije és díjai


Vágykeltő kortyok – videós kategória

A borleírások lehetnek tudományosak, szakmailag precízek, de néha bizony igen unalmasak. Most arra bíztatunk mindenkit, hogy készítsenek rövid kisfilmet izgalmas, valóban vágykeltő borbemutatással minimum 2 és maximum 5 percben. Az a cél, hogy a videó nézője azonnal megszomjazzon, poharat akarjon ragadni, érezni akarja azokat a különleges illatokat és zamatokat. Egyetlen megkötés van: a videó magyar bort vagy magyar szőlőfajta borát mutassa be. A pályázóknak a videókat fel kell töltenie valamely videómegosztó oldalra (YouTube, Vimeo), és a linket kell elküldeniük. A videós kategória zsűritagjai és díjai még feltöltés alatt állnak.

További információ: info@hungarianwines.eu

banner
Programajánló
2023. Június
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2023. 06. 10. 15:00 - 20:00
Magtár Mecseknádasd, Mecseknádasd, Liszt Ferenc u. 73 .
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
banner
banner