Kérem Várjon!
Cikkek
Kadarka és néró
Szekszárd felsőpolc: ötödik fejezet
Szünder Dezső
2021 October 22.

A Szekszárd felsőpolc sorozat kezdetén bevallom reménykedtem abban, hogy egyik kedvenc fajtámból sok, nagyon szép tétellel találkozhatom majd, írhatok róluk, reményeim szerint jót s szépet. Hát, nem így lett. Kadarkából egyetlen palack érkezett, így aztán elkezdhettem gondolkodni azon, hogy milyen borhoz is párosítsam. Aztán érkezett egy vörös néró – amit egyébként a gazdák előszeretettel rozénak készítenek el – és megoldotta ezt a kérdést. Így került a mostani felsőpolcra két különlegesség, két teljesen különböző fajtából.

Eszterbauer 108 éves Kadarka 2019

Igazi kadarkás, világos színvilág, fajtajelleges, meseszép gyümölcsös, fűszeres illat, mely az ízben az illatra rákontrázva jelenik meg. Meggy, diszkrét fehérbors, moderált savak. 90/100 pont Alkohol 12,0% Ár: 5390 Ft

Merfelsz Néró 2017

Tiszta, mélybíbor szín, fűszerek és gyümölcsök nagyszerű egyensúlya. Szegfűszeg, szerecsendió, finom borsosság és rengeteg meggy. Ízben ugyan kevéssé intenzív, de az illatjegyek itt is tökéletesen felismerhetők. A hosszú utóízben inkább a tannin viszi a szerepet, de még nem bántón. 91/100 pont Alkohol 15,0% Ár: 6100 Ft

Ami a pontokon túl van

A Palánki-hegy néhány száz négyzetméteres 1912-es telepítésű kadarkájából 2019-ben 581 sorszámozott palack készült fajélesztő és hordó használata nélkül. Minden kadarkát kedvelő, szerető embernek kötelező a kóstolása, nagyon fajtajelleges, jól iható, régi szép időket idéző bor. Aki a fajtát kedveli, annak igazi örömbor. Dűlőszelektált, minden évben kis kis palackszámmal készülő kadarka. A pincénél jelenleg már csak az új évjárat kapható, abból 547 palack készült.

Az elsősorban rozénak készülő néró fajta vörösbora igazi meglepetés volt számomra. A 2017-es remek évjárat eredményeképp született ez a gyümölcsös, izgalmasan fűszeres tétel kevert hordós érleléssel. A szőlő rezisztens fajta, így egyetlen egyszer sem permetezték, ezen túl antioxidáns tartalma is kiemelkedő. Kirobbanóan gyümölcsös és finoman fűszeres jellege a magas alkoholtartalom ellenére nagyon jól iható itallá teszik. Egy szép évjárat, tökéletes érettségben szüretelt szőlőjéből készült nagyszerű bor, ne tartogassuk, igyuk.

Ami a kadarkát illeti, nem volt nehéz az ételt kiválasztani hozzá, hiszen egy jó halászlé elmaradhatatlan kísérője, legyen az szegedi, vagy bajai. Ezúttal egy szegedi halászlé volt ennek a kitűnő palacknak a társa, mondanom sem kell, remekül kiegészítették egymást. Merfelszék Nérójához pedig toszkán szüreti szőlős lepényt készítettem.