Kérem Várjon!
Cikkek
Hová lehet ilyenkor menni Tokajban?
Hát a Benkő Borházba!
Ercsey Dániel
2022 December 16.

Visszatérő rémálmom, hogy egy hideg téli napon sétálok Tokaj belvárosában, elmegyek a katolikus templom és a kínai üzletek kirakatai előtt és annyira de annyira vágyom egy pohár aszúra, de minden zárva van. Aztán felébredek és a valóság majdnem ilyen…

Borfal (fotó: Ercsey Dániel)

A múlt hétvégén a friss Pécsi Borozó díjas (TOP5 hotel kishazánkban) tokaji Hotel Mercure-ben tartottam kóstolót és annál a résznél, amikor valaki megkérdezte, hogy „hová menjünk holnap délelőtt kóstolni a városban“ én még gondolkodtam a válaszon, amikor a hallgatóságból már meg is érkezett a válasz: Benkőékhez! Való igaz, hogy telente nem túl sok állandó nyitvatartású hely van Tokajban, messze vagyunk még attól, hogy legalább a Nemzetközi Aszú Napon tokaji aszú csordogáljon még a csapból is. Ha igazán őszinte akarok lenni, Prácser Hajniék kávézója mellett (ahol mindig ott vannak az Erzsébet Pince borai, de azt nem hiszem, hogy kóstolni is lehetne őket) emlékeim szerint csak Illés János van nyitva a Szerelmi pincesoron és persze a szomszédos Benkő Borház!

Fotó: Ercsey Dániel

A Szerelmi pincesor a fölé magasodó dűlőről kapta a nevét, ami pedig nem a szerelemről, hanem Szerémi Györgyről, mások szerint magáról a Szerémségről (ami egy tájegység a mai Szerbiában), a dűlő eredeti neve Szerémi volt, ami persze a helyiek szerint totál értelmetlen, így módosult az évszázadok alatt Szerelmire. De ami a mi szempontunkból sokkal fontosabb, ha vonattal érkezünk Tokajba - és miért ne tennénk, az IC közvetlenül ide hoz Budapestről - akkor tíz lépés (igaz, át kell bukdácsolni a síneken) és ott is vagyunk a Benkő Borházban, vagyis Szilvia és Balázs birodalmában.

A fotó a Benkő Borház FB oldaláról származik

Semmi faxni, 4 hektárnyi terület, az ebből lejövő 10.000 palack bor, illetve a maradék Bag-in-Box-ban várja, hogy a sorsa jobbra forduljon és megigyák a népek. Szilvi a földhözragadtabb, tarcali lány, aki Tokajban nőtt fel, pontosan tudja, hogy a csillogás könnyen megtéveszti az embert, de Hegyalja nehéz kenyér, nem elég, hogy a bor jó, el is kell adni. Balázs, a budai-budakalászi-szentendrei sváb srác már-már származását meghazudtolóan szárnyaló lélek, igaz, a borokat is ő készíti. Milyen is lehetne egy borász, nem igaz? Ráadásul lányos apaként sok mindent elnézőbben kezelek, más lányos apák álmait is, Balázsék pedig rögtön három kislányt is nevelnek Tokajban.

Fotó: Ercsey Dániel

Ha beszédbe elegyedünk velük, gyorsan kiderül, hogy ők bizony ebből próbálnak megélni, nincs csilli-villi terepjáró és maldív-szigeteki nyaralás, van viszont kőkemény munka, sok agyalás és termékfejlesztés, főleg arról, hogy mit is keresnek az emberek, mit isznak szívesen, azt pedig hogyan lehetne úgy kommunikálni, hogy még egyszer meg akarják kóstolni vagy vásárolni a bort. Szinte üdítően hat ez egy olyan borvidéken, ahol a többség mögött nagybefektetők állnak, akiknek szinte mindegy, hogy eladják-e a bort és ha igen, mennyiért.

A végére persze kiderül, hogy akár szállást is tudnak adni (barátoknak, üzletfeleknek, meg aki veszi a fáradságot és megnézi a honlapon a szállás fotóit…), de persze kóstolóra is be lehet fizetni náluk, hiszen minden nap nyitva vannak, három alkalmazottal várják a rohamot, csak legyen roham, különben az ilyen tisztességgel dolgozó pincék nehéz helyzetbe kerülnek, nélkülük pedig nincs jövője a borvidéknek, ez egészen biztos!

Fotó: Ercsey Dániel

Sárgamuskotály gyöngyöző 2021

Amikor az ember félve nyúl a palack után, aztán szinte nem tudja letenni a poharat… A szín halvány citrom, zöldes reflexekkel. Rövid felhabzás, de sok bubi marad a pohárban. Az illat igazi muskotály, intenzív, virágos, van benne egy pici sauvignon blanc hangulat, pici jázminnal a végén. Kóstolva könnyed, frissítő, jól áll neki a cukor is (papíron félszáraz), behízelgővé teszi a kortyot. Igazi rászoktató anyag, kérek még! 87/100 pont

Tokaji hárslevelű 2021

Közepes citrom szín. Illatában édes gyurma, pici vajas kukorica, érett alma, pici birs, leheletnyi szegfűszeg. Kóstolva közepesnél nagyobb test, hömpölygő karakter, szép savgerinc. Az ízben zöldalma és fehér virágok, a krémes textúra mellé belépő citrusos savak. Fiatal még, idő kell neki! 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Furmint 2020

Mély citrom szín. Illatában az alma és a birs mellett marcipán és édes fűszerek. Közepesnél nagyobb test, széles korty, de ízben eléggé dísztelen, mondhatni karakteresen furmint, ásványos felhangokkal és sós-citromos lecsengéssel. Szuper! 88/100 pont

Furmint 2019

Mély citrom szín. Visszafogott illat, pici kukoricával, aszalt almával és őszibarackkal. Kóstolva is visszafogott, nagy testű és kerek savú. A hordó nem az ízben, inkább a szerkezetben érződik, ott viszont talán túlságosan is ráül a borra és elnyomja a gyümölcsösséget. 85/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Sárgamuskotály (édes) 2021

Halvány citrom szín. Parfümös, picit talán szappanos illat, vilmoskörtével, hitlerszalonnával. Szájban közepes testet kapunk, jó egyensúllyal, virágos-tömjénes-citromhéjas jegyekkel. Jól iható, szerethető tétel. 86/100 pont

Szamorodni 2018

Egyszer már adtunk rá vakon 93 pontot, most meggyőzött, hogy nem véletlenül. Közepes arany szín. Illatában a gombás jegyek mellett idősebb sárgabarack lekvár, őszibarack kompót, narancshéj, szegfűszeg, talán még egy pici szilvalekvár is felbukkan. Visszanézve az előző borleírásunkat, azt mondhatni, érződik az eltelt idő az illatban. Kóstolva közepesnél nagyobb test, mély és hömpölygő, sok botritisszel, aszalt gyümölcsökkel, édes fűszerekkel. A penge savak miatt a lecsengést szinte száraznak érezzük. Végre egy szamó, ami nem akar aszúnak látszani! 92/100 pont

Aszú 2017 5p

Mély citrom szín. Intenzív illatában fehérbors, menta, mandarin és fehércsoki, lime és pici gomba, aztán mindent eluraló friss kajszilekvár. Nagyon fiatal még. Szájban közepesnél nagyobb test, jó savszerkezet, elegáns citrusosság. Előnye, hogy nem farnehéz, de a könnyedség és a löszös karakter egyben a hátránya is. Jól iható, de talán nem az az aszú, amit 40 évre el lehet tenni. Ebben inkább „csak“ húsz-harminc év van, de soha ne legyen ennél nagyobb bajunk! 91/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Pinot Noir 2017

Közepesnél halványabb rubin szín. Illatában alma, málna, pici avar. Könnyed és jó savú bor, az ízben piros bogyós erdei gyümölcsökkel és meglepően markáns tanninokkal. Friss, üde, egyszerű de hibátlan. 84/100 pont

Pinot Noir & Syrah 2018

Közepes rubin szín. Izgalmas illat pici meggyel, feketeszárú cseresznyével, céklával és málnával, rózsaborssal. A test közepes, mellé feszes tanninszerkezetet és lendületes savakat kapunk, szép gyümölcsösséggel. A vörösborok terén határozottan finnyás feleségem úgy megivott egy pohárral, hogy csak na! Még nincs a csúcsán, nyugodtan lehet fektetni 2-3 évet. 87/100 pont