Kérem Várjon!
Cikkek
Furmint a Wachauban?
Jakab Tamás
2025 May 20.

Wachau, pontosabban a Domäne Wachau is belépett abba a sorba, amit Európa nagy és híres borvidékein termelők, kutatók az elmúlt években megkezdtek: a klímaváltozás eddigi és a jövőben várható hatásaira helyi, hosszútávú fajtakísérleteket folytatnak, vagy legalábbis kezdenek el.

Nyitókép: Ried Liebenberg, Ried Kaiserberg, Ried Frauengärten, Dürnstein, Wachau, Niederösterreich © Austrian Wine / WSNA

Idén áprilisban Wachauban, a Hochseiber dűlőben (Weißenkirchen) 17 különböző fajtát telepítettek, hogy egy hosszútávú kísérletben megvizsgálják, mely fajtáknak lehet esélyük a klímaváltozás alatt és a wachau-i terroiron. A fajták között zömmel olyanokat találunk, amelyeket korábban ezen a szélességi körön el sem tudtunk volna képzelni.

Ha jobban megnézzük, találunk egy olyan fajtát is, amely nekünk, magyaroknak a szívünk csücske.

A fajták:

Assyrtiko, Vermentino, Verdicchio, Grenache Blanc, Xarello, Macabeo, Albariño, Marsanne, Roussanne, Chenin Blanc, Clairette Blanche, Weisser Heunisch, Gelber Orleans, Österreich weiß, Gelber Furmint, Grüner Sylvaner, Souvignier Gris.

Igen, nemcsak Burgenlandban, hanem ezek szerint már a jóval hűvösebb Wachauban is úgy gondolják, hogy a furmint a klímváltozás egyik nagy nyertese lehet a közép-európai fajták között.