Most kivételesen nem a január 15-én lejáró mandulás receptpályázatunkat népszerűsítjük, hanem egy újabb pinot noir kóstolóról érkezik beszámoló. A helyszín Villány, a Mandula étterem. Az év első nagy kóstolója, legalábbis részünkről. A borsorban 18 pinot noir. Innen-onnan. Főleg Villány, de nem kizárólag. Zoranka lemaradt Borturista pinot kóstolójáról, de most talán még jobban is járt. A legjobbak, saját pontozása szerint, növekvő sorrendben.
Színben nagyon erőteljes, szinte fekete árnyalatok, viszont illatban némi illósságot vélünk felfedezni. Ez nálam sajnos már súlyos gond, mások engedékenyebbek. Ízben cseresznyés, inkább befőttes. Erjedési illatok, ízek térnek vissza. Az amúgy nem rossz alapanyag most zavarokkal küszködik. Valami gond lehet, reméljük csak ezzel a palackkal. 75 pont
Egyszer már nagyon megosztotta a társaságot, akkor védelmeztem. Most nem tudtam, mert nekem sem jött be. Zavaros megjelenés, illatban savanyú káposzta. Ízben sem harmonikus, éles savak, fura utóízek. A nemrég kóstolt 2006-os St.Andrea pinot noirokról áradoztam szűkebb, viszont ez a bor egyszerűen nem tud hozzám közel kerülni. Vagy fordítva. 76 pont
Silleres színvilág, halovány rubin, helyenként lilás árnyalatokkal. Illata vonzóbb, mint az íze. Friss, földes, füves. Van benne eper és málna. De belekortyolva már fáradtabb, picit diós, talán az oxidáltság kezdeti jelei? Nem túl hosszú, de újra kellene kóstolni, talán csak most volt rossz formában. 79 pont
Színben szép, olyan pinós. Fickós pinós. Illatában egyre erősödik a házi szilvapálinka. Mögötte alkohol hangsúly. Túlzottan is. Szárít és éget kortyban, nem nagyon, de mégsem mondható elegánsnak. És túlzottan arányosnak sem. 80 pont
Színben egyszerre van jelen a vörös, a fekete és a téglás-narancsos világ. Illatában is tudatosítja: nem mai gyerek. Ánizs és gyógynövények, némi narancsos csokival. Narancshéj. Ízben lomhább, viszont fűszeresebb. Kicsit nehézkes, tömény, lomha. Túlment a legszebb időszakán. 81 pont
Sötétebb rubin csillogás. Pici gránátosság. Nem túl nyitott, de egyre gyümölcsösebb. Idő kell neki. Viszonylag arányos alkohol és sav. Ízben meggy, kis likőrösséggel. Némi édeske, nekem nem az általam elképzelt pinot noir, de jó bor. És jól tartja magát. 82 pont
Érett, szép piros árnyalatok. Amúgy persze, vörös. Illatban kedves, kicsit málnaszörpös. Jóivású, könnyed. Nincs benne eltúlozva se hordó, se alkohol. Nem túlzottan komplex, de nem is kell minden bornak annak lennie. Legyen egyensúlyban, legyen gyümölcsös, legyen arányos és ne tűnjön el a korty a semmibe. Itt ez mind megvan. 83 pont
Rubinba hajló színek. Zárt illatok. Picit sok alkoholt érzek ki belőle és az elvárt illatok mögött mintha karfiol bújna meg. Ízben gazdagodik és lassan, de biztosan nyílik. Nem ül rajta a fa, szép gyümölcsök jönnek, picit erősebb alkohollal a kelleténél. A vége nem túl hosszú, de szép cseresznyés. 84 pont
Szép bor. Jól mutat a pohárban. Illatában és zamatában is érettebb jellegzetességeit mutatja meg a pinot noir, hiszen jól vegyül az erdő, a gomba és az avar az áfonya, meggy és cseresznye gyümölcsösségével. A vége most nem volt túl hosszú, de azért nincs vele különösebb gond, sőt. 84 pont
Légies, szinte áttetsző, de látni-érezni benne a jól formált, csiszolt testet. Illatban cassis, izgalmas, játszi. Erőteljes savak jönnek ízben, mellette kökény. Van pici alkohol többlet a végén, kis kesernyével, de sok gyümölcs ellenpontozza és zöldesebb bogyók. A zárása lehetne picivel szebb és nem lenne csak 85 pont
A bordósba hajló árnyalatok tömény borra utalnak. Mégsem villányi „túltömény”. Illatban elsőre zárt, de nem kell neki sok és máris gyümölcsökkel enged ismerkedni. Friss, üde, elegáns. Arányos bor, izgalmas, van benne több felfedezhető réteg. Mégis jóivású. A pincészet elsőszülött pinot-ja, legyen még sok ilyen és jobb: 85 pont
Szép színek, szépcsillogás. Fűszeres-gyümölcsös illatok. Eper-málna, kis szegfűszeg, visszafogottan fahéj. Szegfűbors és szerecsendió. Ízben gazdag, jó savakkal. Nagyon szép hordóhasználat segíti az elegancia és harmónia kialakulását. Karcsú és csinos. Ráadásul szép, hosszú az utóíze. És hozzá kell tennünk: még rendkívül fiatal. 86 pont
A mozsgói mester alap-kékburgundija. Gyümölcsös, illatban fűszerekkel, ízben pici teltédességgel kedveskedik. Ez persze nem cukor, inkább tannin és alkohol. Nagyon szélesen jön, beteríti a szájat, hoz fekete és piros gyümölcsöket, pici avart és gombát, és egzotikus, indiai fűszereket. 87 pont (összesítésben a negyedik lett)
Egy pinot sorból kihagyhatatlan. A hűvös elegáns típus. Illatban elsőre kevésbé hoz lázba. Visszafogott, kis zöldséggel, gomba és karfiol, ami aztán enyhül, és gyümölcsösödik. Ez ízben teljesedik ki. Élénk savak, frissesség, jólöltözöttség. Kerekedik, egyre több és szebb lesz. 87 pont (összesítésben a harmadik lett)
Halványnak nem mondható, de mégis van benne valami légiesség, valami könnyedség. Legalábbis megjelenésben ezt sugallja. Illatban kedves földes-erdeigyümölcsös. Ízben is gazdag, összetett. Van benne egyensúly és elegancia. Mindamellett alkohol és tannin is van benne, aránytévesztés nélkül. Közepesnél hosszabb lecsengés. 88 pont
A bronzérmes. Ebner burgundi stílusú pinot noirja, ami hűvösebb az alap pinot-nál. Elég részlet gazdag bor, áfonyás-málnás erdei aroma-zöm mellett találunk kávét és gombát, sonkát és kakaóport. Nagyon hosszú nyeletű bor. Még nagyon az útja elején. Várni kellene vele, hogy beérjen és még szebb legyen. 89 pont
Szép szín. Alapvetően rubin. De van benne némi barna is. Illatban izgalmas, fűszeres. Van benne erdő és mező és még ráadás-gyümölcs. Nagyon intenzív. Nem igazán vettem benne észre a majd 7 éves kort. Megmaradt benne kellő sav, finomak a tanninok, nincs elszállva az alkohol. Zárásban is szép, hosszú. 90 pont (összesítésben az első lett)
Amikor sokdíjas lett, nem igazán értettem. Nekem nem volt a legjobb. De úgy gondolom, a nálam jobban, sokkal jobban borértő és pinot noir-értő véleményformálók érezték benne, hogy az idő mit tesz majd ezzel a borral. Erőteljes szín, sok gyümölcs és sok finom fűszer. Összetett, gazdag ízek, abszolút követi az illatokat. Szép a tartása, hosszú bor. Egyszerre tud pinot lenni és villányi. A mostani kóstolástól érzem úgy, ideje volna elkezdeni kóstolgatni, mert beérett. És még pár évig biztos ezt a formát futja majd. Ehhez persze jó lett volna betárazni, amíg olcsó volt. Most nem kapható vagy csak nagyon drágán… 91 pont (összesítésben a második lett)
A villányi Mandula étteremben tett kedd esti látogatásunk a vártnál is jobbra sikeredett. Azt gondolom, hogy a kóstolt 18 tétel ismét nagyon sok típusát vázolta fel a fajtának, amiben persze terroir és borászati szemlélet egyaránt szerepet játszik. És a listát elnézve, úgy tűnik, érdemes a villányi pinot noirokat hosszabb távra is elraktározni, legalábbis a 2002-es és 2004-es ebből a szempontból jó évjáratok voltak. Folytatjuk.