Kérem Várjon!
Cikkek
Etyeki Kúria, télen is
Három bor: zenit, pinot noir, kékfrankos
Győrffy Zoltán
2022 December 14.
Kaptunk három bort az Etyeki Kúriától, meg is kóstoltuk őket, meg kaptunk levelet is, erre azért rákérdeztünk. Téli álom helyett aktív etyeki pezsgés, bár pezsgőt most éppen nem kóstoltunk…

Az elmúlt hetek visszatérő szállóigéi lettek a rezsiharc, a válságkezelés és a költségcsökkentés. Meg egyre több helyen láttuk, hogy ideiglenes leállások és váratlan bezárások következtek be, a szakmai jóslatok sem túl optimisták a következő év első negyedévére.

Hogy állnak ezzel az Etyeki Kúriánál? Akit megkérdeztünk, Szerepi Szabolcs, az Etyeki Kúria üzletfejlesztési és cégvezetője:

- Az Etyeki Kúria felelős, innovatív, hosszútávú stratégiai tervezésének köszönhetően a jelenlegi helyzetben is pozitívan tekint a jövőbe. Borászatunk főépületének 2012-2013-ban történt megépítése idején alkalmazott technikai megoldások, majd az azóta folyamatos - az energiatakarékosságot kiemelten szem előtt tartó - fejlesztések a mai napig példaértékűek a hazai borászatok előtt.

Mennyire kihívás ilyen időkben egyben tartani a csapatot?

Technikai és technológiai innovációink mellett kiemelkedő figyelmet fordítunk kollégáink és csapatunk személyes és szakmai fejlesztésére, mentális és fizikai egészségük fenntartására, így például családi napot-, csapatépítéseket-, szakmai látogatásokat-, fejlesztő tréningeket tartunk, melyek kizárólag úgy lehetnek teljesek, hogy minden munkatársunk számára biztosítjuk a feltöltődéshez szükséges minőségi időt.

Nem csak házon belül, de házon kívül is éreztek felelősségek a szakma utánpótlása és a környezetetek iránt?

- Borászatunk kiemelkedően fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalás keretein belüli tevékenységét; támogatjuk a (bor)turisztikai szakon tanuló egyetemisták és oktatóik szakmai rendezvényeit, továbbá a közvetlen környezetünkben élő rászoruló családok részére is segítséget nyújtunk.

Az intézkedéseitek azt jelentik, hogy a borturistákat továbbra is várjátok?

- Vendégeinknek köszönjük a pozitív visszajelzéseket és támogatást, melyeket a magunk módján folyamatosan viszonozni kívánunk. Díjnyertes borainkat forgalmazó borbárunk az őszi/téli időszakban is folyamatos nyitva tartással és boraink által inspirált melegkonyhai ételkínálattal várja vendégeit, továbbá az év végéig főételeink mellé egy-egy pohár borra is megvendégeljük vendégeinket. Aki nem tud eljönni Etyekre, az se búsuljon, webshopunk kiemelkedő ár/érték arányú csomagajánlatokkal éjjel-nappal vásárlóink rendelkezésére áll. Bátran választhatnak: borászatunk tételei kiemelkedően teljesítenek hazai és nemzetközi borversenyeken.

Mi ezúttal nem látogattunk el Etyekre, viszont Etyek (sőt Sopron is) ellátogatott a konyhánkba, ahol megkóstoltunk három Kúria-bort.

MSP Zenit 2021

Meglepő bor. A zenit gyakrabban könnyed, friss, de itt pont nem azért szeretjük. Telt, fűszeres-gyümölcsös illat, mézes alma, kis egzotikus mix és némi virágillat. Kortyban kerek, krémes, már-már vajas, ugyanakkor jó savakkal bír, a gyümölcsök nem viszik el túlzottan az édes felé, sózott citrom, pomeló, körte, gazdag és rétegzett. Talán a hathónapos érlelés acéltartályban finomseprőn hatott így a zenitre. Van benne egy kis édesfűszer, némi fehér bors. Az alkoholérzet visszavesz a lendületből, addig minden nagyon a helyén van, itatja magát. Érett, szép, jól felépített bor, működik önmagában is, de csak egy-két pohárkával, talán étel mellé még jobban kiteljesedhetne. 88/100 pont. 3500 Ft.

Etyeki Kúria Pinot Noir 2019

Ha valami könnyed vörösbort vennék elő, az első három gondolatom egyike mindig az etyeki pinot noir. Ami 2001 óta a Kúria nevével fonódik egybe. Holott ez a bor nem annyira könnyed, van benne vagy tizennégyes alkohol, de minden más arra ösztökél, hogy inni szeressem. Az illata annyira meggy, erdei gomba, ribizli, kardamom és még egy csavarnyi virágosság is bujkál benne. Kortyban meggy, málna, tea, törökméz, bors és gomba. Van benne valami könnyed, légies és játékos, de cseppet sem egyszerű bor, ahogy nyílik, fel lehet benne fedezni újabb ízeket, illatokat, érzéseket. Nem mellesleg kedves is. Ha az infó hozzátesz, ebből fogyott a legtöbb. 90/100 pont. 4950 Ft.

Kúria Sopron Kékfrankos 2018

A stílus kicsit osztrákosabb, mint a soproniak többsége, pedig soproni a szőlő, a Block 4 adja az alapanyagot, ami ebben az évben nem lehetett gyenge. A bor sem az, illata érett, mély, meggy és szilva elsősorban, egy kis hecsedli, némi cseresznye. Kortyban is egyben van, a gyümölcs, a hordófűszerek, ez utóbbiak, a fahéj vagy a szegfűbors nem nyomják el a szilvás, meggyes, friss szedermálnás zamatokat. Mondhatnám, hogy jólesik az argentin-horvát meccshez, de ez nem lenne igaz, a bor sokkal izgalmasabb, az argentinok szervezet és összetett, mégis élvezetes játéka mintha jobban benne volna. Már most is bátran bontható, de ha a pince sarkában felejted, akkor sem kell aggódni. 89/100 pont. 4250 Ft.