Kérem Várjon!
Cikkek
Csak csendben: fehérek
VinArt Grand Tasting 2024 (1)
Győrffy Zoltán
2024 May 02.
A VinArt Grand Tasting a zágrábi tavasz legjelentősebb boros rendezvénye. Kétnapos borfesztivál egy remek csarnokban (Lauba), ahol elsősorban a horvát élvonal és legfeltörekvőbbek mutatkozhatnak be, de azért pár külföldi legenda is befér a sorba. A várólista hosszú, a létszám limitált, tényleg az egyik legjobban szervezett fesztivál, ahol jártam. Idén volt egy egynapos előrendezvénye, csak a szakmának. Ez volt a Silent Tasting. Az Esplanade Hotel szellősen berendezett termében csendben kóstolhattuk végig azt a 150-200 bort, amit a szervezők bekészítettek. Egyéni sorrendben, egyéni ritmusban, a felszolgálók némán sürögtek, adtuk a cetlit, mint könyvidényléskor egykor a könyvtárban és máris ott volt az asztalon a kikért 6 palack sauvignon. Az első részben mutatom, fehérben mit kótoltam.

POŠIP

Stina Pošip 2022
Tiszta illat, kajszi, méz, mediterrán bozót virágai, érett citrusok. Kortyban masszív, de nem nehézkes, kis olajossag, fűszeres citrusok, egész elő savak, ezerédes bogyók, picit fanyar. Lendületes. Hosszú. 91 pont.
Bora Pošip 2022
Bozót, zöld fűszerek, citrusok, pomelo, pici mézzel. Kortyban kesernyesebb, alkoholerzetmagasabb, egyensúly billen. Tartalmas, vastag bor. 87 pont.


Grgić Pošip 2022
Illat intenzív, zöldes, füves, bodzás és csalán. Citrusok, mentás limo. Korty korrekt savak, magas alkohol, közepes vastag, az izgalom a végére csökken. 88 pont.
Kraljevski vinogradi Pošip Prestige 2022
Olajos, zöldfűszeres, nektarinos illat, korty viszonylag egyszerű, túlérett citrusok, vastag, sűrű, de nincs nagy svungja. 86 pont.
Hvar Hill's Pošip Surreal 2021
Érett illatok, kajszis citrusok, fűszeres, korty lendül, jó savak, van benne élet, gyümölcsös, kis mineralitás, arányos kesernye, hosszú és kitartóan zamatos. Könnyed, nincs alkoholtúlsúly. Izgalmas bor. 92 pont.
Korta Katarina The American Pošip 2021
Modern és fajsúlyos. Fűszeres illat, citrusok és mediterrán bozót. Kortyban vastag, krémes, citrusok, nektarin, bogyók, alkohol. nagyon más, de nagyon pöpec. 90 pont.
Black Island Merga Victa Pošip Sur Lie 2020
Érett, vajas, krémes, citrompite és karamell, kajszi és papaya. Jó test, jó struktúra. Intenzív, szép hordófűszerek és gyümölcs, sok alkohol. Még jól áll. 89 pont.
Testament Pošip Zenit 2018
Aszalványok, fügedzsem, dió. Kortyban érett, savak vannnak, de a zamatok kissé elhalványultak. Egyszerű a vége. Lehetett jobb formában. 86 pont.

GRK

Bire Grk 2022
Gyönyörű illat, tiszta, grapefruit, pomelo, egres. Kortyban jó savak, friss gyümölcs, citruskavalkád, bodzaszörp és virágok. Jól strukturált, tartalmas, mégis könnyen szerethető bor. 92 pont.
Radovanović Grk Limited Edition 2022
Citrom, vérnarancs, zöldalma. Illata tiszta, de visszafogott. Korty telt, alkoholérzet magasabb, tartalmas, de picit zamatszegényebb,  viszont kétségkívül sűrűbb bor. 90 pont.

SAUVIGNON BLANC

Lagradi Sauvignon 2023
Jó bodzás, szőlős, afféle érettebb gyümölcsös sauvignon, idővel némi zöldalma és csalán. Kortyban fajtajelleges, fanyar gyümölcsös, jó savak, viszonylag egyszerű struktúra, de jó balansz. 89 pont.
Štampar Sauvignon 2022
Csalános, bodzaszörpos, elég fanyar, van teste, kis krémesseg is, komplex, de időt kér, szépen nyílik. 90 pont.
DK Natura Sauvignon Blanc 2023
Illata ok, de kortyban olaj és fanyarság, kesernye, kevés a friss gyümölcs, a sav nekem most bántó, bizonytalan a struktúra, a korábbiakhoz képest nekem most csalódás... 86 pont.
Kocijan Sauvignon 2023
Bodza, füves, korrekt. Ebben nincs hiba, hozza az elvárt karaktert. Friss, lendületes. 88 pont.
Belović Sauvignon 2022
Érett, szép, tiszta, gyümölcsös illat. Egres, bodza, virágok. Jó savak, plusz lekváros édesérzet. Behízelgő korty. 89 pont.
Kopjar Sauvignon 2022
Visszafogott illat. Tiszta könnyed gyümölcsös. Fehérborként jobb, sauvignonként picit kevesebb. 87 pont.
Badel Vezak Sauvignon 2022
Korrekt tiszta, szép bor, jó technológia, kevesebb egyediség és visszafogott fajtajelleg. Alma, barack, bodza. Közepes szerkezet. 88 pont.


Jakopić Sauvignon 2022
Nem tiszta illatok elsőre, aztán szellőzik. Korrekt bor. Kissé fanyar, sok citrusfélével. A test vastag, harapható. 86 pont.
Galić Sauvignon 2022
Tiszta illat, füves, csalános, korty fanyar, gyümölcsökből grapefruit és bodza. Van tartalma, frissessége, karaktere. 91 pont.
Litterarii Sauvignon Blanc 2022
Vajkaramellbe mártott egres. Van füvesség, van kesernye. Korty lehetne hosszabb, szebb, gazdagabb. 86 pont.
Korak Sauvignon Kamenice 2021
Finom, tiszta, elegáns és érett, van gyümölcs, kis fűszer, van mineralitás, komplex és kereteken túlmutató bor. 92 pont.