Amikor egy városban két nagy boros rendezvényt egy időben rendeznek meg, a szervezők nem biztos, hogy túl boldogok. Én az voltam, mert azért Zágráb legalább Budapestnyire van Pécstől, és egy hétvége alatt 2 borfesztiválba is belekóstolhattam. A Zagreb Vino.Com nagytestvér mellett az Apetit City étteremben rendezték meg első ízben a Label Grand Karakterre rendezvényt, ami az organikus, biodinamikus, ökö-, natúr- és narancsborok szemléje volt. Négy ország harminc bortermelője volt jelen, szinte minden esetben a borász maga volt megtalálható a borok mögött.
A házigazda horvát borászatok mellett szlovén, olasz és osztrák borokat is kóstolhattunk a Zágráb belvárosában található étteremben, amely egyébként az idén a 11. helyezett volt az országos étteremlistán (a nagyfivére, a Bistro Apetit pedig az első…).
A bekerülés feltételei az alábbiak voltak: organikus bizonyítvány, vegyi anyagok mellőzése a szőlőben és pincében, fajélesztők használatának mellőzése, legfeljebb évi 80 ezer palack készítése, technológiailag korrekt borok és a borászok a borászatok tulajdonosai.
Nos, azért volt, ahol lazítottak egy kicsit a feszesre fogalmazott játékszabályokon, a hazai versenyzők jelentős részénél azért a fentiek nem éppen állnak, vagy legalábbis nem a termelésük egészére. De nézzük inkább, mit is kóstoltunk. Mivel az idő itt is szűk volt, leszűkítettem a kört is 12 termelőre, viszonylag random módon, náluk elsősorban a fehéreket kóstolva. Persze, a szabályokat azért hozom, hogy aztán kitágítsam őket.
Damijan Podversic (Olaszország)
Malvasia 2008: Mély illat, akácméz, kajszi, erőteljes zamatok, telt, krémes, határozott kesernyével. ***
Kaplja Cuvée 2008: Chardonnay, malvasia istriana, friulano. Édesfűszeres illat, szájban fanyar erő, lassan bontakozik, aztán egyre több, egyre gazdagabb, zamatosabb, tartós ízek. ****
Ribolla gialla 2008: A legfanyarabb, minerális, tanninos, jó savak, masszív test, mézes-krémes zamatok egyúttal. ***
Sepp Muster (Ausztria)
Opok 2008: Sauvignon blanc, chardonnay, olaszrizling, sárgamuskotály. Egész könnyed, alacsony alkohol, jó savak, enyhe fanyarság, gazdag gyümölcsösség, ásványos háttérrel. ***+
Graf Sauvignon blanc 2007: Intenzív, egyszerre gyümölcsös és ásványos illatok, telt, erőteljes, sokrétű korty, inkább terroir, mint fajta, bár egy is bodzaszörp is feltűnik. Izgalmas, karakteres. ****
Sgaminegg 2007: Sauvignon blanc és morillon (chardonnay). Illat szép, kerek, intenzív. Mély. Perceken át csak az illattal voltam elfoglalva. Hordófűszerek, ásványosság, a kő és a réti virágok, sós gyümölcsök, igazán komplex, értékes bor. *****
Duboković (Horvátország)
Moja B 2009: Bogdanuša. Alacsony alkohol tűnik fel már illatban is, meg egy enyhe, 2-3 napos maceráció. Van benne kávé, fűszer és citrusok. Kortyban is herbális jegyek, fenyő is jelen van, de sok tiszta gyümölcs is. Jó test, megőrzött savak, korrekt. ***+
Moja M 2009: Maraština. Illat és zamat is erőteljesebb, jobban érezhetőbbek a pörkölt magvas, érett gyümölcsös aromák. Krémes, vaníliás, karamelles korty, telt, alacsonyabb savak. ***
Blažič (Szlovénia)
Rebula 2011: Viszonylag könnyed, elég gyümölcsös, egyszer, szinte ivós zamatokkal. ***
Blaž Cuvée 2006: Chardonnay, pinot blanc, rebula, sauvignonasse. Kibontakozó, virágos.gyümölcsös, gazdag illatok, kortyban érett, érezhető tanninok, jó, erősteljes korty. ***+
Rebula Selekcija 2006: Egy hónapos maceráció, 4 év nagy hordóban. Hihetetlen koncentráció, mineralitás és nyers erő. A szájat úgy csücsöríti, mint egy villányi nagycuvée, csak ez éppen fehér. ***+
Sauvignon Blanc Selekcija 2006: Egy hét maceráció, késői szüret. Édes bodza, csalán, tiszta. Kortyban alkoholédesség, krémes, kedves. Egész kerek, tartalmas és jól iható. ****
Posestvo Grace (Szlovénia)
Rebula 2009: Két hétig tartották héjon. Illatban nem teljesen tiszta, kortyban elég fanyar, van benne anyag, de nem bontakozik ki kellőképpen. **+
Rebula 2010: 12 nap héjon. Élénkebb és fanyarabb egyszerre. Jó savak, gazdag citrusosság, egész jó zárás. ***
Štekar (Szlovénia)
Emma Brut Natur: Rebula pezsgő. Szép élesztősség és frissítő gyümölcsösség, jó buborékok. Három éves, ha jól figyeltem. ***+
Rebula 2010: Friss, gyümölcsös, jó savakkal. Citrusok és körte. Jóivású, szép korty, közepes hossz. ***
Malvazija 2011: Teltebb illat, édeskésebb, mézesebb, friss, lédús őszibarackkal. Krémes korty, akácos édesség, van benne játékosság, izgalom. ****
Emilio Cuvée 2010: Rebula, szürkebarát, sauvignonasse. Intenzív, alapjaiban gyümölcsös illatok, némi fehér bors és fűszernövény. Hordó érezhető, a teste arányos, jó savak őrzik. Elég szépen strukturált, tartós zamatokkal. ****
Klinec (Szlovénia)
Gardelin 2009: Szürkebarát. Fűszeres illat, elég sok alkohollal. Édes fűszerek, mint fahéj vagy ánizs, ugyanakkor a grapefruit keserédessége. Kortyban ananász, krém, fűszer, jó savak, hosszú korty. ***+
Malvazija 2009: Ásványos, szikár, akácos malvazija. Sárgadinnye, bodza, akácvirág, kis méz, a héjon tartás kis fanyarsága, teleszáj, jó kis bor, nem kell magyarázni, szép, gazdag, kell. ****+
Rebula 2009: A fanyarság dominál kortyban pedig illatban a gyümölcsösség, a halvány virágos illatok mást sejtettek. A test korrekt, van tartása is, sok az alkohol a végén. ***
Mlečnik (Szlovénia)
Chardonnay 2006: Ásványos, szikár chardonnay. Héjon erjesztés dominanciája, édesfanyar ízek, kevés gyümölcs. Ugyanakkor komplex, a pohárban nyílik szépen, ahogy emelkedik a hőfoka. Szárít a vége. ***
Ana Cuvée 2007: Chardonnay 75%, a többi malvazija, rebula, sauvignonasse, pinela. Elég összetett, sok tannin, sok mineralitás, fűszeresség. Teltség, dús zamatok, idő kell a kibontakozásához. ****
Werlitsch (Ausztria)
Sauvignon blanc 2010: Szép, tiszta illat, nem dübörgő zöld, csalános, inkább érett és felettébb ásványos. Szájban tisztaság, szépen metszett bor, sok érett gyümölcs, ok talajból felszívott fűszer, kis herbásság, hosszú korty. ****
Ex Vero I 2007: Elsősorban chardonnay, némi sauvignon blanc. Kevés olaszrizling. Az illat kerek, a korty kerek, vannak gyümölcsök, némi fűszernövény, de csak diszkréten és pici sósság a zárásban. ***+
Ex Vero II 2007: Elsősorban sauvignon blanc és némi chardonnay. Intenzív, sokrétű illat. Tiszta, szép aromák, gyümölcsök, bodza, alma, citrusok, mandarin, egres. A korty is dús, még több egyszerre sós és édeskés ásványossággal. ****
Ex Vero III 2007: Sauvignon blanc és chardonnay fele-fele arányban. A legsziklásabb fekvésű dűlőből, teszi hozzá a borász, de nem is kellene, mert mér az illatából merő ásványosság jön, a gyümölcsök diszkrétebbek, de vannak és tisztaság van a borban. Nem kevés alkohol, érezni a hordó fűszereit, hosszú, komplex, nagyon izgalmas és egyedi bor. *****
Herrenhof-Lamprecht (Ausztria)
Buchenberg Weiss 2011: Cuvée, mégpedig olyan 25-30 különböző fajta bora. Illata szép, egész csokor gyümölcs és virág, van benne ásványosság is, de nem uralkodik el a boron. Könnyed, 4 gramm maradékcukor kerekíti, de jók a savak, kerek történet, lazuláshoz. ***+
Krauthaker (Horvátország)
Kuvlakhe Verduzzo 2009: Maceráció, illatban elsődleges. Édes és fanyar, a korty gazdag, de sok a fa, sok a fanyarság. ***
Kuvlakhe Grasevina 2009: Elég húzós, sok még benne minden, tannin, hordó, erő. De felismerhető a fajta is, legalábbis jól tippeltem. ***+
Kuvlakhe Zelenac 2009: Legszebb illat, dús, van még gyümölcs is, kávé, egyszerre édes-sós-fanyar korty, gazdagság, hosszúság, élet. ****
Saint Hills (Horvátország)
Nevina 2010: Chardonnay és malvazija. Tiszta illatok. Méz, birs, körte, vanília. Arányos test, jó struktúra, elég krémes, de nem túl hordófűszeres, fehér bors és kevés vanília, zöldalma, citrusok és akácméz. ****
Colombaia (Olaszország)
Bianco Toscano 2011: Trebbiano és malvasia. Illatban és kortyban is elég virágos, könnyed, kis héjon tartásból származó édesség inkább, mint fanyarság. Friss, laza, nem túl vastag, de arányos bor. ***+
Kosovec (Horvátország)
Škrlet 2011: A különleges, csak Moslavina régióban ismert fajta talán legizgalmasabb példányai. Az alapbor csak inoxban volt. Tzennégyes alkohol, hetes sav. Élő, friss, birs és alma jön az illatában. Erőteljes, intenzív korty, sokrétű, szépen nyílik. A savak, a tisztaság, élménybor. ****
Škrlet Selekcija 2011: Kicsit sötétebb csak ez a verzó, amelynek 20 százaléka tölött héjon egy hetet. Illata is mélyebb, talán édeskésebb is. Jó savak a kortyban, ez is hetes körüli, egyszerre édes és fanyar, sok gyümölcs és fűszeresség, tartalmas bor. Kifinomultabb, sokrétűbb. ****+
És itt szünet, vége, pihenés. Vásárolok egy organikus pólót, vicces-kedves a stand is, a termék is, L remélhetőleg értékeli majd. Iszom egy kis vizet, beszélgetek, nézelődök. Van még fél órám a kitűzött menetrend szerint, akkor még egy-két vörös is belefér. Visszasétálok a szimpatikus osztrák sráchoz, akinek a vörös házasításában még kadarka is van. És falujának testvértelepülése Lánycsók, mohácsi borászok, itt egy jó kapcsolat!
Herrenhof-Lamprecht (Ausztria)
Pinot noir 2011: Fűszeres, könnyed, áttetsző, elég gyümölcsös, sok meggy, szilva, van benne élet, tartalmas, de cseppet sem nehézkes. Fiatal bor, még van érnivalója. ***+
Buchenberg Rot 2011: Sok fajta házasítása. Fűszeres, elég telt a korty, jól összeállt, kedves bor, jó belekortyolni. ****
Duboković (Horvátország)
Prije 6009 godina 2009: Plavac mali. Mély, összetett illat. Tölgy, dohány, édesfűszerek, eukaliptusz. Gyümölcsösség, aszalt szilva és erdei gyümölcskosár. Telt, masszív, elég kigyúrt bor, de semmi sem lóg ki túlzottan. Stílusos bor. ****
És természetesen horvát bor az utolsó, a finis, plavac mali, de ez jó, persze hiába bizonygatom már jó ideje, a legközelebbi boros rendezvényre szervezek majd egy jó plavac mali mesterkurzust. A Label Grand Karaterre izgalmas kezdeményezés, nem mondom, hogy minden bor egyformán megfogott, akadtak gyengébbek is, azokról kevesebb szót ejtek, de összességében jó volt ilyen sok típusú, karakterű, arcú bort kóstolni és mégis mind a természetesség felől jön és felé tart. A helyszín jó volt, bár néha zsúfoltnak tűnt. Legközelebb majd magyar borászoknak is érdemes lenne ellátogatni ide, ajánljuk a szervezők figyelmébe.