A Villányi borvidék összefogásának jeleként hívták létre 2015-ben az első Franc&Franc nemzetközi konferenciát és kóstolónapot, amikor a Loire-menti cabernet franc termelőket és boraikat látták vendégül. 2016-ban egy újabb fejezetet írtak a Villányi Franc történetébe, hiszen azokat az európai bortermelőket invitálták Villányba Olaszországból, Törökországból, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából és Bulgáriából, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort. 2017-ben egy újabb fontos kérdéskört jártak körül, hiszen a magyar borok legfontosabb és legjelentősebb piaca Magyarország, így a magyar borpiac került górcsó alá. 2018-ban a világ nyílt tágra, Villány vendégül látta a kaliforniai, chilei és dél-afrikai cabernet franc borokat, termelőiket, nemzetközi szakértőket. 2019-ben a terroir és a muzeális borok voltak fókuszban.
1) LELOVITS TAMÁS PINCÉSZETE Villányi Cabernet Franc 2018
KATEGÓRIA: DHC Villány Classicus
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Kisharsány, Bocor dűlő
ALKOHOLTARTALOM 15%
MARADÉK CUKOR: 3,7 g/l
SAV: 5,2 g/l
Készítésének folyamata: 16 nap héjon tartás és tartályban történt almasav bontást követően került hordóba 14 hónapra.
Véleményünk: Szép, érett illatok, gyümölcsös, meggyes-szedres. Némi fűszeresség, csoki. Sűrű, szép, de van benne élet, van benne játékosság, a klasszikus kategória kimaxolása.
2) BAKONYI PÉTER PINCÉJE Siklós Cabernet Franc 2018
KATEGÓRIA: DHC Villány Classicus
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Siklós - Makár, Városhegy
ALKOHOLTARTALOM 14,5%
MARADÉK CUKOR: 1,4 g/l
SAV: 5,3 g/l
Készítésének folyamata: 14 nap héjon tartás, 50% francia tölgy, többször használt 228l-es hordó 8 hónapig, 50% tartályos érlelés, 2019. augusztusi töltés.
Véleményünk: Friss, málna, zöldpaprika, bors, meggy. Nyurga test, érintésnyi fűszeresség, kortyban a gyümölcs viszi, jó savakon nyugszik. Egyedi arculat Villányban.
3) CSÁNYI PINCÉSZET Villányi Cabernet Franc 2018
KATEGÓRIA: DHC Villány Classicus
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Villány
ALKOHOLTARTALOM 14%
MARADÉK CUKOR: 3,6 g/l
SAV: 5,1 g/l
Készítésének folyamata: A bortétel 1/3-a 14 hónapig nagyméretű, magyar tölgyfahordókban érlelődött, 2/3 része acéltartályban volt. Színe mély rubin, illata telt, meggy, csokoládé és némi fűszer játszik velünk. A kortyot érett bogyós gyümölcsök, fahéj és szegfűszeg zamata vezeti.
Véleményünk: Szamócás-csokis, illata lassabban nyílik, közepes test, korrekt sav, jó tannin, a vége fahéjas meggy és csipkebogyó, pici édesérzettel.
4) AGANCSOS PINCÉSZET Capitalis Villányi Franc 2017
KATEGÓRIA: DHC Villány Premium
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Csillagvölgy dűlő
ALKOHOLTARTALOM 14%
MARADÉK CUKOR: 1,3 g/l
SAV: 4,5 g/l
Készítésének folyamata: Szüret időpontja: 2017.10.11. reggel kicsit párás, napközben szép őszi napsütéses idő 20-25°C. Egészséges, szép termés, melynek az erjesztése viszonylag hidegen, 20°C-on irányítottan, acéltartályban történt. Érlelése: 500 literes barrique hordóban 24 hónapig érlelődött, majd egalizálás után került palackba.
Véleményünk: Elég erőteljes illat, hordófűszeres. Vastag, erőteljes és intenzív test, szeder, étcsoki, kakaópor, némi kökény és berkenye. Elég hosszú, gyümölcsös korty. A sav kissé alulmaradt a tanninnal és alkohollal szemben. Még érlelhető.
5) SZENDE PINCE Kopár Villányi Franc 2017
KATEGÓRIA: DHC Villány Premium
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Kopár dűlő
ALKOHOLTARTALOM 15,5%
MARADÉK CUKOR: 0 g/l
SAV: 5,5 g/l
Készítésének folyamata: Alacsony tőketerheléssel, október közepén szüreteltük. Fajélesztős beoltással, kóracél tartályban erjedt. 24 hónapig érlelődött 500l új magyar tölgyfahordóban.
Véleményünk: Izgalmas illat, hordófűszer és gyümölcs szép aránya, kortyban feketeszeder, vörösáfonya, vanília, szegfűszeg, grafit, jó savakkal a háttérben. Alkohol zúzós, de belefér a testbe, van tartása. Közepesnél erősebb test, hosszú korty. Évtizedes potenciál.
6) GÜNZER TAMÁS PINCÉSZETE Bocor Villányi Franc 2017
KATEGÓRIA: DHC Villány Premium
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Kisharsány, Bocor dűlő
ALKOHOLTARTALOM 15,5%
MARADÉK CUKOR: 2,9 g/l
SAV: 5,5 g/l
Készítésének folyamata: 24 hónapot érleltük 225 literes barrique hordóban.
Véleményünk: Szép szín, mély illatok, bogyós gyümölcsök, vanília, étcsoki. Nagy test, széles, ám feszes struktúra, erőteljes zamatok, sok gyümölcs, szeder, feketeribizli, sok fűszer, vanília, rum, kávé. Nagyon komplex, hosszú távon élvezhető bor.
7) SAUSKA BORÁSZAT Villányi Franc Siklós 2017
KATEGÓRIA: DHC Villány Premium
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Siklós
ALKOHOLTARTALOM 14,5%
MARADÉK CUKOR: 1,8 g/l
SAV: 6,1 g/l
Készítésének folyamata:Kézi fürtválogatás, majd a bogyózást követően kézi bogyószelekció. Rozsdamentes tartályban a bogyók egész, roppantás nélküli 3 napos hidegáztatása, majd az alapborok spontán fél órával történő irányított erjesztése. Az extrakciós idő 28 nap volt. Hordóban történt az almasav teljes lebontása. 16 hónapot töltött új és főként másodtöltésű francia hordóban.
Véleményünk: Áfonya, szegfűszeg, vanília, bors, szeder. Kerek korty, finom gyümölcsök, jó, sőt határozott savak, kedves, hosszú zárás. Egyensúly van benne már most is és még bőven érlelhető.
8) GERE TAMÁS & ZSOLT PINCÉSZETE Villányi Franc Válogatás 2016
KATEGÓRIA: DHC Villány Premium
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ):
ALKOHOLTARTALOM 13,5%
MARADÉK CUKOR: 1,9 g/l
SAV: 5,6 g/l
Készítésének folyamata: A pincében bogyózás után a szőlő zárt kóracél tartályba került közel 2 hónapra. Erjedés után a bor 16 hónapot töltött magyar és francia hordókban, melyek között megtalálható volt új (20%) és használt, valamint 225 literes, 5 hl-es nagyhordó is. Palackozás után az érlelő pincében további 1 évet töltött palackban.
Véleményünk: Érett gyümölcsök az illatban, főként feketeribizli, áfonya és fűszerek. Kortyban picit földes, mellette sok bogyós gyümölcs, arányos hordóhasználat. Feketecseresznye, puncs és étcsokoládé. Lecsengése hosszú és emlékezetes.
9) RUPPERT BORHÁZ Villányi Franc 2016
KATEGÓRIA: DHC Villány Premium
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Diósviszló
ALKOHOLTARTALOM 14,5%
MARADÉK CUKOR: 1,8 g/l
SAV: 5,8 g/l
Készítésének folyamata: Diósviszló szőlőhegy, déli kitettség, alacsony tőketerhelés. Kézi fürt- és bogyóválogatás után nyitott kádban erjedt kézi csömöszöléssel, majd 18 hónapig érett részben új és használt 225 literes magyar tölgyfahordóban.
Véleményünk: Illata intenzív, izgalmas. Ahogy illatban, úgy ízben is elsősorban gyümölcsös, persze elég krémes, vajas, némi kókusz és szegfűszeg is ott van, minden hordófűszer szépen, arányosan kimért. Szeder, szilva, meggy. Kicsit tejcsokis. Kicsit fahéjas szederkrémes. Jó savakkal. Személyes kedvencek közé felvéve.
10) RICZU TAMÁS BORÁSZATA Villányi Franc 2017
KATEGÓRIA: DHC Villány Super Premium
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Kisharsány, Bocor dűlő
ALKOHOLTARTALOM 15%
MARADÉK CUKOR: 2,6 g/l
SAV: 5,9 g/l
Készítésének folyamata: Organikus, vegyszermentesen művelt szőlő, nagyon magas terméskorlátozás (45 q /1 ha), kézi szüret fenolos érettségben, kézi bogyóválogatás. A borba kizárólag természetes és vegan alapanyagok kerültek a feldolgozás során. Irányított erjesztés, kör fejtve 8 napig, majd közvetlen préselés. A bor érlelése 225 l első töltésű magyar és francia bordeaux típusú tölgyfahordókban történt, 24 hónapon át finom seprőn (sur lie), közben rendszeresen kevergetve (battonage).
Véleményünk: Komplex, tartalmas, mondhatni lehengerlő illat. Telt, érett gyümölcsök, krémes, sűrű korty, vanília, szeder, bors, fahéj, szegfűszeg. Sok gyümölcs, sok hordó, sok izgalom. Úgy nagy és masszív, hogy közben intenzív, vibráló és hosszú. Valóban kimagasló.
11) GERE ATTILA PINCÉSZETE Villányi Franc 2017 Ördögárok-dűlő
KATEGÓRIA: DHC Villány Super Premium
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Ördögárok dűlő
ALKOHOLTARTALOM 14,5%
MARADÉK CUKOR: 1,6 g/l
SAV: 4,9 g/l
Készítésének folyamata: Az alkoholos erjesztés és az almasav bontás acéltartályban történt. 70%-ban új, 30%-ban másodtöltésű barrique hordóban érlelődött 16 hónapig.
Véleményünk: Szépen nyíló illatok, némi áfonya, szeder, némi bőr, plusz édesfűszer. Érett, puha tannin. Tejeskávés, borsos, bogyósgyümölcsös. Lassan hömpölygő, krémes, telt, hosszú korty.
12) BOCK PINCE Villányi Franc - Fekete-hegy Selection 2015
KATEGÓRIA: DHC Villány Super Premium
SZÁRMAZÁSI HELY (DŰLŐ): Fekete-hegy
ALKOHOLTARTALOM 14,47%
MARADÉK CUKOR: 1,2 g/l
SAV: 5,5 g/l
Készítésének folyamata: A Villányi Franc-jaink a préselést követően 24 hónapra új tölgyfahordóba kerülnek. A minőségi elvárásoknak megfelelően az értékesítést a Villányi Franc-ok esetében minimum egy éves palackos érlelés előzi meg. Fekete-hegyi Franc válogatásunkat már 2000-től készítjük, ha az évjárat prémium minőséget ad.
Véleményünk: Intenzív illat, elég sok hordófűszerrel. Erőteljes szájban is, masszív erdei gyümölcsösség, bogyósok tömkelege, étcsokoládé, kávé, dohány. Déli hangulat, komplexitás, nagy tartalom és hosszú korty.
A villányi cabernet franc válogatott kiválasztása hatodik éve zajlik, a nevező borászok, valamint Horkay András, borvidéki tanácsadó, a CEWI vezetője és e sorok szerzője vesz részt a kiválasztásban, amely vakkóstoló formájában szerveződik meg, a nevezések számának növekedése kapcsán tavalytól már kétnapos programként. Minden évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium cabernet franc, azaz Villányi Franc jut be a villányi borválogatottba, amely borok egy éven át képviselik a Villányi borvidéket a hazai és külföldi bemutatókon.