- A kilenc észak-balatoni és a tizedik a tiszteletbeli északi (azaz kislaki) termelőbe, egy vagy több évtizedes vörösboros tapasztalat után a kilencedik „Vörös Balaton”-on már nem kellett önbizalmat önteni - kezdte beszámolóját Jásdi Attila. - Tudták, hogy az itteni vörösök komplexitásban, egyéni karakterben felveszik a versenyt bármelyik borvidékkel. Ihatóságban talán le is körözik őket. Illenek a modern gasztronómia világába. Áraik általában versenyképesek.
A balatoni vörösök termelői - akik mégiscsak elsősorban fehérborokkal foglalkoznak -, nem ülnek eladatlan készleteken, nincsen szükségük lepárlási támogatásra. Mégis kellett a pénteki borvacsorás beszélgetés egymással és a szombati találkozó szakírókkal és fogyasztókkal: visszaigazolása az elvégzett munkának és ösztönzés a jövőre vonatkozóan.
A hangulatról a továbbiakban meséljenek a képek: