Kérem Várjon!
Cikkek
Regina a Völgységből
Egy bor: Illés Borház Pinot Regina 2019 (Tolna)
Győrffy Zoltán
2021 February 08.

Van amikor egy erősen szürkületi zónás, mondhatni toplistákra ritkán bekerülő borvidék adja a szombat esti bort, ami ráadásul egy idegenül csengő fajtából készül és még csak a készítőjét sem ismerjük igazándiból, no onnan nem könnyű nem vakkóstolón nyerni. Persze könnyű nekünk itt délen, ahol a pinot regina született, ahol azért a Tolnai borvidék számtalanszor bizonyított és ahonnan Kisdorog is közel van.

Kezdjük a pincészettel. Az Illés Borháztól kaptunk már kedves invitálást 2019 őszén, amikor új feldolgozó-csarnokot avattak, sajnos, nem tudtunk ott lenni. Így a weboldalról tájékozódtunk, ahonnan kiderült hogy a családi borászat 6 éve indult, 2014-ben vásároltak egy 35 hektáros birtokot Kisdorog területén (ami a Tolnai borvidék része, azon belül is a Völgységhez tartozik), mely a fotók és korábbi emlékeink alapján valóban két meseszép völgyből áll. A két völgyet elválasztó dombtetőn lévő 5 hektáros, kiváló adottságokkal rendelkező, enyhe déli lejtésű területet 2016-ban 6 féle szőlőfajtával telepítették be: cabernet franc és cabernet sauvignon a fő fajták, de van itt kékfrankos, syrah, alibernet és pinot regina is. Készítenek fehérborokat is, de a szőlő ott felvásárlásból érkezik, van lehetőség válogatni a környék szőlőtermesztőinek kínálatából.

Folytassuk a fajtával. A pinot regina még csak 2020. januárja óta szerepel a fajtajegyzékben, fajtaborként forgalomban 2018-ban jelent meg vele elsőként az Illés Borház. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti  és Borászati Kutatóintézetében folyó innovatív fajtakísérletek eredménye ez az új fajta, amely a pinot noirhoz kapcsolódik, viszont a rezisztencia géneket más fajtáktól kapta meg, így ellenálló a főbb gombabetegségekkel szemben. Az ifj. Kozma Pál által vezetett szőlőnemesítési kutatások egyik izgalmas fajtája ez, amely már nemzetközileg is érdeklődést váltott ki, uniós fajtavédettséget is kapott.

És akkor végül milyen a bor? Illata lassan nyílik, elsőre kicsit földes, aztán ibolya, málna, sőt vörösáfonya érkezik. Picit borsos, amit kortyban is visszakapunk, a tannin moderált, a sav közepesnél erősebb, van benne frissesség, lendület. Áfonya, gomba, zöldbors, behízelgő gyümölcsösség. Laza, könnyed, könnyen érthető, könnyen megkedvelhető. Nincs benne nagy rétegzettség és mélység, de ki bánja, ha tiszta, finom és vidám? Bárcsak minden könnyed kadarka ilyet tudna, ha már hasonlítani kellene, valahol a kadarka és a pinot noir között helyezkedik el, némi turános, menoiros parfümösség valóban megjelenik (mint azt mások felfedezték), engem ez cseppet sem zavar.

Személy szerint volt már lehetőségem korábbi pinot reginákat kóstolni, még fajtajelölti korban és van benne fajtajelleg, ha máris elég bátrak vagyunk ilyesmit megállapítani. Kellene még pár bátor pinot regina telepítő és pár jó bor, hogy kitapasztaljuk, melyik stílus áll neki a legjobban. A pop működik. Nálam 85 pont és kíváncsi vagyok a folytatásra. Az ára 2500 forint, ami gondolom elősorban a ritkaságnak szól, a stílus olyan 5-6 eurós (mondjuk lefelé alkudva 1500-2000 forintos) kategóriában lenne jóárasítva - ahol például a REDy mozog, itt is (sőt még inkább) a fiatal borfogyasztók lehetnének jó közönség.