Eger és Balatonfüred a mennybe ment, egy nagy név csúnyán leszerepelt. Olaszozás a pécsi Cornel’s borbárban, burgenlandi és kötelező kutjevói kitekintéssel.
A péntek esti kóstolót tartó Szabó Zoltán arcára volt írva az elégedettség, amiért nemcsak aznap volt tele a Búza téri pince, de még másnapra is teltházközeli volt a borbár az olaszrizlinges tematika miatt. A termőterületével a Habsburg Monarchia egykori határait a kékfrankoshoz hasonlóan szépen kijelölő olaszrizling ugyanis az egyik kedvenc szőlőfajtája. „Felnőtt, éretté vált végre a borivó társadalom, helyére kerül az olaszrizling” – nyugtázta, de aztán inkább nem sütötte ezt el a kóstolón, nehogy az „érett” szóról arra asszociáljon mindenki, hogy mennyit öregedtek azóta, hogy elkezdtek borkóstolókra járni.
Zoli azt viszont már elmesélte, hogy amikor a Fishing on Orfű fesztivál boros részének egyik alapembere volt, akkor eleinte még a rozé volt a legnagyobb sláger, amiből annyi fogyott, mint a fehérekből együtt. Ez azonban nagyot változott, a rozé annyira trendivé lett, hogy talán pont emiatt vált mára szinte cikivé: az utóbbi években hiába adta magasabb áron az olaszrizlinget a rozénál, inkább abból kérte mindenki a fröccsét, a rozé már alig ment. Az olasz tehát megy.
Zoli a hosszúhetényi borászati vállalkozását azóta nagy médiavisszhanggal felszámolta, már a 2023-as évjáratot is kihagyta. Az osztrák-magyar határon, Szombathely és Kőszeg között található, Ausztriában az egyik legjobbnak számító kékfrankos-termőhelyen, a Vashegyen vezényelte le ősszel a szüretet – és ezzel pont a kóstoló napján végzett, sietett is haza. Szinte teljesen szabad kezet kapott Jobbágy Kornél Cornel’s-tulajdonostól a kóstolósor összeállítására, így pár általa nemrég felfedezett burgenlandi tétel is bekerült a sorba, egyenesen a pincékből, a termelővel folytatott hosszas beszélgetést – többnyire a kisparaszti életforma és a borkultúra megszűnésének, feledésbe merülésének fenyegető időbeli közelsége miatti borzongást – követően.
Kezdjük is a sort, a borok mellé folytatódnak a sztorik.
Gáspár pince pécsi olaszrizling 2023
Afféle welcome drink, ez ugyanis a ház bora a Cornel’s-ban: hiszen Pécsen az volna az alap, hogy ez pécsi bor legyen. (Erről ugye már írtunk, friss élmény: az I love Pécs nevű főtéri kávézóban az itallapon lévő borok közül egy sem pécsi, ennyire őszinte a Pécs iránti love.) A mozsgói pince az olaszrizlingre specializált GROW du Monde borversenyein kimagaslóan szokott szerepelni, ez a tétel ugyancsak így tett, a Cornel’s-ban pedig folyóborként exkluzívan kapható, verhetetlen 400 forintos deciáron. Szép sav és szerkezet, érettebb korra utaló aromatika és illat, némi hordóra emlékeztető édeskés hatással – utóbbi tud meggyőzni egy zsűrit a borversenyen, az ilyesmire fel szokták kapni a fejüket.
Paulus Gold olaszrizling 2023
Tokaj-Hegyalja és Sopron mellett az aprócska móri borvidéket is elkerülte az olaszrizling, legfeljebb mutatóban találni itt, azt is főleg a Paulus nevű nagybirtoknál. Ha ők nem lennének, vagy egyik napról a másikra kivágnák az összes szőlőjüket, hivatalosan meg kellene szűnnie a móri borvidéknek, az ugyanis a 300 hektáros minimálhatár alá zuhanna ezzel. Mint Szabó Zoltán mesélte, a tendencia persze ott is csökkenő, már ami a szőlőterületeket illeti – hol nem: itt a környéken pl. Szerbiában, amúgy –, ha a mostani tempóval mennek lefelé a lejtőn, hét-tíz évük van hátra a borvidéki státuszban – ezért hülyeség amúgy a borvidékezés, a bürokrácia hizlalására jó csak, hiszen van pár hely, ami nem borvidék, mégis kiváló borokat terem, szóval bőven elég lenne, ha csak apellációk lennének –, hacsak nem írják át addigra a szabályozást és viszik le a határt mondjuk 200 hektárra. A Paulus a bestbuy-borairól híres, 1690 forintért ez is az: a pince legtöbb fehérborának valószínűleg az ottani élesztőpolicy miatt van egy sauvignon blanc-os hatása, ennek is, de azért ízig-vérig olaszrizling, ráadásul móriként ritkaság is.
Zelna Balaton olaszrizling 2023
A Balatonfüred-csopaki borvidék a magyar olaszrizling-szívcsakra Szabó Zoltán szerint, legalábbis az utóbbi időben egyre több nemzetközi szinten is kimagasló bort kóstolt innen, ráadásul nemcsak ismert pincéknél, hanem sok alig ismert kistermelőnél is konstans magas minőségű borokat kapni – emiatt a balatonfüredi borhetek számára mindig kötelező programot jelent. A bioborokat készítő Zelna is a GROW du Monde-dal robbant be, legalábbis a pécsiek számára: az első, Vajdaságban rendezett 2022-es borversenyen meglepetésre az övék volt a legjobb bor, vagyis egy kb. 2500 forintos 2021-es alaptétel nyomta le a négyszer-ötször drágább szlavón dűlösöket. (Most már inkább a morvák készítik a győztes meglepetésborokat, jövőre a versenyt is ott rendezik meg.) Ez a bor szájat betöltően krémes, trópusi gyümölcsökkel jön, egzotikusabb vonal, nem a klasszikus magyar olaszrizling – ezért izgalmas. 3090 Ft.
Gál Lajos egerszóláti olaszrizling 2023
Nagyon szép és elegáns cucc, a kóstoló egyik legjobbja. Szabó Zoltán borfilozofálással vezette fel: vajon miért építi az egri borvidék vörösborokra az imidzsét, amikor az azonos klimatikus adottságú szomszédjai – Mátra, Bükk, Tokaj – mind fehérboros vidékek? Gál Lajos az olaszrizling egyik legjobb és legelkötelezettebb hazai termelőjeként a fajta hangsúlyozásával némileg szembemegy a bikavéres mainstreammel, de nagyon jól teszi – Zoli még poénkodott is, hogy az egrieknek akkor esik majd csak le, hogy a fehér volna az ő útjuk, mire a vörösök rendesen kezdenének ott beérni. Hűvös, sőt, hűsítő zöldfűszeres illat, citrusos karakter, mindenféle zöld asszociációk – ez az egerszóláti inkább hasonlít a kedvenc délolasz fehérboraimra, mint a tipikus olaszrizlingekre, de ezért szép, mert szívemnek kedves húrokat penget. A 2520 forintos árát látva óriási vétel, kétszer ennyit is ér, köszönjük Gál Lajosék nagyvonalúságát.
Thom Wachter Burgfalke Welschriesling 2023
A termelő Eisenberg/Vashegy egyik legismertebbje, főleg a dűlőszelektált kékfrankosokról híres, ez az egyetlen olaszrizlingje – a fajtára Ausztriában nem komoly borok alapanyagaként, hanem inkább ivóborként tekintenek, ami jól csúszik a Buschenschankokban, a pincesorok borkimérésein felszolgált felvágottakhoz, sajtokhoz, zsírokhoz, kencékhez, savanyúságokhoz, meg a frissen reszelt tormához. Thom Wachter olasza ennél szerencsére több – Zoli állítása szerint vagy ötven Buschenschakot ivott végig, hogy rátaláljon féltucat tényleg egyedi burgenlandi Welschrieslingre, helyi dialektusban: Wölschre – ezért is kaptuk a poharunkba: a visszafogott illat után ízben egy nagyon is harapható, juicy cucc jött, 8 euróért többet mit kívánhatnánk. (Buschenschank: nagy dilemmám, hogy átvegyem-e a cikkekben a főneveket nagybetűző német helyesírást – amit helytelenül, az itteni helyesírási szabályokra fittyet hányva, önként és dalolva, bárminemű német nyomás nélkül a magyar borsajtó is alkalmaz néha pl. a szőlőfajtaneveknél – magyar szövegekben. A nyelvtannáci énem ellene van, hiszen a köznév az köznév, habár akkor rögtön fonetikusan írnám, mondjuk busensanknak – milyen szép a nyelvújítás előtti horvát, ahol ez fel se tűnne, ’š’ betűkkel beolvadna a környezetbe –, a magyar nyelv germanizmusait erősíteni szándékozó, a nyelvtani öngyarmatosítást Habsburg-nosztalgiából nem ellenző énem ellenben támogatja a nagybetűket, így meghagytam őket.)
Kreinbacher Nagy-Somlói olaszrizling 2023
Az eredetileg vaskeresztesi-szombathelyi építési vállalkozó nemcsak a Champagne-nyokkal egy lapon említhető pezsgőket készített a Somló-hegy alján lévő űrbázisnak álcázott pincészetében, de már a nagypolitikában is megmártózott, miután évek óta siklót akar építeni a Gellérthegyre. Ez az olaszrizlingje elsőre a somlói borokhoz képest vékonyabb, talán mert az eleganciát igyekeznek keresni, szerkezetileg kifogástalan, a lecsengésben pedig ahogy azt illik és ahogy elvárt – direkt írtam így, egy újabb germanizmus: passzív szerkezet, Zustandspassiv ráadásul –, nagyon hosszan ott van a hegyre (helyi írásmód szerint: Hegyre) jellemző sósság. 3350 Ft.
Figula Sóskút olaszrizling 2023
A világ csodája, ritka az ennyire jó olaszrizling, pláne 4500 forintért. A Figula Mihály és fia, Ifj. Figula Mihály olaszrizling iránti elkötelezettségét hosszasan ismertető és méltató Szabó Zoltán szerint lehetetlen, hogy ne több szüret eredménye legyen, annyira tökéletes, újra felhozza a balatonfüred-csopaki borvidék szívcsakrajellegét, mi pedig örülünk ennek a hűvös, picit ánizsos illatú olaszrizlingnek, és élvezzük a kifinomultságát, és hogy még némi minimális töppedt-botritiszes karakter is megjelenik benne a körte és a gyógynövények mellett. Úgy lomha és olajos, hogy közben friss és lendületes is. Izgalmas és játékos bor, komoly beltartalommal, hosszú lecsengéssel. Szívcsakra-bizonyíték.
Jásdi Lőczedombi olaszrizling 2023
Jásdi István csopaki borterasza az egyik legszebb balatoni panorámát nyújtja – csak ne ezt a bort kérjük ki mellé. Egyszerű, lapos, már-már vizes, tompa bor. Se rétegzettség, se lendület, se izgalom, mindez némi érezhető maradékcukorral ráadásul, nagy csalódás emiatt, pláne, ha az 5500 forintos árára nézünk – egyszerűen eltörpült a Figula-féle Sóskút után. Nem tudom elképzelni, hogy Jásdi István ezt kortyolgatja, miközben a Mandinerre írja a panaszkodásait a világ aktuális állása kapcsán – vagy talán mégis, el tudom, és úgy már értem azok forrását.
Weingut Horvath Stein Welschriesling 2023
Jürgen Horvath 2016 óta borászkodik főállásban: noha a pincét már a harmadik generáció óta viszik, neki sikerült ebből érdemben megélni elsőként a családban. Sokan hiányolják az egyszerűséget a borok körüli beszédből: a sörre azt mondjuk, hogy világos, és rögtön tudjuk is, miről van szó, ehhez képest a boroknál szőlőfajták vannak meg dűlők, évjáratok, hát ki igazodik ki ezen? A Dél-Burgenland legjobb fehérborait adó Rechnitz/Rohonc környékén a józan paraszti ész talaján áll még a borról való beszéd is: a Stein-dűlő azért kapta a nevét a kőről, mert annyira sok a talajban a pala, hogy nem szántják fel, legfeljebb a füvet nyírják rajta. Aki tanulmányozni akarja, hogy mire szokták azt írni/mondani, hogy minerális (újabban wet stone character, aztán persze lehet, van még újabb, rég nem updateltem a bullshitgyűjteményt), kóstolja meg ezt, 8,50 eurót bőven megér – aztán úgyis kíváncsi lesz a pince többi borára is.
Szabó Zoltán pécsi olaszrizling 2022
A borász utolsó forgalmi tétele a kedvenc fajtájából – szépen búcsúzott, a GROW du Monde-on kapott is érte egy aranyérmet (mert én beneveztem, ő ehhez túl szerény), de addigra már gyakorlatilag el is fogyott, talán pár éttermesnél-borbárosnál van még belőle készlet. Nagyon örülök neki, hogy van belőle egy kartonom nekem is. Nagyon sokféle olaszrizling-klón termése egyben: szlavónok, vajdaságiak, pécsiek, osztrákok, badacsonyi, bemutatva azt, hogy mennyire jó, testes és vibráló savú bort lehet itt a fajtából készíteni. Sokkal inkább hasonlít a szlavón világ graševináira, mint a magyar mezőnyre. Mivel itt az asztaltársaság Zoli heccelésével volt elfoglalva, miközben ő a közönség dicséreteit fogadta lelkesen, pontosan először feldobta a labdát, hogy azok lecsaphassák, nem jegyzeteltem semmi érdemit. De minek is, jó a bor, nektek már úgyse jut, nekem meg még van belőle egy csomó, de jófej vagyok, a cikk olvasóinak akciósan 100 euróért adom palackját, jelentkezni a szerkesztőségben.
Galić graševina 2023
Popzene Kutjevóból, a szlavón, sőt, horvát olaszrizling-etalonok szülőföldjéről, az ő Tokajukból, már ami a legendás borászok és nemzetközileg díjazott borok sűrűségét illeti: friss, tartalmas tartályos olaszrizling érezhető maradékcukorral. Az olaszrizlingre a környékre leginkább a horvátok feküdtek rá: míg a magyarok fröccsbort, az osztrákok ivóbort láttak benne sokáig, Szlavóniában zászlóra tűzték a fajtát, mondván ha egyszer ezt dobta a gép nekik, akkor ebből kell kihozni a legtöbbet. És mivel az olaszrizling minden műfajra alkalmas a pezsgőtől a narancsborig, a fajta horvát neve, a graševina jelentősen ismertebb brand lett már az olaszrizlingnél, amire az aktuális magyar bormarketing eleve nem is akarna építeni, még a GROW du Monde idei magyarországi versenyét is sikerült ignorálniuk a nemzeti együttműködés jegyében. Aki tudni szeretné, miért mennek a horvát olaszok – már azon túl, hogy a tengerpart és az összjugó piac eleve szép és biztos eladásokat produkál nekik –, vegye meg ezt a bort, vagy a pince bármelyik másik olaszrizlingjét, csalódni sose fog. 12 euró.
Szászi Szent György-hegyi olaszrizling 2022
Lehengerlő őserő, az olaszrizling Terminátora, nem finomkodik, berúgja az ajtót. Szabó Zoltán jellemzése szerint hömpölygős, sűrű, krémesen betölti a száj minden zugát. Egyszerre lenyűgöző az ősereje és egyben kissé ijesztő is a sűrű nehézkessége, lesz, akinek nagyon fog tetszeni, lesz, akit taszítani fog az édes-krémes-pürés állag. Egyéniség, ilyen borok kellenek.
Sokszínű és izgalmas sor volt tehát, tökéletes kedvcsináló az olaszrizlingekhez. A Cornel’s-beli kóstolók végén a közönség mindig szavaz arról, melyik tétel tetszett neki a legjobban. A legtöbb voksot a Szent György-hegyi Szászi-bor kapta, utána holtversenyben a Figula és a Galić, majd a Szabó és az osztrákok, a pécsiek ízlése tehát továbbra is kiváló.
Fotók: Jobbágy Kornél / Cornel’s borbár
A szerző amellett, hogy Hosszúhetényben művel szőlőt, a közép-európai és balkáni dolgokkal foglalkozó Gemišt hírlevél alapítója.