Kérem Várjon!
Cikkek
Nyakkendők a szőlőben
Diplomataszüret a Janus Borháznál
bori
2010 October 07.

Magyarországra akkreditált nagykövetek, mezőgazdasági attasék lepték el múlt héten a Janus Borház szőlőit és a Tenkes Csárda asztalait. A Vidékfejlesztési, a Külügyminisztérium és a Janus Borház meghívására szüretre érkeztek a diplomaták Csarnótára. A szemerkélő esőben mi is meglestük, hogyan áll a diplomaták kezében a metszőolló, elbírják-e a puttonyt, na és hogy ízlik nekik a magyar bor.

„A magyar ember életében a szüret mindig többet jelentett a munkánál. Ünnep volt, ami évről-évre szorosabbra kötötte a családi és a baráti kapcsolatokat” - köszöntötte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az összegyűlt száznál is több diplomatát.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára köszöntőjében kifejezte abbéli reményét, hogy a külföldi képviselők már meglátogattak néhány borvidéket Magyarországon, vagy legalábbis a jövőben tudatosan fogják erősíteni a hazai borkultúrát. „Tudják, mi magyarok szeretjük a bort. A szüret pedig szívügyünk, hiszen összetartja az embereket” – mondta az államtitkár, majd felsorolta a borivás tízparancsolatát a résztvevőknek.

A Pécsi-Szabó Miklós és Szél Géza, illetve a családjuk által alapított és működtetett pincészet a pinot noir szüretelését bízta rá az egybegyűltekre. A Tenkes Csárda pogácsás-pálinkás-népzenés fogadását követően Pécsi-Szabó Miklós látta el útmutatóval és néhány jó tanáccsal a diplomatákat, külön felhívva a figyelmet a metszőolló helyes, védtelen ujjakat kímélő használatára.

Az estig tartó rendezvényen a szüret után a Tenkes Csárda várta étellel a diplomatákat, a kitelepült villányi borászatok pedig a borokról gondoskodtak.