Kérem Várjon!
Cikkek
Nem dőlnek hátra!
Promóció
2021 December 30.

A 25 éves Etyeki Kúriában nem a múlton merengenek, hanem a jövőt tervezik. 2033-ig vannak meg az üzleti tervek, melyben immáron kiemelt szerepet kap a helyi vendéglátás, és a soproni területek fejlesztése is.

Ízlelgessük egy kicsit. Huszonöt év. Ennyi ideje vár minket az etyeki Öreghegyen az Etyeki Kúria. Először egy kis présházban, pincében, néhány hektárnyi területtel, amiben  már akkor fel lehetett fedezni a mai birtok alapját képező irányvonalakat, hiszen az akkori három fajta, a chardonnay, a szürkebarát és a királyleányka ma is a szortiment részét képezik. Amíg máshol az apropót maga az évforduló, az eltelt negyed évszázad szolgáltatja - hiszen az ismert politikai okok miatt az elmúlt néhány évben a magyarországi borászatok jelentős része ünnepelte a 25. születésnapját -, addig az Etyeki Kúria üdítő kivételként minden évre tartogatott valamilyen meglepetést, és elnézve a terveket, a lehetőségeket, a következő 25 évben is erre számíthatunk.

Ami a birtok történetét illeti, az alábbiakat érdemes kiemelni: 1996-ban az Ottrubay házaspár megalapította az Etyeki Kúria borászatot, mely a Báthori Tibortól (Év Bortermelője 1992) vásárolt öreghegyi pincéből és a körülötte elterülő két hektár szőlőből állt. A következő fordulópont Matolcsy Sára megjelenése volt 2001-ben, aki az Egyesült Államokból költözött vissza Magyarországra, hogy igazgassa a birtokot, illetve ekkor telepítették az első pinot noir tőkéket is. 2009-ben leigazolták az ország egyik legtehetségesebb borászát Mérész Sándor személyében, ezt követően pedig egy sor felkészült szakember került az Etyeki Kúriához, akik mára már a birtok menedzsmentjét alkotják. A birtok szép lassan  32 hektárra bővült, sőt a 2010-es éves elején  a soproni borvidéken is megjelentek; a Fertő-tó partján ma már 22 hektár szőlő zöldell, továbbá egyre szorosabb a kapcsolatuk az osztrák testvérbirtokkal, az Esterhazy borászattal.

A jövőt illetően egyre fontosabbá válik a pezsgőkészítés minden szintje, kezdve a slágertermékké váló „Pláne Frizzante” gyöngyözőbortól, a tankpezsgőn át a jubileumra megjelent palackos erjesztésű tradícionális pezsgőig, ami 25 hónapos érlelést követően került piacra az idén. 2019 óta Asti technológiával is készítenek  buborékos italt (Sparkling Sauvignon Blanc), melynek a harmadik évjárata hamarosan piacra kerül. A pezsgők alapanyagát  saját területekről szüretelik, így látják biztosítottnak a tökéletes minőséget.

 A tervek szerint a gasztronómiai szegmensben szeretnének tovább erősödni a prémium soproni és etyeki tételekkel.

Az üzleti terv részeként  a helyi vendéglátás erősítése is cél az Öreghegyen. A borbárban idén megjelent a melegkonyhai kínálat, melyről a szakmai-, és vendégvisszajelzések alapján elmondható, hogy jó döntés volt. Legyen szó rendezvényekről, esküvőkről, vagy egy megfáradt - kerékpáros - borturistáról, az Etyeki Kúriánál ugyanabban a megszokott magas minőségű kiszolgálásban részesülnek, mert már rég beigazolódott a csapat hitvallása: Az elégedett vendégből vásárló, majd törzsvásárló lesz!

Címkék