Kérem Várjon!
Cikkek
Latin-Szekszárd
Szekszárdi malbec duplázás
Győrffy Zoltán
2020 November 28.
Egy palackot hoztam el a kipakolt raktárból, az utolsó dobozok tartalmát elajándékoztam, kivéve ezt a bort. Egy másik palackot egy barátomtól kaptam, csak mert érdekli a véleményem. Mindkettő malbec. Mindkettő szekszárdi. Kiváló alkalom ez egy jó hangulatú péntek esti karantén-kóstolóra - sajnos egyedül, este nyolc elmúlt már, mire belekezdhettem.

Mi is az a malbec?

A malbec, ha hallottunk is róla, elsősorban argentin fajtaként gondolunk rá. Oda azonban Európából, méghozzá Franciaországból került. Nem is lennénk igazi magyarok, ha mégiscsak lenne egy idevágó legendánk, amely szerint a malbec-et egy magyar szőlősgazda vitte magával Franciaországba, és róla is nevezték el. A tudomány azonban mostanság szinte minden jól hangzó legendát megcáfol, így valószínűleg Pierre Galet francia ampelográfusnak van igaza, aki szerint côt noir volt az eredeti neve, és valószínűleg Észak-Burgundiából származik. Az őseit a DNS-vizsgálatok a Magdeleine Noire des Charentes és a Prunelard fajtákban találták meg.

Vastag héjú szőlőfajta, mély színe van, jelentős a tannintartalma. Igazán délen érzi jól magát, elég sok napfényre van szüksége ahhoz, hogy teljesen beérjen. Emiatt bár a tradíció Franciaországon belül Bordeaux-t említi, a hat klasszikus vörös bordói egyikeként ismerjük, de a franciáknál mostanság a Cahors térségében (Délnyugat-Franciaország) termesztett malbec a trendibb - ott azonban auxerrois-nak vagy côt noirnak hívják.

A malbecet Argentínába konrétan egy bizonyos Michel A. Pouget nevű úriember vitte ki 1852-ben. Mára az ország összes borvidékén jelen van, több, mint 20.000 hektáron termesztik, a legfontosabb termőterülete Mendoza, ahol az ország malbec-jeinek négyötöde készül.

Bodri Malbec 2019 (Szekszárd) 

Inni jó. Ez jut eszembe róla. Kellemesen csúszik. Illatában nyers marhahús, egy jó érett steak, hozzá borókabogyó és szeder. Kortyban aztán szilvalekvár. meg étcsoki. Kis dohány. Könnyedebb korty. Egyszerűbb szerkezet. Viszont nagyon behízelgő, kedves, ennél a bornál megértem, miért is javasolják hozzá gyakran a hamburgert. Az igazit, lángon grillezve. Mondjuk este kilenckor már talán késő lenne... 88/100.
1 900 Ft, A pincészetben

Vesztergombi Ma7bec 2018 (Szekszárd) 

Alapvetően újraírom az őszi számban írt leírást. Szolid elegancia, gazdag erdei gyümölcskoktél, csokoládéba mártva az illatban. Picit parfümös fűszeresség. Az illat kicsit visszafogottabb, mint anno, de én tartottam fogságban a csomagtartóban egy napon és éjszakán át. De összességében még mindig izgalmas nyitás, szép folytatás. Erdei gyümölcsökkel, borssal, kávéval és grillázzsal. Jó struktúra, egyszerre telt és frissítő korty. Vastagabb tannindús, érett, mélyebb változat. 90/100.
3 600 Ft, A pincészetben