Egyetemistaként jutottam el először Villányba. Mármint borfogyasztóként, a gyerekkori emlékek most nem játszanak. Volt ennek egy ideje, s azóta bizony nem jártam a legnagyobb villányi pincészetben. Időközben nevet és tulajdonost váltottak, felépült egy impozáns épület, borcsaládok jöttek létre, új borászok keze alatt készül a bor. Én valahogy csak nem jutottam el oda. De hétfőn bejutottam.
A nem is olyan rég elkészült villányi rendezvénytér mellett 2002 óta figyelem a Csányi Pincészet kicsinynek nem mondható épületét. Mindig csak autóból, bár egyszer már megálltam, hogy a borboltjukban körülnézzek, pechemre hétfőn szünnapot tartanak. Vagy a térről nézegetem, fesztiválszezonban. Nekem mindeddig úgy tűnt, hogy egy sziget a villányi bortengerben, kicsit elkülönülve, bezárkózva élő mindennapjait, rácsodálkoztam például amikor egy régebbi Pécsi Borozó tesztre futárszolgálat hozta a borokat, noha gyűjtötte azt mindig a borút és a hegyközség is.
Az utóbbi időben azonban a jelenleg 370 hektáron gazdálkodó, de csakhamar (a szakcsoporti szőlőterületek visszakerülésével) ötszáznál is több hektárra bővülő birtok nyitni szeretne. Megjelentek a vendéglátásban, éttermekben, a nemzetközi versenyek mellett a hazai teszteken is megmérettetik a boraikat, új borcsaládokat hoztak létre, borklubot alapítottak, de ott voltak a Villányi Franc bemutatkozásán is.
Bizony, kétmillió palack évente nem kis mennyiség, a borászoknak elkészíteni, a kereskedőknek eladni is kihívás. Gál József érkezése a cég élére, főborászként, majd vezérigazgatóként is hozott lendületet, Szakál Zoltán pedig a fiatal borásznemzedék képviselőjeként már több mint egy évtizede készíti a borokat, főborászként a felelőssége is nagy.
A nagyközönség jelentős része a Teleki márkanéven futó borokat ismeri, ezek teszik ki a termelés 90 százalékát. Minőségük általában **/*** csillag kategóriában mozog, az ezres alatti világban ez viszonylag megbízhatónak is mondható. Viszont azt a borászatban dolgozók is tudják, a tulajdonos megosztó személye olykor előítéleteket támaszt a borokkal szemben. De azt indulás óta felvállalták, hogy Csányi Pincészet néven futnak és ezt a címkén is látható módon jelzik. Nekem ezzel különösebb gondom nincs, amíg a borok hozzák az árukért minimum elvártakat.
Most a Teleki széria kimaradt (a cég Teleki Zsigmond egykori, 1881-ben Chateau Teleki néven alapított borászatának, szellemiségének folytatója kíván lenni, hiszen a szőlőnemesítő tevékenységéről ismert szőlész-borász hozta be először világszerte Villány nevét a köztudatba), viszont a nemrég kihozott gyöngyözőborral indítottunk.
Teleki Villányi 2,5 bar 2013
Kékfrankosból és pinot noirból készített rozé alapanyag lett felfrissítve 2,5 bar nyomással, némi édesgyümölcsös, málnás pez-cukorkás háttérrel. Gyümölcsösség van benne, a buborékok viszik a kortyot, egy kicsit nekem az alkohol a végén soknak tűnik, hogy igazi könnyed, nyári ital váljék belőle. De tisztességes, tiszta bor, biztos népszerű lesz a simulós, kerekded gyümölcsössége miatt. 83 pont, ***
Teleki Villányi Éj Cuvée 2012
Könnyed kortyú, gyümölcsös, főleg piros gyümölcsös illatú, enyhén fűszeres, meggyes zamatossággal bíró bor, a korty végén enyhe kesernyével. Nincs benne eltúlozva semmi sem, a csavarzár is jelzi, ezt most kell, de most jó is fogyasztani. 84 pont, ***
Chateau Teleki Alex Villányi Cuvée 2011
Merlot, cabernet franc és pinot noir házasítása. Illatában is (miután a nyitást követő pici fedettség kiszellőzik) érettebb, mélyebb, bár itt is az édes gyümölcsök viszik a prímet. Némi fűszeresség, enyhe fűszerpaprika, de sokkal több áfonya és meggy. Korrekt bor, 83 pont, ***
Chateau Teleki Villányi Merlot 2011
Vörös bogyósok, némi édesfűszeres kísérettel. Mármint illatban. Kortyban is elegáns, kicsit visszafogott, kimért a zamatossága, szeder és ribizli jelenik meg benne, némi fanyarság is a gyümölcsök mellett. Érezhető az alkohol, de nem zavaró a jelenléte, jó test egyensúlyozza ki a kortyot. 85 pont, ****-
Chateau Teleki Cabernet Sauvignon 2011
Keményebb, vaskosabb anyag, illatában édesnemes fűszerpaprikával és áfonyával, borsos-szedres zamatokkal, de fickós, viszont arányos tannin is jellemzi. Jó, kicsit krémesbe hajló textúra, a korty hosszúsága is megfelelő, sőt élvezetes, ételt kíván maga mellé. 88 pont, ****
Kővilla Válogatás Villányi Cabernet Franc 2009
Két évet töltött 500 literes hordókban. Ezt a családot a vezérigazgató gondozza, Gál József stílusa köszön vissza a borokban. Amelyek kicsit könnyedebbek, kicsit gyümölcsösebbek, jobb savkarakterrel bírnak. Érett gyümölcs, szilva, meggy, aztán fűszerek, a szárított erdei bogyók illata jön belőle, kortyban kis pörkölt kávésság is. 87 pont, ****
Kővilla Válogatás Villányi Cuvée 2009
Maszkulinosabb típus, érettségben, lekvárosságban is megjelenik, a kesernyés étcsokis jegyekben, a tannin erőteljességében, a szedres-áfonyás gyümölcsösségben. Masszív, telt, hosszú bor, a súlya ellenére azonban eleganciát is mutat, ízhosszúságot, ívet. Hatvan százalka cabernet sauvignon, negyven franc. 87 pont, ****
Borklub Bora Villányi Cuvée 2009
Nem forgalmi tétel, nyolcvan százalékban cabernet franc, húszban sauvignon. Érett, mély illatok, vastag korty, teltség, édes erdei gyümölcsök, borsos fűszeresség, kicsit az old schoolt követő, ám annál egyensúlyosabb. Van ereje, de van cizelláltsága is. 88 pont, ****
Csányi Selection Elegance Cuvée 2007
Kétharmadában cabernet franc alapú „klasszikus” bordeaux-i házasítás. Mélység, vastagság, hordófűszerek. Legalábbis elsőre. Aztán kortyban még mindig mutatja a bogyós gyümölcsöket, kissé lekvárba hajlóan, de édes élvezetesség rejtőzik a kortyban. Az alkoholt érezni benne, van súlya a kortynak. 86 pont, ****
Csányi Selection Prestige Cuvée 2007
Ez a házasítás a régebbi villányiakat idézi, a cabernet sauvignon jelenti az alapot, erre jön egynegyed merlot és egy kevés franc. A fűszeresség még mindig ott van az illatban, érett erdei gyümölcsök, egy fokkal intenzívebb a savérzetem, bár utána megnéztem és csak egy tized plusz a különbség az Elegance-hoz képest. Nagyon sokáig nem őrizgetném, de most jó formát mutat. 86 pont, ****
Összességében kellemes volt a kóstolósor minősége, ha az árakat nézzük, akkor a legtöbb esetben kevés hasonló minőségű bort kapunk a borvidéken. A kóstolt Teleki-borok 1200, a Chateau Teleki 2500, a Kővilla Válogatás is 2500, míg a Csányi Selection 5000 forint körül kaphatók. Ami viszont egy kicsit zavart, hogy a borok így egy sorban eléggé egy síkon futottak, a Kővilla-tételek mutattak picit más karaktert és az Éj, de egyébként ételsort például nagyon nehéz volna ezekhez illeszteni. Ráadásul nem csak úgy, én kicsit bele is fáradtam a borokba, pedig a visszafogott kortyolgatás taktikáját és a köpőcsészét is alkalmaztam. Kicsivel több játékosság, talán éppen a szelekciós tételeknél beleférne, az alapsort gondolom azért nehezebb módosítani.
A borkóstolóért köszönet a pécsi Jókai Bisztró csapatának, akik elvittek magukkal és a Csányi Pincészetnek, ahol vendégül láttak bennünket.