Kérem Várjon!
Cikkek
Homoki nektár
Kitekintő: Béla Borászat, Imrehegy
zoranka
2011 April 05.

A dolog úgy kezdődött, hogy a vinoportos kollégák félreérthető Emailt küldtek körbe. Az egész országban. Mármint hogy majd a pécsiborozósok mennek a tesztekre bort begyűjteni. Mentek is, de csak az ország egy csücskében, a Pannon Borrégióban. Engem meg hívott boldog s még boldogabb, hogy akkor megyek-e. De nem mentem. Se Somlóra, se Tokajba, Balatonlellére és Imrehegyre sem. Mentem volna én szívesen, de hát véges a benzinkeret. Így aztán Imrehegy jött el hozzánk. Vagyis Béla Zoltán - aki az imrehegyi, 35 hektáros Béla Borászatot vezeti -, elhozott a vinoportosoknak két karton bort, s megsúgta, hogy azért kóstoljuk meg mi is a nektárokat. Megtettük.

Béla Borászat Dűne Imrehegyi Nektár 2010

Színben elég halovány, nem hiba ez, illatban pótol, cserszegis-mézes illatokkal ismerkedünk. Nem sok nektárt kóstoltunk eddig, a fajtaideálhoz nem tudjuk mérni, nem is feltétlen szeretjük így kóstolni a borokat. A virágos illatok után kortyban elég vékony, könnyed, körtével, kis barackkal, némi egressel. Ráadásul jó savakkal, kis kesernyésséggel. Nem túlbonyolított száraz fehér, hétköznapokra. 80 pont.

Béla Borászat Dűne Imrehegyi Nektár 2009

A tesóhoz képest sokkal gyümölcsösebb, teltebb illatok, pici parfümösséggel. Virágméz, nektár, barack és egreslekvár. Zamatában folytatja, nincs lényeges visszaesés, gyümölcsös, kerek, mackósabb a teste is, tovább tart a lecsengése, kedves kis bizsergés van a kortyban. Ebből kortyolunk még egy fél pohárral, valószínűleg az évjárat volt kedvesebb hozzá, talán ez az irány mutatja jobban a nektár tulajdonságait. A 2009-es megkedveltük, egészen 84 pontnyira.

Béla Borászat Dűne Imrehegyi Nektár Kései Szüret 2009

A kései szüretelésű nektár egészen izgalmas volt már elsőre. Valami hihetetlenül intenzív illatfelhő csapott ki a pohárból, nem mondanám cseppet sem zavarónak, inkább behízelgőnek ezt a virágos, bodzaszörpös aroma-sokaságot. Kortyban már azt is mondhatjuk, hogy a savak is rendben vannak, egyensúlyoznak rendesen, van is mit, van itt cukor rendesen, aszalt gyümölcsök, no meg a tipikus szárított egzotikus gyümölcs-mix. Ebben a formában a nektár egészen gazdag, sőt, specifikus ízvilágot is nyújtott, a bodzássága teljesen más, mint egy sauvignon blanc-é, de legalább annyira intenzív. 87 pont. Legalább.

 

banner