Kérem Várjon!
Hírek
Franc-ok között ki a legszebb?
bori
2022 June 13.

A Villányi borvidék termelői évek óta szervezik a Franc & Franc rendezvényt, ami a cabernet franc nemzetközi fóruma. Több év után idén úgy határoztak, hogy itt az ideje egy, a cabernet franc fajtára fókuszáló nagyszabású borversenynek: ez a Franc Du Monde. A zsűri munkájában a Pécsi Borozó főszerkesztője is részt vett.

A szervezők a megmérettetésre minden olyan régióból vártak borokat, ahol a Villányi borvidékhez hasonlóan elsősorban fajtaborként tekintenek a cabernet franc-ra.

A VERSENYRE 4 KATEGÓRIÁBAN LEHETETT NEVEZNI, AZ ALÁBBIAK SZERINT:

  1. klasszikus: cabernet franc fajtaborok, amelyek legalább 9% alkoholfokkal rendelkeznek;
  2. prémium: legalább 12 hónapos fahordós érlelésű cabernet franc fajtaborok, amelyek legalább 12,5% alkoholfokkal rendelkeznek;
  3. muzeális: minimum 10 éves vagy annál idősebb évjáratú (2022-ben 2012-es évjáratú vagy idősebb borok) cabernet franc fajtaborok;
  4. házasítás: legalább 70% arányban cabernet franc fajtabort tartalmazó házasítások;

„Elhatározásunkat az utóbbi évek komoly tapasztalatai ösztönözték, hiszen 2021-ig a Villányi borvidék már 6 alkalommal szervezett nemzetközi szintű szakmai és közönségrendezvényt, melynek középpontjában e fajta állt. Ennek köszönhetően a legmeghatározóbb európai és újvilági franc termelő régiók bemutatkozhattak a Franc & Franc rendezvény keretében, olyanok, akik hisznek a fajtában és önállóan készítenek belőle bort” – mondta Nagy Gergely, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A Borvidék már két éve kidolgozta a Franc Du Monde Nemzetközi Borverseny szakmai részleteit és forgatókönyvét, ám a tényleges megvalósítás a pandémia miatt 2022-ig váratott magára.

„Elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy kiegészítve az éves Franc & Franc programunkat egy nemzetközi borverseny életre hívásában is úttörők legyünk. A víziónk egy olyan borverseny volt, ami a cabernet franc-ról szól” – tette hozzá Kovács Boglárka Dóra, a Villányi borvidék marketingvezetője.

A villányi termelők kiemelt figyelmet szentelnek a fajtának, amely a nemzetközileg elismert szakértő, Michael Broadbent véleménye szerint „Villányban találta meg természetes otthonát”. A borvidék célja nemcsak felhívni a figyelmet a cabernet franc értékeire, de új, előnyös szakmai ismeretségek és partnerségek kialakulását is elősegíteni a szakmai esemény megszervezésével.

Az első világversenyre 8 országból 101 minta érkezett be: Franciaországból, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Törökországból, Magyarországról, sőt még Argentínából is küldtek bormintákat a versenyre. A legnagyobb érdeklődés a prémium kategória iránt mutatkozott, itt 67 bort neveztek a borászatok.

A borok értékelése rangos nemzetközi bírálók által történt, ahol a szakmai munkát két Master of Wine is segítette.

A szakmai zsűri tagjai:

Cees van Casteren MW, Ximena Pacheco, Orodán György, Győrffy Zoltán, Sebestyén Csilla, Pasi Ketolainen MW, Fiáth Attila, Németh Ágnes, Davide Bortone, Sue Tolson, Niklas Bergquist, Romsics László, Vancsik Ivett, Jeroen Terhorst, Joel B. Payne, Tomislav Ivanovic

A szakértők a verseny tapasztalatainak összegzésekor elmondták, hogy a cabernet franc-ok átlagminősége nagyon magas volt. A verseny szabályzatnak megfelelőn a nevezett minták mindössze 30%-a lehetett érmes. Így a díjazott borok mind 89,2 pont felett szerepeltek!

A FRANC DU MONDE NEMZETKÖZI BORVERSENYEN AZ ALÁBBI DÍJAK ÉS ELISMERÉSEK SZÜLETTEK:

ARANYÉREM:

  • Blum Pince - Villányi Franc 2018 Prémium
  • Bock Pince - Cabernet Franc 1993 Muzeális
  • Bock Pince - Villányi Franc Ördögárok Selection 2015 Prémium
  • Bodri Pincészet - Cabernet Franc "Dűlő" Válogatás 2019 Prémium (Szekszárd)
  • Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villány - Villányi Cabernet Franc 2002 Muzeális
  • Csányi Pincészet - Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc Kopár 2017 Prémium
  • Enemigo Wines - El Enemigo Cabernet Franc 2016 Prémium (Argentína)
  • Fritsch Pince - Villányi Cabernet Franc 2019 Klasszikus
  • Günzer Tamás Pincészete - Bocor Villányi Franc 2019 Prémium
  • Havas & Timár Pincészet - Franom 2018 Prémium (Eger)
  • Tajna Vineyards & Winery - Cabernet Franc 2019 Prémium (Szlovákia)
  • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet - Franc Variáció Újhordó 2020 Klasszikus

EZÜSTÉREM:

  • Antal Pincészet - Szekszárdi Cabernet Franc 2020 Klasszikus (Szekszárd)
  • Bakonyi Pincészet - BIO Villányi Cabernet Franc 2020 (Siklós) 2020 Klasszikus
  • Belo Brdo - Cabernet Franc Black Label 2017 Prémium (Szerbia)
  • Blum Pince - Cabernet Franc 2017 Klasszikus
  • Bock Pince - Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2009 Muzeális
  • Bock Pince - Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2012 Muzeális
  • Bock Pince - Villányi Franc M Selection 2017 Prémium
  • Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villány - Villányi Franc 2017 Prémium
  • Feravino (Enosophia) – Cabernet Franc Miraz 2018 Prémium (Horvátország)
  • Havas & Timár Pincészet - Franom Hordóválogatás 2017 Prémium (Eger)
  • Heumann Pincészet – La Trinitá Villányi Franc 2017 Prémium
  • Jackfall Bormanufaktúra - Cabernet Franc 2017 Klasszikus
  • Jekl Pincészet - Cabernet Franc 2013 Prémium
  • Koch Csaba VinArt Pincészet – 899 Villányi Franc 2017 Prémium
  • Koch Csaba VinArt Pincészet - Koch Csaba Cabernet Franc 2018 Klasszikus
  • Lelovits Tamás Pincészete - Villányi Franc 2017 Prémium
  • Mokos Pincészet - Villányi Franc 2017 Prémium
  • Mokos Pincészet - Villányi Franc Super Premium 2017 Prémium
  • Szende Pince - Kopár Villányi Franc 2017 Prémium
  • Vesztergombi Pince - Kerékhegy Cabernet Franc 2017 Prémium (Szekszárd)
  • Weninger & Gere Pincészet - Villányi Franc (Csillagvölgy dűlő) 2018 Prémium

A díjakat a borverseny másnapján megrendezett konferencia és eredményhirdetés keretében adták át a verseny szervezői a Bock Borászat konferenciatermében.

A konferencia a Borvidék „Wine Tour Across Borders” HUHR/1901/2.1.3/0095 számú projekt támogatásából valósult meg.

Az ünnepélyes díjátadót követően Cees van Casteren MW, Pasi Ketolainen MW, valamint a Chiléből érkező borász, Ximena Pacheco és Horkay András DipWSET is előadást tartottak a különböző cabernet franc-stílusokról.

Az esemény a nevezett minták kóstolójával és büféebéddel zárult.


Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán