Kérem Várjon!
Cikkek
Egy beszivárgó egység emléknyomaiból
Pezsgőkóstolón jártunk
Váncsodi József Oberon
2020 November 01.

Öt perccel a kezdés előtt még egy T-800-as beszivárgó egység identitás-válságával sétáltam, hónom alatt rózsákat rejtő dobozzal, amelyben egy tévedhetetlen shotgun várta a pillanatot, nem is sejtve, hogy ehhez a melóhoz mégsem puskát kellett volna hozni, hiszen akkor már Rácz Lilla 2016-os, messzemenően limitált szériás magnumja a jégen várta, hogy buborékba vonja a kíváncsiságunkat. Francira hálával gondoltam, hogy beszervezett, Lilla manír-mentes lelkülete pedig a legjobb oldószernek bizonyult, amely lényegében a terembe lépés pillanatában a kötetlenség fókuszába helyezte az eseményt, amely így egy baráti hangulatú, két évjáratot párhuzamba állító pezsgőkóstolóvá vált a 19 Bar&Shop-ban.

Mottó: „Hány hegedű szól benne?!”

Eleve rajongok a prímszámokért, és Lilláék az idén szüreteltek tizenegyedik alkalommal, de a párbeszéd elkezdésekor mégis azt tudakoltam Lillától, hogy vajon a 2016-os pezsgőnek is a hiánymarketing lesz-e a cégére? – utalván arra, hogy a 2015-ös tételt lényegében teljes egészében felvásárolta a Costes étterem, még a piacra kerülés előtt, így a kíváncsi ízlelőbimbók nem tehettek mást, mint türelemmel vártak a következő évjáratra. De mint annyi mindent, a pezsgőértékesítés piacát is átrajzolta ez a furcsa, 2020-as év, és a márkatulajdonos jelezte, a kóstolásra szánt tétel elérhető lesz, és máris lépett tovább, hogy néhány kedves szóval fogadja az érkezőket, elmondva, hogy pezsgőbontás elé az aperitif nem a feszengés, hanem a természetesség, no és némi G&T lesz.

Ezzel a tovább lepéssel Lilla le is passzolt férjének, Latorczai Lászlónak, aki egykoron pezsgőkészítésből írta a szakdolgozatát, egy olyan pillanatban, amikor talán hitte, de nem tudta, hogy 2020-ban, lényegében a jó értelemben vett kézművességgel fogja degorzsálni a családi pezsgőpincészet magasan jegyzett tételeit, néhány nappal a kóstoló előtt, meg úgy általában is.

Laci jelezte is, hogy a magnum tétel előtt megkóstoljuk a 2015-ös, a szememben csak hírhedtnek aposztrofált pezsgőt, amely természetesen nincs, és már nem is lesz kereskedelmi forgalomban, e felütés kapcsán halandóságom máris örömtelibbé vált!

Rácz Lilla Brut Nature 2015

Megjelenés: Unger Zsolt műhelyének köszönhetően izgalmas, művészi címke, amellyel bárhol megjelenhetünk, bizonyosan az alkalom sztárjai leszünk.

Érlelés: palackos, 51 hónap

Összetétel: sauvignon blanc 60%, chardonnay 30%, pinot noir 10%

Szín: Halványarany.

Illat: A gerincet adó fajtának megfelelően zöld hangsúlyos, intenzív, ugyanakkor könnyed virágillat lengi körül, finoman átszőve az élesztővel.

Íz: Intenzív, filigrán savval, mézes-virágos, elegáns vajasság és dió az érlelés „gyümölcseként”.

Amihez ajánljuk: A nap bármely szakának örömteli és baráti pillanataihoz.

Lilla és Laci folyamatosan kísérletezik, amely egyik ismérve, hogy pezsgőjük összetétele állandó változásban van, amely elősorban a tapasztalatoknak és a levont konzekvenciáknak köszönhető, így az eleinte egyeduralkodó sauvignon blanc mellé egyre nagyobb hangsúlyban érkeznek meg a különféle fajták. A chardonnay komolyabb testet kölcsönöz a pezsgőnek, amelynek köszönhetően a korty jobban kitölti a szánkat, a pinot noir pedig izgalmas vibrálást kölcsönöz a tételnek.

Még korábban, a Villa Tolnay tulajdonosával olvastam egy interjút, amelyben a borász leszögezte, ha két férfi leül borozni, akkor a magnum palack az ideális méret, föltéve, hogy az egyikük keveset iszik. Ez a teória igaz lehet, a magnum palackozású pezsgőkre is, avval az örömteli reménnyel, hogy a partnerünk lesz az, aki keveset iszik!

Persze a pezsgőmanufaktúra nem ezért választotta a palackméretet, hanem mert rajonganak a kísérletezésekért, és tudható, hogy ebben az űrtartalomban lassabban, de feltétlenül máshogy érik a tétel, így a 2016-os évjárat máris kötelékben repül, hiszen ugyanazon pillanatban hasonló, de mégis más arcát mutatja majd a nagyobb és a kisebb palackba zárt pezsgő.

Lássuk a kóstoló lenyomatát!

Rácz Lilla Brut Nature 2016 (magnum palack)

Megjelenés: az Unger Zsolt hullámot meglovagolva, hasonló, de minimalista stílust követ az üveg elegáns címkéje.

Érlelés: palackos, 41 hónap

Összetétel: sauvignon blanc 60%, chardonnay 30%, pinot noir 10%

Szín: Halványarany.

Illat: Már az illatában is jó az „attack”-ja, virágos, kellemes, kevéssé dobja a hosszabb érlelés jegyeit, illetve meglepő módon egy leheletnyi petrolosságot érzünk, amely a palackos érlelésű rajnai rizlingek sajátja, ha nem tudnánk, hogy nincs a fajtából a palackban, lehet, hogy elterelné a figyelmünket. A benyomás egészen halovány, abszolút nem bántó!

Íz: A kortyban az említett rajnai-hatás nem jelenik már meg, viszont szépen muzsikál benne a fehér húsú őszibarack zamata, és hiányzik még belőle a kenyeresség és a diósság, amelyről majd az idő gondoskodik. A virágos jegyekre is ráismerünk, de a lecsengése rövidebb, mint az előző tételé. Annak ellenére, hogy a pezsgő csontszáraz, van benne egy diszkrét édes-érzet, amely szintén rávilágít, hogy a nagyobb űrtartalomhoz más szálakkal kötődik az idő. A palackban muzsika van, a visszakóstolás poharai felett, mosolyogva azon tanakodunk, hogy vajon „hány hegedű szól benne”?!

Amihez ajánljuk: Olyan pillanatok mellé, amelyek esetében az idő számít a legkevésbé, mert lehetőségünk van hosszan örülni a társaságnak, illetve annak, hogy élünk.

***

A kóstoló az est, az év szenvtelen hűvösén ütött rést, amelyen át-szivárgott a valóban baráti szándék, a jó társaság és a jó helyen, jó időben, sehová sem sietve, könnyed melegsége

Az alkalom pillanati mellé a pazar falatkákat a Trinitás Sajtműhely és a Miszli Lakásétterem biztosította.

A Rácz Lilla Brut Nature 2016 magnum tétel, limitált mennyiségben még elérhető, azonnal fogyaszthatjuk, de hosszú érlelés potenciált látunk benne.


Kapcsolat: hello@raczlilla.com

A fotókért köszönet illeti: Andrási Mátét!