Kérem Várjon!
Cikkek
Az év vörösborai 2020
Pécsi Borozó BEST27
Győrffy Zoltán
2020 December 23.
Az év végén a négy print lapszám legjobbjait szoktuk összevetni, idén csak két lapszám jelent meg, így ezekből válogattunk. Következzen 27 vörösbor, amelyek 90 pont fölé jutottak 2020-ban. Jövőre máshogy készül a Mustra is, erről is elárulunk részleteket!

95 pont

Günzer Tamás Pincészete Bocor Cabernet Franc 2017 (Villány)

Szép szín, mély illatok, bogyós gyümölcsök, vanília, étcsoki. Nagy test, széles, ám feszes struktúra, erőteljes zamatok, sok gyümölcs, szeder, feketeribizli, sok fűszer, vanília, rum, kávé. Nagyon komplex, hosszú távon élvezhető bor.

6 490 Ft, Pannon Borbolt


93 pont

Bock Bock&Roll Gold 2018 (Villány)

Illatában szerecsendió, szegfűszeg, bors, feketecseresznye és borsikafű. tartalmas korty, jó savgerinc, medvecukor, fahéj, fekete bogyósok. Nagy testű, komplex, egyben elegáns, szépen rétegzett vörösbor.

9 990 Ft, Pannon Borbolt


92 pont

Vinart Pincészet - Koch Csaba Csanád 2016 (Villány)

Koncentrált és elegáns vörösbor, hatalmas beltartalommal, érett gyümölcsösséggel, elsősorban erdei bogyós gyümölcsök, szeder, de még málna is. A korty nagyon hosszú és egyben nagyon széles, a teljes szájat beteríti és megmozgatja, élő, fejlődő, nagy potenciállal bíró bor. CF 50%, M 25%, CS 25%.

7 590 Ft, A pincészetben

Sauska Cuvée 7 Villány 2016 (Villány)

Mély szín, mély illat. Fűszeres szeder és áfonya jön illatban. Gyümölcsbomba, sok fanyarkásan édes erdei gyümölcs, lehetne órákig szálazni, de a fűszerek is ott vannak, szegfűbors, medvecukor és puncs is megjelenik benne. Tömény, komplex, erőteljes bor.

8 390 Ft, Pannon Borbolt

Lelovits Tamás Pincészet Két Hold Merlot 2018 (Villány)

Elegáns megjelenés, fűszeres szederillat. Kortyban erőteljes, a hordófűszerek jók kiegészítik az alapvetően szilvás, szedres aromatikát, intenzív csokoládé, a zárásban kávé. Nagy, koncentrált, érlelhető vörösbor.

6 990 Ft, Pannon Borbolt

Günzer Tamás Pincészete Mátyás 2017 (Villány)

Szedres és fekete cseresznyés illatokkal indít, amibe karamell és szivarfüst vegyül, hogy a folytatásban is a határozott gyümölcsös karakter a hordófűszerezettséggel fusson versenyt. A döntetlen jól áll neki, van savháttere, feszessége, fejlődőképessége, érlelést kíván. CF 85%, M 15%.

6 690 Ft, pannonborbolt.hu 

Szemes Pincészet Cabernet Sauvignon Kopár-dűlő 2017 (Villány)  

Közepesen intenzív illatokkal indít, ami folyamatosan nyílik. Vanília, feketeribizli, szeder, némi reszelt étcsokoládé jön, kortyban még gazdagabb, feszes savakkal, jó struktúrával. Édes tanninérzet, dús hordófűszerek, már most, fiatalon is élvezetes bor.

4 750 Ft, Auchan 

Schieber Pincészet Tabu Cabernet Sauvignon 2017 (Szekszárd)

Intenzív illatában áfonya és fekete ribizli jön, szép hordóhasználat jeleit mutatja, kortyban kicsit vad még, nagyon tartalmas, nagyon sok, de fiatal. Fekete erdei gyümölcsök mellett fahéj, szegfűszeg és csillagánizs jelentkezik. Érleléssel csiszolhatjuk az eleganciát.

17 990 Ft, Pannon Borbolt

VinArt Pincészet - Koch Csaba 899 Franc 2015 (Villány)

Sűrű, sötét, feszes. Színében is jelzi, komplexitásra és töménységre nem lesz panasz. Illatában édeskés gyümölcsösség, vanília és kókuszgolyó. Szájban elég masszív, érett gyümölcsösség jellemzi, korrekt savháttér és intenzív fűszeresség. Hosszútávfutó.

21 780 Ft, A pincészetben


91 pont

Lelovits Tamás Pincészet Adél 2017 (Villány)

Mély rubin szín. Illatában szeder és feketeribizli, vanília és szerecsendió, leheletnyi kávé. Kóstolva nagy test, sűrű szövet, elegáns szerkezet, szaftos gyümölcsösséggel. Kirobbanó formában van, hosszú zárással búcsúzik.

6 990 Ft, Pannon Borbolt

Polgár Pince Elixír 2012 (Villány)

Fekete meggy, színben és illatba, plusz feketeribizli, bors, gumi, medvecukor és áfonya. Kortyban nagy test, haraphatóan sűrű szövet, sok aszalt és érett fekete bogyós gyümölcs, vanília, bors, szegfűszeg. Nagy anyag, szépen érlelve.

6 890 Ft, Pannon Borbolt

Rejiji Wines Falcon Cuvée 2016 (Villány)

Illata tömény, édeskés, pörkölt cukros mandula és áfonya. Kortyban gazdag, sokrétű, élő savszerkezettel, bonbonmeggyel, fűszerekkel. Jó test, szép hordóhasználat, van még benne kifutás.

4 000 Ft, A pincészetben

Vesztergombi Turul 2016 (Szekszárd)

Az illat szépen nyílik, kávé és hordó, bors és némi virág, erdei gyömölcsök. Kortyban visszafogott intenzitás, de komplexitásban pótolja. Keleti fűszerek és friss füge, vajkaramella és áfonya. Nincs benne túlzás, viszont nagyon egyben van, egészestés élmény.

4 000 Ft, A pincészetben

Bock Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2015 (Villány)

Intenzív illat, elég sok hordófűszerrel. Erőteljes szájban is, masszív erdei gyümölcsösség, bogyósok tömkelege, étcsokoládé, kávé, dohány. Déli hangulat, komplexitás, nagy tartalom és hosszú korty.

10 590 Ft, Pannon Borbolt

Tűzkő Birtok Pincészet Tűzkő Domb Cuvée 2017 (Tolna)

Telt, érett gyümölcsbomba, amiben nem kevés, viszont igen jó hordóhasználatot dicsérhetünk. Elegancia és tartalmasság, mögötte korrekt savháttér, hecsedli, szeder, cigánymeggy, kakaó és fahéjas szilvalekvár. Modern, izgalmas, nagy vörösbor. CF, M.

4 390 Ft, pannonborbolt.hu 

Szemes Pincészet Villányi Franc Super Premium 2017 (Villány)

Elegáns megjelenésű, hűvös illatokkal nyit, gyümölcsöket kapunk, piros és fekete bogyósokat vegyes koktélban, halvány kókusz és vanília a háttérben, némi szegfűszeg társul zamatokban. Érett, gyümölcsös, jó savú, lendületes, felívelőben levő vörösbor.

9 500 Ft, A pincészetben 

Günzer Családi Birtok Ördögárok Cuvée 2016 (Villány)

Nagyon intenzíven nyit, az első benyomás megragad, élénk vibráló gyümölcsösség, szép fűszerekkel, a hordó hozzátesz rendesen édesfűszereket, szegfűszeget, kakaót, de a gyümölcs mellette pazar, bogyósok és szilva, hosszú a korty, tartalmas, emlékezetes. M 60%, CF 30%, CS 10%.

4 850 Ft, Bortársaság


90 pont

Vesztergombi Ma7bec 2018 (Szekszárd)

Szolid elegancia, gazdag gyümölcskoktél az illatban. Picit parfümös fűszeresség. Izgalmas nyitás, szép folytatás. Erdei gyümölcsökkel, borssal, kávéval és grillázzsal. Jó struktúra, egyszerre telt és frissítő korty.

3 600 Ft, A pincészetben

Eszterbauer Borászat Mesterünk 2017 (Szekszárd)

Mély rubin szín, gránát reflexekkel. Intenzív illat szilvával, mentás csokoládéval, szegfűborssal és érett meggyel. Nagy test, aszalt eper és keleti fűszerek, feszes tannin és csilingelő savak, szép, érett karakterű, komplex tétel.

7 990 Ft, Pannon Borbolt

Ruppert Borház Kandúr 2018 (Villány)

Illatában fekete bogyósok, pörkölt magvak és rózsa, plusz ibolya. Kortyban fahéjas szilva, tejcsoki, szép savak. Úgy tartalmas, hogy közben eléggé intenzív gyümölcsösséggel viszi végig a kortyot, pont mértékkel adagolva a fűszerességet.

2 390 Ft, Pannon Borbolt

Lajver Cabernet Sauvignon Limited Edition 2017 (Szekszárd)

Élénk felütés, hecsedli és feketeáfonya. Szép hordófűszerek. Vastag szerkezetű, tartalmas, lassan hömpölygő, lassan nyíló, egyre több réteget feltáró bor. Áfonya, menta, bors. étcsokis kókusz, puncs, feketeribizlilekvár. Hosszú korty.

9 590 Ft, Pannon Borbolt

Ebner Cabernet Franc 2017 (Pécs)

Csipkebogyós, csokis, intenzív illatok. Szép hordóhasználat, szép fűszerezettség. Egész jó savak a háttérben. Kortyban szilva, szeder, kávé, érintésnyi kakukkfű. Pici teásság. Összetett, tartalmas bor.

4 490 Ft, Pannon Borbolt

VinArt Pincészet - Koch Csaba Villányi Franc 2017 (Villány)

Erdei bogyósok, vaníliával és kakaóval. Erőteljes test, intenzív korty, szépen strukturált bor, korrekt savháttérrel. A tannin érezhetően sok, de mellett a gyümölcs is nagyon ott van, szeder, ribizli, áfonya, berkenye. Hosszú, masszív, intenzív bor.

6 290 Ft, Pannon Borbolt

Pécsi Egyetemi Borbirtok Summa Merlot 2017 (Pécs)

Mélybíbor szín, sötét tónusok. Illatban és kortyban érett erdei gyümölcsök, elsősorban szeder. A fűszerek nem telepszenek rá a borra. Ez az egyensúly aztán a kortyot is szépen végigkíséri, a harmóniát a frissen főzött lekvár, a kakaó és némi kávés hangulat teszi emlékezetessé.

4 790 Ft, Pannon Borbolt

Szemes Pincészet Merlot Kopár-dűlő 2017 (Villány)

Elég intenzíven kezd, illatban és ízben is dübörgés van, vastag gyümölcsösség, felette egy hordófűszerfelhő, ami megosztotta a bírálókat, de a bor szép, édes lecsengésű, tartalmas, a barrique hordótól kevésbé visszariadóknak nagy élmény.

4 750 Ft, A pincészetben 

Batthyány Pince Cabernet Sauvignon Válogatás 2016 (Villány)

Lassan nyílik, fokozatosan enged magához, mutat kávés, dohányos, fekete csokoládés jegyeket, kortyban rímel az illatokra, savérzete jó, az alkohol sincs eltúlozva. Szépen érlelt cabernet, ami már most fogyasztásra kész.

3 900 Ft, A pincészetben 

Günzer Tamás Pincészete Pinot Noir 2018 (Villány)

Nem egy szokványos pinot noir, már indításra sem, erőteljesen bordó színvilág, illataiban áfonya, ribizli, kortyban vanília, szarvasgomba, meggy, szilva. Krémes, gyümölcsös, lendületes, jó savakkal. Izgalmas arca a villányi kékburgundinak.

3 500 Ft, A pincészetben 


A lista természetesen nem átfogó, nem reprezentatív, azt mutatja, hogy a Mustráinkra beküldött több mint 300 bor közül melyeket értékeltük a leginkább.

A Mustra folytatódik, a következő beküldési határidő 2021. január 31. Ahol a borokat le lehet adni: PÉCSETT: Pannon Borbolt Kft. 7625 Pécs, Nyírfa u. 18., vagy Győrffy Zoltán, +36 70 311 98 35 telefonszámon egyeztetve, illetve BUDAPESTEN: Ercsey Dániel, + 36 30 395 0772 telefonszámon egyeztetve. Postacímünk: Vinoliva Kft., 7634 Pécs, Árvácska u. 3. 

A borok beküldése partnereinknek ingyenes, mindössze 3 palackot kérünk eljuttatni, fogyasztói ármegjelöléssel, fajta, borvidék, évjárat és alkohol megjelölésével.

Azoktól a pincészetektől, amelyeknek nincs partneri megállapodásuk a Pécsi Borozóval, mintánként 3000 Ft + ÁFA marketing hozzájárulást kérünk, amelyről számlát küldünk. Kérjük a letölthető űrlapot mellékelni a beküldött borokhoz.


Címlapfotó: Günzer Tamás az Év Pincészete díjátadón