Nemrég egy verőfényes pénteki napon Balatonszőlős irányából Tótvázsony felé bicikliztem, amikor megláttam egy táblát, hogy „Kern Pezsgőterasz” -> balra! Több sem kellett, lekanyarodtam remélve, hátha épp nyitva vannak. Szerencsém volt, mert a pincéhez érve Réka, Péter és Artúr mosolyogva üdvözöltek és beinvitáltak, hogy ha van kedvem, segíthetek nekik degorzsálni. Naná, hogy volt és ott is ragadtam kóstolni és beszélgetni pár órára.
Megtudtam, hogy Rékáék pezsgőkészítő workshopokat szerveznek, ahol bárki elkészítheti a saját pezsgőjét! Később, mikor visszamentem szintén pezsgőkedvelő szüleimmel, anyukám lelkesen szinte „lezavarta” helyettem az interjút „Az én pezsgŐm” háziasszonyával, Kelecsényi-Bakos Rékával, apukám pedig – aki még a családi fényképeken is csak külön kérvényre mosolyog – vidáman degorzsált, miközben videóztuk oktató anyag gyanánt az élelmiserismeretet tanuló diákjainak…
Pécsi Borozó: Hogyan csöppentetek a Kern Pezsgőteraszra?
Kelecsényi-Bakos Réka: Budapesten éltünk a férjemmel, tavaly költöztünk vissza Balatonfüredre, mert mind a ketten fürediek vagyunk. Korábban a civil szférában dolgoztam, de a költözés miatt megszűnt a munkahelyem. Kern Pálék 2012-ben alapították a pincészetet és 2019-ben vették meg ezt a pincét a terasszal. Ők a feleségével, Lénával több tanulmányúton is jártak külföldön és Spanyolországban találkoztak egy pezsgőkészítő workshoppal, ahol degorzsáltak is. A pincénél megvolt már a pezsgőkészítéshez a gépsor és azt gondolták, hogy ez nekünk is meg kell mutatnunk a nagyközönségnek. Mi úgy voltunk a férjemmel, Péterrel, hogy miért ne kapcsolódjunk be ebbe.
Mivel nekem felszabadult az időm és szeretek emberekkel foglalkozni egy esti fröccsözés közepedet kitaláltuk „az én pezsgŐm”-et. Magát a brandet mi hoztuk, mert úgy láttuk, hogy a Kern Pincészet eleganciája mellé kell a fiatalos lendület a pezsgőkészítő workshopoknak és így kezdtük meg a közös munkát. Tavaly július végén volt az első workshop, amire a barátainkat hívtuk el, mert azt gondoltuk, hogy tök jó ez az ötlet, de szerettük volna tesztelni. Akkor még Léna vezett az eseményt, ami nagy sikert aratott a társaság körében. Először a Facebookon hoztunk létre eseményeket, amiket hirdettünk, aztán szeptemberben kitelepültünk a szőlősi falunapra - ahol nagy szeretettel fogadták a helyi dombokról származó pezsgőket - és a környékbeli szállásadókkal is felvettük a kapcsolatot, csináltunk szóró anyagokat…
De leginkább azt tapasztaljuk, hogy szájhagyomány útján terjed a hírünk. Többen jöttek baráti ajánlásra, de most rákerültünk a Balatoni Gasztrotérképre is és várjuk tárt karokkal a vendégeket.
P.B.: Mesélnél egy kicsit magáról a pincészetről?
K.-B.R.: 2012-ben alapították a pincészetet Balatonszőlősön, az Öreghegyen. Szavercsenko Jelena a pezsgőmester, aki profi kosárlabdázóként került Magyarországra, egyébként matematikus végzettsége van és imádja a pezsgőt. Itt ismerte meg a férjét, Kern Pált, aki mondta neki, „hogyha ennyire szereted a pezsgőt, akkor készíthetnéd is, vegyünk egy kis területet!” Aztán ezek a területek egyre nagyobbak és nagyobbak lettek és Léna elvégezte a borász képzést a Corvinuson.
Mára 5 hektár van a Balatonszőlősön és 5 Tarcalon, a tarcali pezsgőket is itt degorzsáljuk, csak saját szőlőből készítünk pezsgőt. Budapesten több vendéglátóhelyen, egy-két borszaküzletben vagyunk megtalálhatók. Itt a környéken mi is népszerűsítjük őket, a helyi vendéglátósok ismernek minket, ahová vittünk, ott árulják a pezsgőt, de pont az egyik éttermes partnerünk mondta, hogy ebben nem is az értékesítés a pláne, hanem hogy a Teraszra eljöjjenek az emberek és a készítés mikéntjét megtapasztalják, hogy „meglegyen a varázslat”!
P.B.: Mennyire fogékonyak az emberek a programra?
K.-B.R: Az élmény mellett nagyon fontos a nevelő szándék. Sajnos azt tapasztalom, hogy az átlagos fogyasztók nincsenek képben a pezsgőkkel kapcsolatban. Nem tudják az emberek, hogy mi a palackban érlelt pezsgő, nem értik, hogy miért kerül annyiba, amennyibe kerül. Artúrral, a segítségünk egyszer megszámolta, hogy 30 alkalommal fog meg egy palackot címkézésig és bár már elcsépeltnek tartom a „kézműves” szót, de mi más, ha ez nem az? Magyarországon is egyre divatosabb a pezsgőzés, kezdenek nyitni az emberek, de még mindig szülinapkor, karácsonykor, szilveszterkor, „sátoros ünnepeken” fogy a pezsgő, nem vesznek elő hétközben egy üveg pezsgőt és bontják meg. Azt szoktuk mondani, hogy a pezsgő egy boldog ital, amit egyébként mindig inni kellene!
P.B.: Hogyan zajlanak a workshopok?
K.-B.R.: A fix nyitvatartásunk péntek-szombat 14-16 óra között van, de előzetes bejelentkezés alapján tudunk rugalmasak lenni. Azért kell előre bejelentkezni, mert a gépeket be kell kapcsolni előtte 2-3 órával, hogy a pezsgőket lehűtse és a jégdugó meglegyen. A workshop egy 2-2,5 órás program, de attól is függ, hogy milyenek a vendégek. Általában beszélünk a pezsgőkészítés történelméről és arról, hogy mi hogyan csináljuk. Mindig vannak kérdések, amiket megválaszolunk és persze elmeséljük azt is, hogy mi hogyan kezdtük ezt el. Sokan kérdezik, hogy nem unom-e mindig ugyanazt elmondani, de nem, mert minden vendég más, mást kérdez, máshogy áll hozzá. Közben 5 tételt kóstolunk két balatoni, két tarcali és egy degorzsálatlan pezsgőt. Volt, aki ez utóbbiból szeretett volna vásárolni, úgy ízlett neki, egészen meglepő volt!
A hab a tortán, amikor mindenki elkészíti a saját pezsgőjét, kötényt kap, védőszemüveget, majd ti is mindjárt ki tudjátok próbálni! Aztán fel lehet címkézni vagy teszünk rá egy kis bilétát, hogy „az én pezsgŐm”. 14 fős volt eddig a legnagyobb csoportunk, egy csapatépítőre jöttek hozzánk. Szeretnénk megtartani a személyes, interaktív jelleget, ami egy bizonyos létszám felett elveszítené a varázsát. Pont az a jó az egészben, hogy mindenki felteheti a kérdéseit, tudunk kicsit beszélgetni, családias marad az egész. 6-8 fős csoportokat vállalunk, de persze alkalmazkodunk az egyedi igényekhez.
P.B.: Milyen pezsgők vannak a kínálatban?
K-B.R.: Balatonszőlősön a Rizling és a Zenit készül, most degorzsáltuk az újakat, lesz egy Zweigelt, 2019-es Zenit, Sárgamuskotály 2018-as és egy Hárslevelű. ’18as Rizling is hamarosan kész, majd lehet évjáratok között is különbséget tenni, lehet vertikális kóstolót csinálni. Az vettük észre, hogy a balatoni pezsgőket itt a Balatonon jobban keresik, kedvelik az emberek.
P.B.: Melyik a kedvenced?
K.B.-R: Nekem a Zenit. Lehet, hogy azért is, mert még 18-19 éves koromban mikor a barátnőmmel jártunk a Füredi Borhetekre, akkor is a Zenit bort választottuk Figuláéknál. Nagyon jó kis friss pezsgő, bárkit rá tudok beszélni!
P.B.: És a vendégek körében melyik a favorit?
K.B.-R.: Mindenkinek más. A frissessége miatt a Zenit is nagy kedvenc, de van, aki a 2014-es Rizlingtől van elájulva. A hölgyek körében kedvelt a Sárgamuskotály, de a Furminttal még barátkozni kell, úgy látom. Bízom benne, hogy idén az is felkerül a kedvencek közé! A vendégek olyan jó hangulatban távoznak, hogy tovább ajánlanak minket. És éppen ez a célunk, hogy minél többen megismerjenek minket és a pezsgőket, minél minél többen degorzsáljanak velünk.
P.B.: Szuper a címke, de miért van rajta fejjel lefelé a Balaton?
K.-B.R.: Egyrészt, mert ha tartod az üveget, mi itt vagyunk Balatonszőlősön, mi innen így látjuk a Balatont, nem úgy, mint ahogy a térképen van. Másrészt, ha elfogy az üveg pezsgő és fejre fordítjuk a palackot, akkor helyre áll a világ rendje és a Balaton is a „helyére kerül”.