Kérem Várjon!
Cikkek
Az Andok lelke
Egy bor: Ventisquero Carménère Reserva 2018 (Chile)
Győrffy Zoltán
2021 March 11.

Nemrég rendeltem elég sok zöldveltelinit és rieslinget, de hogy kerek kartonok jöjjenek ki, hozzácsaptam pár vöröset. Olyan fajtákat, amiker kedvelek, de nem ismerek eléggé, hadd gyakoroljak. Itt van például ez a carménère. Boriskolai tanulmányokból tudom a főbb infókat, ott kóstoltam talán a legtöbbet, azóta egy-egy palackot, pedig érdekel annyira, hogy szisztematikusabban is foglalkozzak vele. Legyen ez a kedvcsináló kör, gondoltam.

A chilei Colchagua-völgy elég jó termőhelynek számít, a Río Tinguiririca mentén húzódik San Fernandótól a Csendes-óceánig, az Andokhoz közel elsősorban kékszőlőket (cabernet sauvignon, carménère, syrah, malbec, merlot) termesztenek, az óceánhoz közel főleg chardonnay és sauvignon blanc zöldell.

A Ventisquero nagyjából két évtizede jelent meg első boraival a piacon és már másfél millió láda bort exportálnak, ami nem mondható kevésnek. Olyan ezer hektárosra tehető a saját tulajdonú ültetvényük. Van négy nagyobb sorozatuk és féltucatnyi csúcsboruk, amik általában a kilencven pontos tartományban kap nemzetközi megmérettetéseken. Ahonnan én választottam, az a második sorozat alulról, a Reserva, jelenleg 9.95 eurós áron vásárolható meg a sógoroknál.

Soul of the Andes. Még sosem jártam az Andokban, nem tudom megmondani, milyen a lelke, de van róla valami halvány vízióm, olvasmányélmény, tévés ismeretterjesztés, meg néhány barát, aki eljutott oda. Jöjjön hát a carménère, utazzunk el Dél-Amerikába, az ültevényről látni a Csendes-óceánt, az Andokból szellő érkezik menetrendszerűen.

Az illata egyszerre hűvös, mentás, feketeribizlis, gombás, nagyon enyhén bőrös és csokoládés, ugyanakkor érettséget mutat, érett gyümölcsöket. Kortyban erőteljes, intenzív, elég széles, sok gyümölcs, áfonya, szeder, feketeribizli, pici földesség, borsos csokoládé, menta és cassis-likőr. Érett tannin, kerek korty, korrekt savak, olyan kompakt carménère-élmény. Jellegzetesen hozza a karakterjegyeket.

A hivatalos adatlapját is letöltöttem. Van benne 15% syrah is, ami nekem a borsos, csokis, szedres jegyeket magyarázza meg. 70%-ban volt 10 hónapig francia hordókban, majd 3 hónapig érlelték palackban a piacra kerülés előtt. Az alkohol 13 százalékos, ami talán érezhető is volt, nem jegyeztem fel semmi túlzást alkohol-fronton.

Összességében nem bántam meg, hogy megvettem, az árát teljesen megéri, én egy akcióban vettem 7,95-ért, úgy pláne jó biznisz. 87/100 pont.


(beszerzés: weinco.at)

(ültetvény-fotók: https://southamericawineguide.com)

Legolvasottabb
Legfrissebb