Nyitás előtt érkeztünk, záráskor távoztunk, de így sem sikerült minden bort végigkóstolnunk a pécsi borbörzén. Az Aranykacsa tradicionális tavaszi borfelvonultatásán tucatnyi pincészet hozta el az új évjáratot és néhány izgalmas, idősebb tételt is. A borvidéket gyakran járjuk, pincészet sem volt ismeretlen, de a borok tekintetében akadtak meglepetések. Volt, akit újrafelfedeztünk, volt, aki váratlan-szokatlan borokkal lepett meg, mások meg hozták a formát és ez sem kevésbé jelentős.
Tavaly kissé alábbhagyott a lendület, vagy legalábbis kevésbé éreztük olyan jól magunkat, mint idén. A jobb 2011-es évjárat, a napsütéses idő, vagy ki tudja, mi okozta, de sokan voltunk, jó volt a hangulat, és jók voltak a borok, vagy legalábbis a többségüket élveztük kóstolni. Minden borról készültek legalább félszavas jegyzetek, de itt csak a legjobb élményeinket soroljuk fel, botcsinálta lesifotós képeinkkel illusztrálva. Ahol nem jelöljük, a borok 2011-es évjáratúak.
Walter Gyula
Tiszta, korrekt fehér sorral kezdtünk, a gohért nem tudom kellőképpen megítélni, elhelyezni, nincs igazán összehasonlítási alapom, de tetszett. A furmint (82/84) erőteljes volt, elég sok alkohollal, érettséggel, lágysággal, szép gyümölcsökkel, nekem a Benyovszky (83/85) jött be a legjobban, az egybeszüretelt chardonnay és pinot blanc gazdag zamatokkal, masszív testtel, édes-kerekséggel. A vöröseknél viszont visszatértem, kadarkára és merlot-ra. A merlot (83/85) hozta, amit Walter Gyula képvisel, egy tömény, gyümölcsös, édes tanninos, kicsit lekváros, brutál alkoholos (15,5%) bort kaptunk, amiből mégis élvezetes volt inni. De a legszebb pécsváradi bor a kadarka volt. Igazán kadarkás, szép savakkal, fűszeres illattal, ropogós gyümölcsökkel, még a tizennégyes alkohol sem zavart abban, hogy bizony szépen szórjam meg pontokkal (87/89). Walter Gyula volt az este újrafelfedezettje.
Lisicza Borház
Meglepő módon vöröseket nem hoztak, a kínálatból a primőr rozét ismerjük, korrekt tétel (82/84), viszont sokkal szebben muzsikált a sauvignon blanc (85/87). Hozza a fajtát, sok a bodza, kis szörpösséggel turbózva, jó savak, jó arányok. Rendben van teljesen.
Andreas Ebner
A vöröseket már ismertük, a pinot noir 2008 kedvenc is, de most nem vettem figyelembe a szavazásnál, mert igazságtalan lenne a többiekkel szemben. Két 2006-os cuvée-t is kóstoltam ezen az estén, Ebneré nagyobb testtel bírt, masszívabb volt és egyre inkább összesimultnak tűnt, ez volt a 7-es hordó (85/87). A meglepetés viszont a cirfandli (87/89) volt, nyolcvan gramm cukorral, édes-mazsolás-birses jegyekkel. Könnyed desszertbor, alacsony alkohollal, Andreas egyre közelebb jár ahhoz, milyen is lehet egy modern és populáris édes cirfandli.
Hárs Pincészet
A Hárs-testvérek közül most József volt a soros, ő hozta el a börzére a borokat, köztük olyanokat is, amelyek nagyon megtetszettek. Fehérből volt egy 2008-as hárslevelű (81/83), érett, kissé korosodó jegyekkel, ám még mindig élvezhető állapotban. Viszont a 2006-os chardonnay (84/86) igazi ritkaság, nem készül sok barrique tétel a szajki pincészetben, ez viszont nagyon szép édes-vaníliás krémmel, diós-vajas jegyekkel tűnt ki. A két édes cirfandli közül a 2008-as (88/90) az őszes halántékú,, de csak a 2011-esssel (86/88) szemben, egyébként még mindig csak az élete kezdeténél tart, ha valaki megállja, nyugodtan tegye el hosszabb időre, szerintem kibírja. A 2011-es viszont gyorsabb érésű, most dübörög, fantasztikus gyümölcsösség van benne és még mkindig egy kis rakoncátlanság, fésületlenség. Ehhez kell a kor. Még egy bort említek itt, egy bordói házasítás (40-40-20 / cs, cf, m), ez viszont 2008-ból, szintén barrique ritkaság (87/89). A nevét viszont elfelejtettem feljegyezni… Arányos, jól strukturált, érett bor, nyugodtabb pillanatokban, kevesebb zsivajban biztos még jobban értékelném.
Schunk József
A hosszúhetényi pincészetben évről évre javul a minőség. A 2010-es vörösborok nálam kevésbé muzsikáltak jól, részben az évjárat és talán a hordóhasználat miatt sem. A 2011-es cabernet sauvignon (82/84) nagyon szép, fajtajelleges, sűrű bornak bizonyult, de a merlot (84/86) még jobban tetszett, édes tanninok, szedres-szilvás gyümölcsösség, tartós ízek, zamatok. És ne feledkezzünk meg a sauvignon blanc-ról (83/85) sem, a pincétől nekem eddig talán ez a legszebb fehérboros élményem.
Matias Borászat
A négy borból kettőt említenék, az egyik a 2009-es chardonnay (83/85), amely korrekt, szépen elkészített chardonnay, jó állapotban. Ugyanebből az évjáratból kaptunk zweigeltet (86/88) is, amely máltó követője a nagy sikerű 2008-asnak. Az a bor számomra is egy etalon a pécsi vörösbor kapcsán, kíváncsi vagyok, milyen lesz, ha már valóban forgalmi tételként jön ki a piacra, most nagyon sűrű, gyümölcsös és hordófűszeres borként került a pohárba.
Wekler Pincészet
A szekszárdi tételeket nem kóstoltam, a pécsiek közül a pinot blanc (83/85) zamatossága, testessége, fajtajellegessége tetszett leginkább. A Muscato cuvée (80/82) meg kétségtelen népszerű bor lehet, illatosságával nincs is a problémám, nekem kicsit egysíkú a korty.
PTE TTK SZBI
A kadarkát (82/84) kóstoltam, ami megosztott, mert voltak tetszetős és kicsit nyers tulajdonságai is, ezért ezen az estén a kadarkák között csak harmadik lehetett.
Colonus Borház
Jobbágy Kornél saját pincéjének első bora egy 2010-es cirfandli-olaszrizling házasítás (80/82), ami nem túl összetett, de a palackban sokat fejlődött, érett jegyeket is felmutató bor. Én leginkább behűtve, fröccsként tudom elképzelni, grillezéshez működhet. Izgalmas viszont a Szabó Zolival közös cirfandli 2011-ből (83/85), amiben van alkohol is rendesen, viszont hozza a cirfandlisságot illatban, főként zamatban, kis virágosság, friss gyümölcsök, kell neki még idő, amíg lecsitul, összesimul, de ígéretes.
Radó Pince
Mindösszesen két rozé volt versenyben, itt a pécsi rozé (82/84) nekem bejött, eper, málna és cseresznye, nagyon szép savak társaságában. A zöldveltelini (81/83) nekem a magas alkohol miatt nem hozza azt az üdítő frissességet, azt a gyümölcsösséget, amit a fajtától várok és a korábbi években a pincénél is megszokhattuk.
Szabó Zoltán
Viszont Szabó Zoli zöldveltelinije (88/90) nagyon eltalált bor, jó savak, van benne lendület, burjánzó illatok, kortyban is friss gyümölcsösség, szép arányok, kevés párja akadt a mezőnyben. Az egyik rögtön mellett, mégpedig a furmint (87/89) volt az, ami az este egyik legemblematikusabb bora volt. Nagyon örültem, hogy három pincénél is tudunk már pécsi furmintról, itt a börzén is volt három kadarka, ezek az ideköthető fajták tudják majd a legjobban megmutatni, mire is képes a borvidék. A furmint Szabó Zolinál időben szedett szőlőből lehet, vannak savak, van szikársága, ugyanakkor meg kellőképpen tud behízelgő lenni. Vissza-visszatértem hozzá a versenykör után. Volt itt kadarka (85/87) is, jó bor az, kedves, „piacos”, ahogy a szomszéd borász jellemezte. Csúszós, az is biztos.
Ha egy mondatban kellene összefoglalni: a kóstolópoharak évről-évre visszatérő kritikája mellett (de jövőre bevállaltuk, hogy mi visszük a poharakat, ezzel is segítve a rendezvényt) az idén kiváló borok, lelkes borászok, szépszámú publikum mellett zajlott le a pécsi borbörze. Az Aranykacsa emeleti terme és terasza pont erre a méretre működőképes, elfértünk, hozzáfértünk, beszélgetni is volt mód.
EREDMÉNYEK
VII. PÉCSI BORBÖRZE
kategóriánkénti első három helyezettje:
FEHÉRBOROK:
ROZÉ BOROK:
VÖRÖSBOROK:
DESSZERT BOROK:
A pécsi hegyközség területéről származó borok (a szajki Hárs Pincészet némely egyébként dobogós borai nem innen származnak, hanem a szederkényi hegyközség területéről, illetve a Wekler Pincészetnek voltak népszerű, ám szekszárdi borai is benevezve…) közül kategóriánként az első három (kivéve a fehérborokat, ott holtverseny miatt 4) jutott tovább a május 24-én este megrendezésre kerülő gálavacsorára, ahol XVI. alkalommal kerül megválasztásra Pécs Város Bora. A díjazott borokat az Aranykacsa Étterem Vináriumában található Pécs Városi Bortrezorban tárolják majd.