Kérem Várjon!
Cikkek
A merlot és a négy földrész
Borszakkör a Pezsgőházban
zoranka
2013 November 26.

A merlot tökéletes hívószó még mindig, hetvennégyen kaptak helyet ezen a hétfő estén és érdeklődés volt még, hely már végképp nem. De vajon mit nyújt a merlot, ha nem a csúcsokat vizslatjuk, hanem a 8-12 euró közti borokat vesszük szemügyre? 

Ha azt mondom merlot, az a bársonyos, telt, kedves bor jut eszedbe, ugye? Azt hiszem, mindenkinek, ezért is lett hirtelen a tervezett létszám duplája a borszakkörön, de végül is ez jó dolgom, örömteli. Az már kevésbé, hogy azt kellett tapasztalnunk, a jelenlevők visszajelzései alapján, hogy a kadarka vagy az olaszrizling többet, izgalmasabbat adott, több esetben ért bennünket kisebb-nagyobb csalódás.

Hogy ennek mi lehet az oka? Talán az, hogy a világfajtáknál rászoktattak bennünket egy magasabb árra, vannak igen kiváló válogatások, de nem ebben az árkategóriában. Az alapborok tekintetében sokszor igen egyszerű borok kerülnek a palackba, az adott áron egy-egy kadarka vagy kékfrankos valóban sokszor jobb vétel, mint egy merlot.

De nézzük sorban, milyen borokat bontottunk ezen az estén.

IKON Balatonboglári Merlot 2011

Rubinvörös szín, hűvösebb, könnyed, elég gyümölcsös illatok, érett cseresznye, pici zöldpaprika, puha tannin, nem is sok, az alkohol picit domináns, de még belefér. Bevezető tétel a merlot-ismerethez, light-merlot, ilyenek hangzottak el, mindenesetre bevállalható, ráadásul messze a legolcsóbb tétel, 1390 forintért lehet megvásárolni. Nálam 83 pont.

HETÉNYI Szekszárdi Merlot 2011

Sötétvörös szín, elsőre visszafogott, de szépen nyíló, piros gyümölcsös, kakaós illatok, a korty krémes, gyümölcsös, szép textúrával, arányos hordófűszerezettséggel. Korrekt savgerinc, a bor még energikus, fiatal, van ideje beérni, van minek beérni. Telt kortyok, behízelgő zamatok, abszolút közönségkedvenc lett 32 szavazattal. A pannonborboltban online 1990 forint. Nálam 88 pont.

MONTES Reserva Merlot 2011 (Chile)

Sötét szín, intenzív illat. Újvilági stílus, annyit már első szippantásra megjegyeztünk. Vannak savak, vannak gyümölcsök, van hordó. Szikárabb tannin és kortyban megjelenik a grapefruit édeskesernyéje. Szépen nyílik, izgalmas, egyedi, de szokatlan is egyben. 2490 forint az ára. Nálam 85 pont.

CEZAR WINERY Zalai Merlot 2011

Sötét, bíbor színek. Az illata erősen likőrös, zöld dió és rum ötlik fel. Aztán egy erőteljesebb testet, zömökebb struktúrát kapunk, elég alkoholos, de mégis van benne sötét, jól beérett, sőt túlérett gyümölcs is. Megosztó. 2965 forint. Nálam 84 pont.

                                                                                                                    Forrás: Wikipedia

STELLENRUST Handmade Merlot 2011 (Dél-Afrika)

Feketeáfonyás, szilvás illatok, kis étcsokival, ami ízben is visszatükröződik. Kedves, kicsit édeskés tannin, bársonyos korty, ivós, a gasztronómiában abszolút jó érvényesülő bor. 9.99 euróért szereztük be. Nálam 85 pont.

BOLYKI Egri Merlot 2011

Telt vörös színekkel indít, szép, aztán beleszagolok és fűszeres, koncentrált illat, de valami gyanús. Korty. És pezsgés. Kérünk új palackot. Az is pezseg. A megbontott négy palack mindegyikében mintha megindult volna valami, a bor mozgásban volt, ami nem túl szerencsés. 3290 forint. Kiesett.

BOCK Villányi Merlot 2011

Sötét, feketésen vörös színek. Illatban érett erdei gyümölcsök, hordófűszerek, tűlevelek és egy kis párolgó aszfalt is, ami nem rossz, én szeretem a benzinkutak szagát is. Vastag, elég tartalma, sok alkohol, a tannin puha, édes, kicsit húz, de van tartama hozzá. 3550 forint volt az ára. A harmadik lett, 10 vokssal. Nálam most 87 pont.

CHARLES SMITH The Velvet Devil Merlot 2011 (USA)

Hűvösebb illatok, jól adagolja a sötét bogyós gyümölcsöket, a fűszerességet, a füstösséget és a tejcsokis selymességet. Izgalmas krémesség, jó savak, réteg nyílik meg réteg után, a pohárban egyre szebb, izgalmasabb, tartós, emlékezetes minden korty. Washington a terület, valahol Vancouver és Seattle között, melletti ültetvényekről szüretelték. Mi 16.99 euróért vettük, az Államokban dollárban is kevesebb, átszámítva 2500 forint körül adják. Az est második helyezettje a közönségnél, 22 szavazattal. A mi asztalunknál ez volt a kedvenc, nekem 89 pontot minimum megért.

Összegzés nem igazán kell talán, a vacsorához a Cezar Pincészet 2007-es merlot szelekcióját kortyoltuk el, ez volt kérem a merlot, Luis Fuentes Santelices és Szabó Zotán borász barátaink, akikkel együtt kóstoltuk a sort, is úgy látták, voltak korrekt borok, a többség átment a pezsgőházi vizsgán, de még csak kisdoktorit sem kellett kiosztani, nem volt akkora hurráélmény egyikük sem. De azért kettőt-hármat bármikor szívesen kóstolnék újra, ez is jó hír, nem?