Kérem Várjon!
Cikkek
A CMB Red&White eredmények margójára
Ercsey Dániel
2024 June 20.

Avagy ilyen, amikor értelmezhető mennyiségű mintát nevez Magyarország, és van egy borvidék, ahol komolyan veszik a borverseny managementet.

Tegnap előtt nyilvánossá váltak a nagy CMB eredményei (itt lehet megnézni és keresni is benne), amivel persze még csak félúton jár a 2024-es évben az utazó borcirkusz, hiszen még hátravan a pezsgőverseny Szardínián és az év végi édesboros verseny, minden bizonnyal Brüsszelben. A sort márciusban a rozé verseny nyitotta, arról több cikkben is beszámoltunk a Pécsi Borozón. (Egy hét Dalmáciában 1. 2. 3. 4. 5. 6.)

Kezdjük rögtön a magyar eredményekkel, mert több mint egy évtizede (de talán soha) nem nyertünk ennyi érmet a világ legnagyobb utazó borversenyén! 10 arany és 9 ezüst volt a termés, a legeredményesebb magyar borászat a villányi Bock, 2 arannyal és négy ezüsttel, a legeredményesebb magyar borvidék pedig Villány a maga 7 arany- és 5 ezüstérmével! Beigazolódott, amit régóta mondogatok: ha megfelelő számú magyar minta érkezik egy borvidékről és persze hasonló stílusúak a borok, akkor azokat (lsd. Villány esetében) minden bizonnyal egy sorba sorolják be, vagyis egy zsűri kóstolja őket, egymás után, így a versenyek belső logikáját követve a sor második feléhez érve (feltéve, hogy jók a borok) a bírálók „elhiszik“ a minőséget és ezt hajlandóak éremben is kifejezni. (A rozé verseny eredményeiről itt írtunk.)

A vörös&fehér verseny magyar aranyérmesei a következők:

Streit-Zágonyi Union 2018

Streit-Zágonyi Villányi Franc prémium 2018

Kancellár Nagy-Somlói Furmint 2020

Jammertal Koh-I-Noor Merlot 2017

Haraszthy Sir Irsai 2023

Bock Libra 2020

Bock Essencia 2020

TR Wines Tokaj Dry 2019

Kvassay Merlot 2020

Kvassay Sangiovese 2020

Ezüstérmet nyertek:

Tokaj Art&Wine Poéta Furmint 2022

Tokaj Art&Wine Genius Furmint Hasznos 2021

Koch Csanád Cuvée 2017

Haraszthy Sauvignon Blanc Fine Dining Selection 2023

Bock Libra 2019

Bock Sauvignon Blanc 2023

Bock Cabernet Sauvignon Selection 2020

Bock Syrah Extreme 2021

TR Wines Organic Palota 2022

Ausztria idén visszafogott volt a nevezések tekintetében (persze nekik ott volt a szintén a CMB által szervezett Sauvignon Blanc Selection, ahol rommá nyerték magukat), mindössze két érmet szereztek, egy ezüstöt és egy aranyat. Bulgária tarolt, 11 arany mellé 14 ezüstérmet is begyűjtöttek. Érdekes, hogy csupa chardonnay, merlot és syrah van az érmesek között, a híres mavrudot sehol nem találtam. Esetleg nem is neveztek egyetlen-egyet sem? Így nehéz lesz márkát építeni…

A horvátok 1 nagyarannyal, 2 arannyal és 8 ezüsttel vetették észre magukat, no meg azzal, hogy a nagyarany és 3 ezüst is grasevina, vagyis olaszrizling! A derék csehek 1 nagyarany mellett 6 aranyat és 16 ezüstöt gyűjtöttek és ők is olaszrizlinggel, vagyis ryzlink vlassky-val hozták el a nagyaranyat, no meg 1 aranyat és 4 ezüstöt!

Moldova jó szereplésén már meg sem lepődünk, amennyit ők bormarketingre költenek, az túlmutat a lehetőségeinken, végül 16 ezüst, 19 arany és 1 nagyarany éremmel zártak. Montenegró visszafogott volt, 1 arannyal és 1 ezüsttel, de itt még annak is lehet örülni, hogy egyáltalán neveztek a versenyre. A tavalyi Vranec Selection borverseny után értelemszerűen Észak-Macedónia sem erőltette meg magát, 1 arany és 1 ezüstérmet szereztek. Ez azt is jelenti, hogy mindjét ország esetében (Montenegró és Észak-Macedónia) távol maradtak a vranecek/vranacok a versenytől.

Románia 3 nagyarany éremmel robbant be, mellette 17 arany és 19 ezüst volt az eredményük, ami kifejezetten jónak számít. A verseny Nemzetközi fehérbor Reveláció díját is egy román bor kapta, méghozzá a tordai Crama La Salina Issa Chardonnay Barrique 2022 bora. A pincészetben tavaly jártunk, akkor ezt írtuk róla. Itt kell megemlíteni, hogy Balla Géza 2021-es fekete leánykája is aranyérmet kapott!

Szerbia visszafogott volt, igaz idén nem nagyon voltak szerb bírálók sem, technikai akadályok merültek fel, így be kellett érniük 1 aranyéremmel. Szlovákia 1 arany és 1 ezüstérmet nyert.

Végezetül egy fontos infó: a 2025-ös nagy CMB, vagyis a Red&White session Kínában lesz! A Rókusfalvy Pál nevével fémjelzett magyar bormarketingnek deklarált célországa Kína, így kíváncsian várom, hogy a következő CMB-re készülnek-e valamivel, esetleg promócióval. Szerintem már az is sokat lendítene a dolgon, ha átvállalnák a nevezési díjat a kínai versenyre, legalább azoknál a boroknál, vagy bortípusoknál, amiket „tolni“ akarnak, legyen az Villányi Franc, tokaji furmint, vagy bármi más. Jó lenne, ha a kínai verseny után azt írhatnánk, Magyarország berobbant a világ élvonalába, a maga 30-40 aranyérmével és ugyanennyi ezüstjével, miközben 4-5 nagyaranyat is elhozott. A pár évvel ezelőtti reveláció trófea, amit a Jammertal birtok nyert, már csak a hab lenne a tortán. No meg a kínai borkereskedők polcain…