Mondhatnánk, hogy csiszolatlan gyémánt, rejtett kincs, titkos tipp, de azokra, akik ennyire tudatosan építkeznek, ez nem lenne teljesen igaz. Mikrobirtok Weinviertelben, ahol nem ritkák a 95 pontos borok!
Radlbrunn kis település a Weinviertelben, közigazgatásilag Ziersdorfhoz tartozik. A Weinviertel DAC a maga 14 000 hektáros területével több részre tagozódik, ezek az alrégiók azonban nem jelennek meg a címkéken, csak a település vagy a dűlő. A település a borrégió déli/dél-keleti, Bécshez közeli részéhez tartozik: nagyon közel húzódik a Wagram DAC határához, de nem kell „napokig” autózni, ha innen a Kamptalba akarunk átugrani.
Ezen a területen a dimbes-dombos viszonyok a jellemzőek, a dombok lankásak, a tető felé haladva a lösz, míg a völgyek aljában inkább az agyag dominál – ennek megfelelő a fajták telepítése is. A klímát alapvetően meghatározza ez a lankás, dombos domborzat: az év nagyobbik részében a Cseh-erdő és a Cseh-Morva-dombság jóval magasabban fekvő vonulatai felől érkező hűvös, olykor kifejezetten hideg levegő az uralkodó. A nyár és a koraősz viszont a Kárpát-medence felől érkező meleg, már-már forró levegő beáramlását teszi lehetővé. Gyakorlatilag ez okozza azt, hogy itt még egyáltalán lehet szőlőt termelni, hogy a szőlő beérik: miközben a nem túl távoli Burgenlandban vagy a sokkal közelebbi Carnuntumban minden idők egyik legkorábbi szürete zajlott le vagy folyik éppen, itt még „nyugodtság” van: egyetlen nappal sem járnak előrébb a szokványosnál. A forróság is más viszonylatban értelmezendő, már a 30 fok is az, ami nálunk, ugye, már-már elvárás a nyártól.
A borászat egy tipikus helyi vegyes üzemből fejlődött ki, Paul az első, aki főállásban borászkodik a hét hektáron, édesapja segítségével. Amit lehet, gépesítettek, ahol és amikor lehet, jön a családi segítség (ez elsősorban a szüretre igaz), de ez a terület nem bír eltartani több embert. Paul párja, Theresia is teljes állás mellett intézi a marketing ügyeket és segít be a vendéglátásba. Ez időnként annyit jelent, hogy a szabadság alatt részben arra utaznak, amerre az üzleti partnerek vannak…
A vegyes üzem az épületben azonban már a múlté: az egykori tehénistálló gyönyörű kóstolóteremmé avanzsált, a disznóól (amely jelenleg iroda és kis kóstoló helyiség) pedig arra vár, hogy abban egy családi apartman jöjjön létre: merthogy a vendéglátást új szintre szeretnék emelni. A fejlődés hosszútávon eredményes és látványos: a kisüzem eltartja magát, a bevételekből tovább fejlődik. Előbb saját vendéglátás, majd a jövőben már a szállás biztosítása is növeli a kínálatot.
Kétségtelen, a fejlődés alapja a szakmai magabiztosság és siker. 2019-23 között, öt, egymást követő évben lettek a SALON Österreich borászai. Ez a verseny a hivatalos bormarketing szervezet csúcsversenye, tulajdonképpen a különböző kategóriákban az egyes tartományi döntősök csapnak újra össze egy kvázi „országos bajnoki” címért. De lett már boruk, méghozzá a legfontosabb fajta, a Grüner Veltliner a Vinaria bormagazin legjobb Weinviertel GV-jévé választva, ami, tekintve, hogy 7000 hektáron termelik a zöldveltelinit ebben a régióban, nem kis eredmény.
Kóstolt borok
Gelber Muskateller Frizzante, „Explosiv”: nagyon szép, tipikus szőlővirágos, muskotályos illatos tétel, könnyed, elegáns a korty, amolyan bármikor fogyasztható és fogyasztandó bubis, 88/100 pont
Zweigelt Rosé Frizzante „Explosiv”: a bubis verzió rózsaszín kiadásban. Meglepően üde, játékos, nem nyomja túl a meggy íze az italt. 87/100 pont
Frühroter Veltliner: ezen a területen viszonylag népszerű fajta a korai piros veltelini, talán a tényleg korai, azaz, augusztus végi érése miatt is: a legkorábban lehet már kóstolni, kínálni (ugyanakkor itt nincs a szüreti év végi újbor fesztivál, mint nálunk vagy Burgenlandban a Márton-nap). Kirobbanóan illatos, pici narancs és ananász, egyéb déligyümölcsök vezetik a vonalat. 87/100 pont
Grüner Veltliner DAC Steiningen: bár dűlőnévvel van ellátva, de ez az alap veltelini a kínálatban. Tipikus, zamatos, szép fűszeres és citrusos aromák, 88/100 pont
Weinviertel DAC Ried Galgenberg: a zöldveltelini dűlőszelektált, és dűlőválogatásként is minősített verziója (mivel ebben a DAC-ban dűlőszelektált minősítést csak veltelini kaphat, így nem is kell kiírni a fajta nevét). Krémes, kerek, zamatos, az egész szájat betöltő bor, némi vaníliával a háttérben: 10 hónapot 500 literes fahordóban töltött. Frissen palackozva és piacra dobva. 90/100 pont (még, ez fél év múlva megy feljebb is…)
Chardonnay: eléggé tipikus, „burgundias” tétel, almás ízzel, picit kesernyés végű korttyal, nagyon szép, élvezetes bor ez is, szintén 90/100 pont
Riesling Ried Kirchberg: bár itt is megjelenik a dűlőnév, de ez is egy alaptétel (még egyszer: csak dűlőnévvel feltüntetett, dúlőszelektált, azaz Riedenwein-t itt csak a velteliniből lehet egyáltalán készíteni). 6 hete palackozva is, előtte finomseprűn érlelve. Gyönyörű illatú, tipikus citrusos jegyekkel, aztán kajszi és trópusi gyümölcsök következnek, újra és újra, váltakozva, megállíthatatlanul. 92/100 pont
Sauvignon Blanc: a SB itteni, északi, igazi illatos, zöld megmutatkozása, egressel, csalánnal, virágokkal, közepesen hosszú korttyal. 89/100 pont
Gelber Muskateller: a másik, inkább Steiermarkban nagyot alkotó fajta. Pont olyan kirobbanóan szőlővirágos illat és traubis íz, mint a frizzantéban: ez is éppoly üdítő, jóivású bor. 88/100 pont
Sauvignon Blanc Ried Fellingen: a SB dűlőszeletált, hordóban érlelt verziója. Ez volt az egyetlen tétel, amely valahogy nekem nem volt kerek: a gyümölcsös jelleg már elveszett, a krémes, hordó fűszeres jelleg viszont még nem jött meg. Ezt már más, hordós érlelést kapott sauvignonokon is éreztem. 86/100 pont
Weißburgunder Parzelle Spiel: nemcsak dűlő, de azon belül parcella szeletált is a tétel. Egyértelműen a nap bora, remek egyensúlyban a gyümölcsös jelleg és a hordós jegy, krémes, ugyanakkor kajszis, tropikus gyümölcsös jegyekkel is, nagyon hosszú lecsengéssel. Váltakozó ízek és illatok, vibráló friss, de érlelt tétel (7 hónap nagy fahordóban), itt és most 95/100 pont
Grüner Veltliner DAC Ried Lehlen Ausobsky 2021: egy másik csúcsbor, a zöldveltelini egy másik dűlőből, a család egyik, lengyel származású elődjéről (aki az első volt, aki szőlőt telepített) elnevezett prémium bor. Nagyon hosszú korty, krémes, selymes, némi vanília, rendkívül zamatos, enyhén fűszeres, azon belül hordó fűszerek is. 92/100 pont
Sauvignon Blanc Pet Nat „Ogrosl”: egy másik bubis, másik technológiával. Szépen hozza a zöldes SB-s ízeket, ez "európai ", zöld vonalat, sok egressel, némi csalánnal, szőlőlével. A bor márkaneve, az „Ogrosl” is az Omi tájszava az egresre: váratlan nyelvi utazásként megtudtuk, hogy kb. melyik osztrák dialektusból jön az egres szavunk?… 88/100 pont (ennek a bornak az egy évvel korábbi változatával lettek 2023-ban Salon résztvevők).
A nem írt évjáratok mind 2023.
Tanulság? Rendkívül maga színvonalú sor, kis területen nagy fajtaválaszték, és figyelemre méltó technológiai kínálat (pet nat-tal és frizzantéval), nincs kilógó tétel, legföljebb csak felfelé, de minden bor bármikor bárkinek nyugodtam kínálható.
Az alapborok mindezen minőségben 6-7,50€ között, a dűlőszelektált csúcstételek meg 12-17€ között helyben. Kiváló ár/érték arány, főként az alacsonyabb polcon!