Kérem Várjon!
Hírek
Újra Bortriatlon Badacsonyban
bori
2022 May 12.

A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében és a borvidék borászainak aktív közreműködésével, a pandémia okozta kényszerszünet után, idén ismét megrendezésre kerül a már hagyományossá vált BORTRIATLON. A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.  

A programon részt vevő tíz pincészetnél május 20-22. között a Szürkebarát Hétvégére, június 17-19. között a Kéknyelű Zsendülésre, míg október 14-16. között a Rizling Vakációra várják a borkedvelőket, akik a Badacsonyi borvidék három ikonikus és közkedvelt szőlőfajtájával, a szürkebaráttal, a kéknyelűvel és az olaszrizlinggel ismerkedhetnek meg. Mindezt a borosgazdák tolmácsolásában hamisítatlan környezetben. A BORTRIATLON májusi első állomásának főszereplője a borvidék ezerarcú szőlőfajtája, a szürkebarát lesz.

„A BORTRIATLONT egyfajta személyes kapcsolaterősítőnek tekintjük, ahol évről-évre remek programok kíséretében bemutathatjuk a borainkat, és találkozhatunk a hozzánk látogató közönséggel. Ezzel is megteremtve azt az érzelmi kötődést, ami a borok szempontjából fontos kiindulópont. A szürkebarát pedig nem csak Badacsony, hanem a pincészetünk számára is az egyik legfontosabb szőlőfajta.” – mondta az Éliás Birtok tulajdonosa, Éliás Csaba, aki 2019-ben készítette első borát, és szintén ebben az évben vett részt első alkalommal a rendezvényen. 

A vulkanikus, meleg talajokat kedvelő szürkebarát a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került hazánkba 1375-ben, Badacsonyban pedig a szerzetesek honosították meg. Neve azóta összeforrt a borvidékkel és máig az egyik jellegzetes fajtája. Gondos termelői kezek alatt a könnyed száraz boroktól kezdve, a komoly és gazdag beltartalmú tételeken át, egészen az édes borokig minden szegmensben kiváló minőséget ad. Éppen ezért, sokszínűsége révén igazi érték a badacsonyi borászok számára.

„A BORTRIATLON által az együttműködésnek és a közös gondolkodásnak a fontossága mutatkozik meg. Amellett, hogy a tematikus rendezvény alkalmával a borszerető közönség egyre több pincészetet felfedez, a borászatok is jobban megismerik egymást, ami jobb együttműködéshez vezet. Hisszük és valljuk, hogy együtt sokkal erősebbek vagyunk. Öröm tapasztalni, hogy csak olyan borkedvelők vesznek részt a programon, akik tényleg szeretik és érdeklődnek Badacsony, valamint az itt készült borok iránt, és kíváncsiak a mögöttes történetekre.” – hangsúlyozta Nagy István, a 133 éves múltra visszatekintő Fata Pince, illetve a családi üzemeltetésű Borbarátok Vendéglő tulajdonosa.

„A badacsonyi borászok példaértékű összefogásának eredményeként létrejött rendezvénysorozat erősíti a borvidék hírnevét, közben remek bemutatkozási lehetőséget biztosít minden pincészet számára. Mi is, és a borszerető közönség is nagyon várja már az idei rendezvényt, hiszen a világjárvány miatt kiesett két év.” – tette hozzá Szalai Attila, a Németh Pince tulajdonos-borásza. 

A BORTRIATLONHOZ nyereményjáték is párosul, így a tematikus hétvégéken a pincészetek helyszínein a vendégek pecséteket gyűjthetnek, amelyek nyereményekre válthatóak be. A pecsétet azok a játékosok kapják meg, akik megvásárolnak egy 1500.- Ft értékű, három tételes borkóstolót. Azon 18 év feletti játékosok, akik mind a hat pecsétet beszerzik, jutalomként egy palack kiváló minőségű badacsonyi bort kapnak cserében. A pecsétgyűjtő füzet a pincészeteknél, illetve a badacsonyi Tourinform Irodában szerezhető be.

BORTRIATLON helyszínek a Badacsonyi borvidéken:

Badacsony: Dobosi-Stier Pincészet Badacsonyi Fröccsterasz, Éliás AlaptáBOR, Istvándy Borműhely, Németh Pince, Málik Pince,

Badacsonytomaj: Borbély Családi Pincészet, Fata Pince, Válibor Vinotéka & Presszó

Badacsonyörs: Folly Arborétum és Borászat

Gyulakeszi: von Beőthy Pince

További információ:
Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület -Tourinform Badacsony
06 87/531-013
badacsonytomaj@tourinform.hu
www.badacsony.com