Kérem Várjon!
Hírek
Új szőlőfajták Elzászban!
Jakab Tamás
2024 August 02.

Elzász a jövőben engedélyezi a syrah, a nebbiolo, a chenin blanc és a vermentino fajtákat. Az ismert világfajtákon túlmenően további hat gombaellenálló fajtát is engedélyeztek. Ezek pedig a selenor, voltis, opalor, johanniter, souvignier gris és a coliris fajták (mindegyik fehérborszőlő fajta, francia vagy német nemesítések).

A tíz fajtából a jövőben lehet AOC Alsace és AOC Crémant d’Alsace borokat (és pezsgőket) készíteni, a VIFA rövidítést alkalmazandó („Variétés d’Intérêt à Fin d’Adaptation“: „az alkalmazkodás szempontjából érdekes fajták”). A rövidítés utal arra, hogy ezek a fajták nem helyiek, de akár azok is lehetnek, mert jó a helyi viszonyokhoz való alkalmazkodó képességük. Az INAO, a származásért és minőségért felelős francia állami intézet ezzel a kitétellel jelzi, ha olyan (fajta)változás lép életbe, amely nem megszokott folyamatok indít(hat)nak el. Itt elsődlegesen a klimatikus viszonyok változásához való adaptációs képesség volt a fő indok, hogy engedélyezték ezeket a fajtákat.

Egyelőre azonban ne gondoljuk azt, hogy a terjedésük tömeges lesz, a bejelentett szabályozás szerint a következő tíz évben az egyes gazdálkodók területük maximum 5%-át telepíthetik be ezekkel a fajtákkal, és a házasításokban maximum 10%-os arányban vehetnek részt.