Néhány hete, kislányom születése kapcsán összejött néhány jó ember, akikkel komolyabb borsorokat is lehet vidáman elfogyasztani, ezt tettük akkor is, persze vagy 4 kartonnal hoztam fel a pincéből (tizenkettes, mielőtt rákérdeznétek). Pont egynegyede pukkant ki, vagy csak párral több, viszont így most otthon kóstolok rá a pince mélyén fellelt borokra.
A Vylyan Cabernet Sauvignon 2006 már egy tízéves bor, rohan az idő, néha még mindig meglepődök, hogy már a kétezertizes évekből származó borok is ötévesek tudnak lenni. Így van ez, ha az ember a kilencvenes évekkel startol, borban mindenképp így volt ez.
No de a bor. A lakás hűvösebb sarkában volt, kóstoláskor 18 foknál nem melegebb. Illatában elsőre pici por, aztán a fűszerpaprika és a feketeribizli-lekvár egyszerre robban, plusz némi finom szivar, meg az a mindent bevonó édes fűszeresség.
Nem vagyok egy nagy cabsav-rajongó, de meggyőzött, nem is vártam túl sokat, belekortyoltam. Besimult, jó tannin, a krémesség elegendő, érett, jó szerkezet, még abszolút élő, dinamikus bor. Persze benne maradt a villányi erő, az alkoholérzet van picit túltolva, de összességében szebb az ízgazdagság és részletgazdagság, inkább ezekre emlékezem.
2008-ban írtuk le a borról, az egyik legelső borozós kóstolónkon: „Illata izgalmas, feketeribizli, szilva és dohány keveredik a fel-felbukkanó égett gumissággal. Kortyban ez folytatódik, tartalmas, testes történet, erőteljes alkohollal. Aszalt szilva és szederlekvár gazdagítja, idővel egyre szebb, egyre jobban tisztul és vedli le a gátlásait. Jól elkészített bor, még nagyon gyerek, de van benne jövő.” 84 pontot kapott akkor.
És kipróbáltam az új, szellőztető-töltő szerkentyűt, egész jól működött, sok különbséget nem feltétlen éreztem, de legalább szebben töltöttem. Mondjuk pont csak magamat nyűgözhettem le, lévén egyedül kóstoltam...
Az égett guminak halvány nyoma, a szebb ízjegyek erősödtek fel, feketeribizli, szilva és dohány. Mostani állapotában nekem többet ér, sőt sokkal többet ér. Volt egy-két kóstolónk régebbi évjáratokból származó borokkal, elbuktak legtöbben akkor, ez ott ragyogott volna. De másrészről meg azt gondolom, egy prémium cabernet sauvignon tízévesen legalább ilyen legyen. 89/100 pont.