Egy fiatal, feltörekvő borász, borászat sikerei mindig jóleső érzéssel töltik el az embert. Amikor a már ismert nevek mellett újabbak jelennek meg a borversenyek eredménylistáin, a bormédiában és a kereskedők polcain, mindez a sokszínűséget, a változatosságot jelenti. A magyar minőségi bor népszerűségét.
És akkor jöjjön, amire egy hétig vártunk. Ma kiderül, kik kerültek be a Pannon Borrégió TOP25-be. A harmadszor megrendezett régiós seregszemlére rekordszámú nevezés érkezett, a zsűri dolgát nem könnyítve. Nem tette egyszerűvé a szervezést a folyamatos esőzés, a leszakadó nagyfeszültségű kábelek, a Pécs és Budapest között leálló vasúti forgalom sem. De a borok megérkeztek, a zsűri jelentős része megérkezett, másfél napon át tartott a megmérettetés és íme, a huszonötös lista összeállt. A TOP25-be nem a 25 abszolút legjobb bor kerül be, hiszen 6 alkategóriában versenyeznek a borok, és mindegyikből a nevezések számával arányosan kerülhetnek a legjobbak közé, amit egyébként a versenyszabályzat részletez azoknak, akik böngészni szeretnék. Az első két évben csak a bemutató napján tettük közzé a győzteseket, a 2 pécsi és 1 budapesti kóstolót is népszerűsítve már most közöljük, kik lettek tophuszonötök.
Kisjakabfalvát egy szerény tábla jelzi valahol a Fülemüle csárdától Villány felé kanyarodva. Nem jártam arra korábban sosem, kiesik a fősodorból. De talán éppen ez lehet az előnye, a falusi nyugalom, csend és békesség, ami itt fogadott. Két kilométerre a nagyvilágtól, a kis sváb falu a jakabfalvai vízfolyás keletről és nyugatról lankás dombokkal körülvett völgyében olyan, mint egy kis sziget. Nem véletlenül népszerű az ingatlant vásárló magyarok és külföldiek körében egyaránt, s nem véletlenül települt ide a Jackfall Bormanufaktúra sem.
De nem a rádióba, ne tessék megijedni! Egy kellemes meglepetéssel szeretnénk szolgálni olvasóinknak a Tolnai borvidékről, mégpedig Szabó Gábor és azonos nevű fia családi pincészetéből.
„Nyitás után és zárás előtt egy perccel ugyanazt a minőséget, ugyanazzal a gondossággal kell biztosítani a vendégnek” – osztja meg velünk Ambrózi Aladár, a Fregatt Arizona Pub konyhafőnöke szigorúan betartott minőségpolitikáját. Bár a lesütött sztékeket régóta csak tonnában számolja az Egerben 1957-ben született séf, több év szakácskodás után specializálódik csak a marhahúsra. A konyha világa már kisgyerekként megbabonázza, s amikor egy jól sikerült, félig titkos tejbegrízes kísérlet után örömmel kiállt fel, „ez olyan, mint az óvodában”, elhatározza, hogy szakács lesz.
Válogatottat állított össze a Veritas Borkereskedés, hogy a tizenegy házasítás segítségével mutassák be a nagyközönségnek új telephelyüket. A Tinto Fino egykori épületében még sok az üres tér, még épp csak elkezdték a belakást, de csütörtökön mintegy 500 lelkes borrajongóval együtt kóstolni már-már-zsúfoltnak is bizonyult. A budapesti utazás fizikai fájdalommal jár nekem, múltkor a VinCÉ-re nem jutottam el a hirtelen beköszönő fogfájás miatt, most az utazás hajnalán a combízületeim gyulladtak be. De ezúttal nem adtam fel, végigbicegtem Budapestet, teljesítettem a penzumot. Megérte, mert valóban remek borokkal (is) találkozhattam.
Nem győzzük hangsúlyozni: a pünkösdi hétvégén irány a szabadba, zavarjuk el közösen a felhőket, látogassuk végig borvidékeinket, kukkantsunk be a pincékbe, sétáljunk a domboldalakon! Nem kevesen fogtak össze, hogy mindez sikerüljön, nem keveseket várunk ezen a hétvégén a Pannon Borrégió pincészeteibe. Aki még nem tudott volna dönteni, némi segítség következik.
A szekszárdi Tringa Pincészetet vezető Gál Antal kicsit mást akar csinálni, mint a többiek. Más lépték, más fókusz és más meglepetések Szekszárd egyik kitűnő családi borászatában.
„Miért csináljunk olyat, mint mindenki más?” – jegyeztük fel Gál Antal egyik mondatát. A hét hektáros szőlőterülettel rendelkező borászat a szekszárdi Kerékhegyen székel, pompás helyen, festői kilátással.
Új éttermet adott Pécsnek Teleky Zoltán séf. Korábban a Pezsgőház és a Wunderlich Pincészet konyháján is dolgozó szakács Teleky Bistro néven nyitott vendéglátóhelyet az Expo Centerben (Megyeri út 72.). Teleky és csapata olyan éttermet álmodott bele a szokatlan környezetbe, ahol elérhető áron magas minőséget kínálnak - a bisztró műfaj hagyományait feltámasztva.
Május 7-én tartották a Tolnai borvidék 12. borversenyét. A versenyre több mint száz, a helyi versenyeken arany, vagy legalább ezüst érmes borokat neveztek be. Végül egy nagy aranyérmes, és 19 aranyérmes bor termelőjét díjazta a zsűri.