Kérem Várjon!
Cikkek
Látogatás a Kutatóintézetben

A „pécsi kutató” elődjét 1949-ben, több évszázados egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva hozta létre a földművelésügyi minisztérium, hogy aztán a kétezres évekre levegye róla a kezét. Kíváncsiak voltunk, az immár a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Szőlészeti és Borászati Intézeteként működő szervezet hogyan találja helyét az egyetemi szervezetben, milyen szolgáltatásokkal és tervekkel készül a jövőre.

Radics M. Péter
2010. július 26. 12ó
Cikkek
XII. Országos Kádártalálkozó

Az Európai Kádárok látta vendégül idén a kádár szakma képviselőit Palotabozsokon. Az ország mintegy 160 aktív és már nyugdíjas kádára gyűlt össze a faluban.

bori
2010. július 24. 8ó
Cikkek
Gasztrofalu: Orfű

Kiállítások, kóstolók várják Orfűre, a Kemencés Udvarba látogatókat július 24-én szombaton, tíz órától. A nap folyamán kiállítanak és bemutatót  tartanak a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjai. Belépődíj 400 Ft.

bori
2010. július 23. 13ó
Cikkek
III. Mediterrán Hangulatok Bora 2010

Borversenyt szervez a Pécsi Ifjúsági Központ a III. Mediterrán Hangulatok Bora 2010 cím odaítélésére. Baranya, Somogy és Tolna megyéből várják a mintákat fehér- és vörösbor kategóriában, bortermeléssel foglalkozó társaságoktól és egyéni bortermelőktől.A nevezés díjtalan.

bori
2010. július 23. 8ó
Cikkek
Tesztgyőztesek vacsorája 2

Ha már az első jól sikerült, megszerveztük a másodikat is. A Pécsi Borozó nyári számának tesztgyőztes boraihoz ezúttal is az Enoteca Corso konyháján kreáltak ételeket. A júliusi meleg időjárásához igazodva ezúttal a mediterrán-egzotikus vonal jellemezte az ételeket, ráadásul ez kifejezetten jól is állt a boroknak. Egy asztal sajnos üresen maradt, nem érkeztek meg az előzetesen foglaló vendégek, ami azért is kár, mert ha jelzik, a várólistáról jöhetett volna még érdeklődő. Ezt is még tanulnunk kell, hogy egy asztalfoglalást is időben illik lemondani. Mi azonban, akik ott voltunk, kóstolgattunk, beszélgettünk, jól éreztük magunkat. Hogy aki ezúttal lemaradt, mit is főzzön a tesztgyőztesekhez? Megtudják a hajtás után!

zoranka
2010. július 22. 8ó
Cikkek
ICWiP Palkonyán

Az idei (sorban a 14-ik) ICWiP keretében Palkonyára látogatnak a kultúrhét számos nemzetet képviselő résztvevői július 27-én. Az eseményen a Pünkösdkor megszokott nyitott pincék és finom borok várják majd a látogatókat egész délután.

bori
2010. július 21. 8ó
Cikkek
Idegenlégiós borok

Zoranka kollégánál nemrég előbb egy sokgyerekes grillezésbe csöppentem bele, majd a terep tisztulását, azaz a gyermekek fürdetés-altatás ceremóniához történő távozását követően hozott és a borhűtőből elővarázsolt tételek kerültek a kerti asztalra. Bár a kemény férfimunkát előzetesen hárman vállaltuk, némi fennforgás és betegség miatt ketten maradtunk, hogy egy grúz, két szerb és egy francia bort kóstoljunk meg a kánikula közepén.

kenszei
2010. július 20. 8ó
Cikkek
Borok a teraszra

Leteszteltük a régió rozékínálatát a nyárra, hagyományos mustránkon 46 rozét és sillert kóstoltunk meg. Az nem kérdés, hogy ugyanennyi vörösbor végzett volna velünk a melegben, de a rozék többsége igazán üdítő, frissítő, kedves élménynek bizonyult. Összességében: a 2009-es rozék egy picit alkoholosabbak, erősebbek a kelleténél, a nagy meleg megtette a hatását, az alkohol és a sav egyensúlya sok esetben sajnos labilis, vagy egyáltalán nincs meg. Két tucat tételt találtunk, melyek felmutatnak valamilyen plusz értéket, de a többi borral sem volt különösebb gond. Túlnyomórészt korrekt, tisztességes rozék kerültek a poharakba, fogyasztásuk pedig nemcsak szódával ajánlott.

a szerk.
2010. július 19. 8ó
Cikkek
Bortartót ürítünk I.

Mivel gyz kolléga házfestés okán nemrég ránk hagyományozott néhány palackot elfelejtett borai közül, kapva kaptunk az alkalmon, és némi tapasos körítéssel, meg egy kis szkepticizmussal végigkóstoltunk három tételt. Volt meglepetés rendesen.

kenszei
2010. július 16. 14ó
Cikkek
Andalúz vacsoraest a Pezsgőházban

Spanyol vendéglővé változott egy estére a Pezsgőház Étterem. Különleges andalúz vacsoraesten vettünk részt július 8-án, ahol az étel, a zene és a tánc volt a főszerepben – ebben a sorrendben. Andalúzia Spanyolország legdélebben fekvő vidéke, és ezzel együtt Európa egyik leggazdagabb kulturális és gasztronómiai régiója. Nemcsak az itt élők tradicionális, világhírű flamenco táncára kell gondolni, a vidék bortermelésben sem marad el az ország többi részétől. (Különösen népszerű a sherry, mely a mai Jerez régi nevéből ered. Az arab eredető ital egyébként az első „bor”, melyből az Újvilágban és Indiában is ihattak.

mÁkos
2010. július 15. 8ó
Összesen 2614 db találat. 215/262 oldal.