Hetedik alkalommal rendezik meg a Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált Budapesten a Vajdahunyadvárban. November 27-én és 28-án a közönség újborokat és kézműves sajtokat kóstolhat meg, a szervezők pedig nemcsak az ország legjobb újborát, de az év sajttermelőjét is keresik.
Mozgalmas ősz zajlik a Brill Pálinkaházban. Fesztiválok és pálinkakóstolók, de az új, megnövelt főzdét is most helyezik üzembe. A hagyományos gyümölcspálinkák, a törkölyök, az érlelt, vagy egyenesen barrique pálinkák mellett olyan különleges párlatokat is megkóstolhat pálinkás nyereményjátékunk nyertese, mint a spárga vagy a medvehagyma. Olvass tovább és nyerj két főre szóló pálinkakóstolón a Brillnél!
Medina-szőlőhegyen (Török-halom) a legnagyobb egybefüggő szőlőültetvényt Németh Gábor, a Virághegyi Bor Kft. tulajdonosa műveli. Talán a különleges mikroklíma az oka, de mint azt megtudjuk, „a betegség sem ér el ide”, s azt is számon tartják, hogy melyik sorban melyik munkás dolgozott előző évben. Az erőtől duzzadó szőlőfürtök kevés növényvédelmet igényelnek, s a pincészet (nemcsak hazánkban, többek között a Vinagorán, de Brüsszelben, Bordeaux-ban is) díjnyertes borainak nagy része is innen kerül ki.
A nyáron egy kedves barátomnak köszönhetően két szlovén borásszal is sikerült ismeretséget kötnöm, már amennyire ezt egy családi nyaralás keretei megengedik. A borsorokat nem tanulmányoztuk részletekbe menően, de azért kóstoltunk pár tételt is a beszélgetés kísérőjeként. Volt ahol a kóstoltakat, volt ahol a sorba helyt nem kapókat, de egyaránt két-két bort haza is hoztam, gondolván, kóstoljuk őket együtt. Őrizgetem őket már egy ideje, keresve az alkalmat, de megtaláltuk. Ráadásul a hétvégén Budapesten Szlovén Bornapokat rendeznek, íme egy kis kedvcsináló.
Az üdítőpiac töretlen népszerűségnek örvend. Az ágazat egy részének, a gyümölcsleveknek egy apró részét képezik (egyelőre) a minőségi, természetes vagy natúr gyümölcslevek, melyek a nagyüzemekben előállított, cukros és felvizezett koncentrátumokból készülő (olykor 100%-os) rokonaikhoz képest tisztán gyümölcsből állnak, hozzáadott adalékanyagot, aromát és tartósítószert nem tartalmaznak. A pusztán gyümölcsből kinyert lé persze jóval drágább, legalább a duplája is lehet a beltartalmi értéküket tekintve szerényebbhez képest, gyártóik azonban nem panaszkodhatnak. Egyszerűen nem tudnak annyit előállítani, ami kielégítené az egyre növekvő keresletet. A technológia pedig viszonylag olcsó.
Ezen a nyáron lapzártánkig szinte valamennyi állomását felavatták a Baranyai Élménykörútnak. Ezen a néven öt projektet fogtak egybe, gyúrtak össze egy nagyberuházássá, amely Baranya északi részén lendítheti fel a vendégforgalmat. A tervekről korábban is hírt adtunk már, most bekukkantottunk az elkészült mecseknádasdi pincékbe, legyenek azok a mélyben vagy a dombtetőn. Sőt még a bikali élménybirtokra is eljutottunk, mert azért ott sem bírják a vendégek bor nélkül.
A szekszárdi kékfrankosok lesz a témája a Borkultúra Szabadegyetem soron következő, 14. előadásának október 27-én (szerdán). Nagymarosy András, a Borkollégium alapító tagja kalauzolja végig a hallgatókat a kékfrankos világán, szekszárdi pincészetek díjnyertes borainak segítségével, a PTE IGYFK Aulájában. Hétfőig lehet jelentkezni.
Borkóstolóknak, képzéseknek is helyet ad majd a Pécsett szerdán megnyílt Pannon Borturisztikai Centrum. A borrégió borturisztikai szolgáltatói új formában fogtak össze, hogy ismertebbé és eladhatóbbá tegyék a térséget. A központot működtető Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter 20 hónapos támogatást kapott projektjei megvalósítására. De új helyre költözött a szerkesztőségünk is.
A Kaba Farm házi sajt- és húskészítményiből készülő vacsorát kínál a Pezsgőház Étterem a vendégeinek október 25-én (hétfőn). A vacsoraest fogásai a Lamine és Simone nevelte mangalicák, szárnyasok, valamint a maguk készítette kecske- és tehénsajtok felhasználásával készül majd az étterem konyháján. Nemrég cikkeztünk is róluk, érdemes ide visszalapozni, majd hétfőn belekóstolni Kaba világába.
Kovács Zoltánnak kevés volt a hivatásos tűzoltói lét, a huszonnégy órás műszakokat borászkodással pihente ki. A családi pince 2006-ban vette fel az Agancsos nevet, és ajánlott állomásává vált egy jó villányi bortúrának.