Van az úgy, hogy egy szabadtéri rendezvényt elmos az eső. Ez történt idén a pécsi Szőlő és bor ünnepével, annak rendje s módja szerint villámlásos, zuhatagos órákon át tartó eső és az esőt még a szoknya alá is befúvó szél örvendeztette meg a szervezőket éppúgy, mint a korábbi években időjárásilag sokkal szerencsésebb rendezvény lelkes rajongóit. Ezen az esőáztatta vasárnapon rendezték meg a Kárpát-medencei Bormustrát a megyeháza tanácstermében. Sokan jöttek el, magyar borászok a határokon túlról, és a viszontagságos időjárás ellenére közönség is akadt. Abban maradtunk, jövőre biztosan szebb idő lesz. Jó borokban most sem volt hiány.
Mozsgón túl már csak a dombok közé, Almáskeresztúrra visz aszfaltút, ahol meg a temetőbe torkollik. A falu végén az utolsó ház jobbra Lamine-é és Simone-é, akik a Kaba Farm gazdái. Pontosabban a ház Lamine festőművész nagyapjáé, aki másfél évtizede úgy döntött, hogy felhagy a fővárosi élettel, falura költözik, galériát nyit. Ez már csak azért is fontos, mert ő volt az, aki hat évvel ezelőtt unokája születésnapjára egy kis földet adott ajándékba. Lamine és Simone ma már nyáron sajtot, télen húst állít elő a Kaba Farmon, s olyannyira elfogadott tagjai a kicsiny sváb falu közösségének, mintha ide születtek volna.
Őszi ételek borozgatáshoz, húsimádóknak, édesszájúaknak.
Várvizi Péter séfként tartja bemutatkozását október 22-én este az Enoteca Corsóban, mégpedig a szekszárdi Heimann Családi Birtok boraira komponált ételekkel. Az izgalmasnak ígérkező vacsorára Heimann Zoltán a jó borok mellett jó hangulatot is hoz, az ételsor olvasva is ínycsiklandozó, hívogató. Ráadásul most frissítve, pontosítve, árakkal.
Több mint egymillió forint gyűlt össze a Vylyan Pincészet jótékonysági, 3X3 Duennium árverésén. A palackonként 50 ezer forintos kikiáltási ár szeptember végére megsokszorozódott.
A Pannon Borrégió TOP25 versenyén díjazott borokra alkotott borvacsora lesz október 20-án (szerdán), a Hotel Corso éttermében (Pécs, Koller u. 8.). A Bistro 48 séfje öt borra készített menüsort a Pannon Borklub kérésére. Előzetes asztalfoglalás szükséges.
Az idei év fordulópont a Pósta Borház életében. A családi vállalkozás nemcsak először lép palackos boraival a piacra, de helyszűke miatt (a régi családi feldolgozót látványpincének meghagyva) új borászati központba is költöznek.
Megvan a 2010-es Bogyólé legújabb címkéje. A Vylyan Pincészet hatodszorra írta ki újborához, a Bogyóléhez kapcsolódó címkepályázatot ifjú művészeknek, a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Művészeti Gimnázium diákjainak.
Bár Günzer Tamás és Zoltán testvérek, külön borászatban dolgoznak már hosszú évek óta. A Villányi borvidék egyik kiváló termőterületének számító Ördögárokban aztán telekszomszédok lettek és sok szakmai kérdésben véleményük sem annyira eltérő. A Pécsi Borozó egy asztalhoz ültette a két kiváló villányi borászt.
Horvátországban jártunk nemrég, falunapra, új borútra, bormaratonra hívtak bennünket. Volt is mindenből bőven. Miniszteri köszöntő, felújított pincesorok, kézműves-sátrak és néptánc-együttesek. Ismerős zenészek és kedves vendéglátás, babot kóstoltunk és az októberi napon kávézva sütkéreztünk. Aztán szalagátvágás, indult a bormaraton, nem neveztünk be, csak szurkoltunk a versenyzőknek a táv harmadáig. A végén pedig megnéztük, milyen is a vörösmarti golfpálya.