A borfesztivál után közvetlenül Édes Napok névvel csokoládé fesztivált szerveztek a budai várban. Nem lehet ez véletlen, mint ahogy az sem, hogy a rendezvényen külön előadást tartott a csokoládé és a borok kapcsolatáról Szántó Tibor. A legnevesebb külföldi meghívott pedig egy angol hölgy volt, aki a csokoládé kóstolás gyakorlatába vezette be a jelentkezőket: Sarah Jane Evans, aki nem mellesleg master of wine. A helyszínről jelenti szakértő tudósítónk, a csox.blog.hu szerzője.
Hagyománnyá vált, hogy a Vylyan Pincészet minden évben kiírja újborához, a Bogyóléhez kapcsolódó címkepályázatát ifjú művészeknek, akik közül a legtehetségesebb kipróbálhatja magát a Nagybetűs Életben! A Pécsi Tudományegyetem jelenlegi és volt hallgatói (30 éves korig!), valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola diákjai pályázhatnak, hogy egy jó címketervvel elnyerjék a dicsősége tés a bort. A győztes tizennyolcezer Vylyan Bogyólé palackon láthatja viszont munkáját, emellett ötvenezer forint alkotói díjat és 2 nagy karton Bogyólét vihet haza. A pályázatot 2011. október 4-én, kedden szigorúan 10.00 órakor zárják.
A paksi Sárgödör téren idén is megrendezik a Kenyér, Hal és Bor Ünnepet szeptember 22. és 24. között. Koncertek, néptáncosok, főzőverseny és természetesen remek paksi borok várják az érdejklődőket.
A Danubiana 2010-es évjáratú chardonnay-ja és a Takler Pince 2008-as cabernet franc-ja nyert a Pécsi Tudományegyetem Bora 2011 címért folytatott versenyben, melynek ünnepélyes eredményhirdetését szerdán tartották Pécsen. A Művészeti Kar új, Zsolnay Kulturális Negyedben felépített épületében megrendezett borbemutatón kóstoltunk és bejártunk. Mármint a negyedet jártuk be, ami elkészült. És ami valóban impozáns.
A Budavári Borfesztivál utolsó két napjának élményeire előbb-utóbb visszatérünk majd, de miután mától már Szekszárdon teljesít szolgálatot deszant-egységünk, kevés időnk marad a reflexiókra. Apropó, Szekszárd. A Pécsi Borozó a hagyományokhoz híven a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter standján népszerűsíti a borkultúrát, ezúttal pécsi fehérborokat lehet nálunk kóstolni MZ szerkesztő kollégánk szakavatott tolmácsolásában. A nyertes csapaton nem illik cserélni, de most megtettük.
Miközben a Budavári Borfesztivál annyira lefárasztott mindenkit, hogy a srácok még fröccstesztelni sem voltak, jött a hír, hogy bizony nem hiába koccintottunk. A Tüke Borházban szeptember 4-én 196-an jöttünk össze egy (vagy több) koccintásra a Matias Pécsi Cirfandlijával. A Pécs-Mecseki Borúttal közösen kezdeményeztünk ezt, az országos felhívásra reagálva, de jövőre is megrendezzük, mert jó hangulatú délután volt ez, sok ötletünk van a folytatásra. Ráadásul mi lettünk a legkoccintósabb nagyváros...
A harmadik nap még a pénteki volt. De a hihetetlen tömeg annyira leamortizálta lelkes csapatunkat, hogy tudósításra előbb nem futotta. Ráadásul nem is kóstoltuk végig a kétszáz standot, mivel a sajátunkon tartottuk a frontot. A helyzet szombatra még inkább fokozódott, de erről majd a fiúk beszámolnak, ha kipihenték magukat.
Bárki belekóstolhat a vadászok kiváltságaiba: szeptember 17-én szombaton vadgasztronómiai napokat tartanak a Tenkes Csárdában.
A java még hátra van, de csütörtökön már ráhosszabbítottunk egy kicsit a nyitvatartásra. Hetényi Emese pincészetük titkaiba avatta az érdeklődőket, mi meg végre beterítettük a fesztivált Pécsi Borozóval. Nem írtuk alá a nemvoltatoknyitva jegyzőkönyvet és közben még arra is jutott idő, hogy kitöltsünk annyi bort, amennyit csak lehetett délutántól késő estig.
A nap, amikor Budapest felé derül ki, hogy az újságok elkerültek bennünket, amikor a Várban pakolunk ki 600 palack bort, amikor a borklaszter standján minden nap a Pécsi Borozó szerkesztői várják az érdeklődőket, amikor még csak módjával kóstolgatunk. Ez volt az első nap, természetesen ki is fejtjük rögvest, a kattintás után.