Bortanszéki estéket rendeznek ismét a pécsi Kalamáris Vendéglő-CAFE ARTIST-ban. 2011. október 17-től (hétfőnként), összesen 5 alkalommal, 18.00 órától-19.30 óráig tartanak a boros találkozások, ahol borászokkal, séfekkel, bormarketingesekkel lehet találkozni és együtt kóstolni.
November 26-27-én tartják a VIII. Magyarországi Újbor és Sajtfesztivált a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A hagyományos újbor versenyt idén is megrendezik, Magyarország 2011. év legjobb újbora címért lehet versenybe szállni. A versenyen csak újborok (2011-es évjárat) vehetnek részt, fajtától és minősítéstől függetlenül. Nevezni november 11-ig van mód a kitöltött jelentkezési lappal. A versenyre mintánként 4 db 0,75 l-es palackot kell leadni.
Csokoládé kóstolóval egybekötött kiállítás megnyitó lesz október 12-én szerdán, 16 órától a Sipőcz Házban. A kiállítást szervező siklósi Kakasbonbon új terméke, az Újjászületés Bonbon is bemutatásra kerül. Tovább után részletek.
Két egymást követő hétvégén, két különböző arcát is megmutatta a Villányi borvidék az érdeklődőknek. A pécsi Kodály Központban prémiumra hangolták a közönségkóstolót, egy héttel később, a villányi Vörösborfesztiválon hagyományos népünnepélyt rendeztek. A Pécsi Borozó mindkétszer kilátogatott.
Idén október 8-án rendezik meg Geresdlakon a Gőzgombóc Fesztivált. Hajtás után a részletes program, itt meg a beszámolónk az egyik régebbi évjáratból.
Idén is a borokat ünneplik a hétvégén a II. Mecseknádasdi Októborfeszt fesztiválon. Koncertek, kézműves vásár és természetesen a legjobb mecseknádasdi borok, a hangulatot az Oberkrainer muzsika biztosítja.
Fehér Szarvasgomba Fesztivált szerveznek Sellyén a hétvégén, október 7-8-án. A Termálfürdő előtti téren koncertekkel, szakmai programokkal várják az érdeklődőket, este pedig igazi különlegességgel készülnek a szervezők: Bíró Lajos, Csonka Gergő, Lang György és Segal Viktor készíti a menüsort.
A szerző első szüreti élménye Csúzához kötődik, amikor is a rokonok szőlőjébe traktorral lehetett utazni, ugrándozni a pótkocsin és olykor még taposni is a leszüretelt szőlőt. Majd négy évtizede is már ennek, de az ilyen emlékek az idővel csak kifényesednek, el nem tűnnek soha. Az egykori dűlőútnak már csak hűlt helye, beépült az is, de bor nélkül nem maradunk Csúzán. Nem maradnak azon olvasóink sem, akik az őszi számunkban feltett kérdésre helyesen válaszoltak és kedvezett nekik a szerencse. A folytatásban bemutatjuk a Kollár Pincészetet és kiderül, kik nyertek csúzai borokat.
A hétvégén egészen biztosan mindenki Villányban lesz, aki a vörösbort szereti, hiszen szeptember 30-án kezdődik a borvidék legnagyobb fesztiválja a három napos Vörösborfesztivál. A hagyományos villányi fesztivál gasztronómiai és boros szempontból is a Villányi borvidék egyik legszínesebb és legtöbb borászatot felvonultató rendezvénye. Idén minden eddiginél többen képviseltetik magukat a borászatok közül és a program alapján mindenki megtalálhatja a számítását.
2011. szeptember 20-án, Budapesten, a Kárpátia Étteremben tartotta meg első nyilvános rendezvényét a tavasszal alakult Magyar Sommelier Szövetség. A szervezet elnökének megválasztott Káli Ildikó nyitó beszédében úgy vélekedett, jelentős igény mutatkozott a szakmában egy ilyen szövetség létrehozására, hiszen a vendéglátás egyéb területein, például a séfek körében már több összefogás, együttműködés is ismert. A szervezet tizennégyen alapították meg, azóta a taglétszám már a kétszeresére emelkedett.