Hatodik alkalommal rendezte meg a Pannon Borrégió Egyesület és a Pécsi Borozó szerkesztősége a Pannon Borrégió TOP25 borversenyt. A regionális borválogatottat Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány boraiból választották ki, összesen 45 pincészet 123 bora indult. A borversenyt Szekszárdon rendezték meg május 15-én, a Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében, ahol a borvidékek képviselői, valamint a meghívott borszakértők és borszakírók döntöttek a legjobbakról. Idén a 25 legjobb közé 14 szekszárdi, 7 villányi, 3 pécsi és 1 tolnai bor került be. Júnus 15-én a Zsolnay Negyedben a régió legjobbjai meg is kóstolhatók.
Diósviszló, szürkület, havazás. Nem tudjuk biztosan, hogy jó helyen járunk-e, aztán az egyik kapu mögül egy barátságos arc bukkan elő, ismerős hanggal. A Pécsi Borozó Rácz Miklós Tamásnál járt, akit az egyik legígéretesebb fiatal borásznak tartanak szakmai berkekben.
A Szekszárdi borvidék borversenyének aranyérmes palackos borainak kóstolóját április 27-én a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar aulájában rendezték meg. A versenyen 14 pincészet 47 bora nyert aranyérmet. A már hagyományos kóstolórendezvény során a legjobbnak ítélt borok nagy részét meg is kóstolhatták az érdeklődök.
Megint újjal kísérletezünk. Élőben követjük a szekszárdi Bor és turizmus konferencia eseményeit, előadásait. Este itt kékfrankos boregyetemi kóstoló is lesz, arról majd kollégánk számol be bővebben, de kettőtől ötig élőben tudósítunk, mi is aktuális ma a borturisztikában. A Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Karán zajló tudományos tanácskozás remélhetőleg sok érdekességgel szolgál majd, szemelgetünk természetesen, a szűrőnkön a lényeg jön át.
Borok és ételek, ha összefognak, csodás jótékonysági vacsora kerekedik belőle. Ráadásul, ha a legjobb vidéki éttermek válogatott séfbrigádja veszi magához a fakanalat, nincs megállás, éjfélt is elüti az óra és még mindenki mosolyog. Hat villányi borász remek bora, hat vidéki étterem stílusos étele, vibrálás, kacagás, könnyed vagy éppen elakadó mondatok, a villányi gyerekek megújuló étkeztetése. A Stílusos Vidéki Éttermiség 3.0 előestéjén jártunk. És persze másnap is visszatértünk.
Új időszámítás kezdődött a Szekszárdi Helyi Termék Bolt által rendezett borkóstolók történetében. A rendre megtartott borászbemutatkozások immáron hétvégente kerülnek megtartásra, Szombat esti borozgatás névvel, és egy sokkal kötetlenebb, családias formát öltöttek Csillag Péter vezetése alatt. Utóbbi kóstolón a Feiszt Pince mutatkozott be, egy kedves, idős házaspár Nagy Ferenc és felesége személyében. Bár a gyökerek a környékhez kötik őket, életük nagy részét az ország másik felében töltötték. A nyugdíjas évek azonban visszacsábították őket a Szekszárdi-dombság lankái közé.
Voltunk majálisozni. A szokásos túrázás a Mecsekben, a Melegmányi-völgy csobogó vízesései, a virágzó medvehagyma-rétek, domboldalak, jól elfáradtunk, de minden perc megérte. Mondom én is, aki azért nem ösztönzi a csapatot minden nap a túrabakancs széttaposására. A gyerekek is jól bírták a tempót, utána nálunk hancúroztak még, mi cseppet sem fáradt férfiak meg bontottunk három palackot.
A szokásos kedd esti kóstolón a szokásosnál szűkebb csapat kezd bele a húzósnak ígérkező, 20 boros sornak. A borok többsége Günzer Zoltán pincészetéből érkezett, a pannonborboltos srácok dobták be a közösbe, de van pár bor máshonnan is, egy részük bár ne lett volna, de hát belefutottunk egy rossz sorozatba is az elején, van ilyen, ezekre sok karaktert nem vesztegettünk. Aztán a végére Dusán is befut, több száz kilométer után jólesik egy rozéfröccs, de a vörösökből is kiveszi a részét. A borok közül is csak azokról emlékezünk meg, akik szintén befutottak.
Az élet íze azaz Schmecke das Leben néven öt stájer borász mutatkozott be közös asztalokon az izolai Orange Wine Festival emeleti lépcsőfordulójában. A kis helyen sokan fordultunk meg, a borok más jelleggel bírtak, mint az olasz vagy szlovén narancsborok (azaz héjon erjesztett vagy másképpen vörösboros technológiával készített fehérborok), ráadásul azért mindegyik borásznál egyedi stílus is felfedezhető volt. Ami nem baj persze, sőt.
Sokat megélt már működése 19 éve alatt a magyar hegyközségi rendszer, amelynek életében most a tavalyi év utolsó ülésnapján elfogadott, új hegyközségi törvény kavarja fel az állóvizet. A Pécsi Borozó azt próbálta feltérképezni, mivel jár az átállás: zavar következik, vagy éppen hogy nő az ágazat versenyképessége? Mennyit ér a kistermelők szavazata, és ki fizeti a hegybírót?