Van egy pincészet a Szekszárdi borvidéken, amely merőben eltér a megszokottól. A Lajvér-patak völgyében, Szálkán található ez a korszerű technológiával felszerelt, kívül-belül kivételesen modern épület, ahol forradalmi szemléletmóddal rendelkező, bátran kísérletező fiatal borászok dolgoznak. Nem keltik a hagyományos családi pincészetek benyomását, de a nagy üzemméret miatt az új, feltörekvő kézműves borászatoktól is eltérnek. Nehéz helyzetbe kerültünk a besorolással, így inkább utánanéztünk mi is az igazság Lajvér Avantgarde Pincészet-ügyben.
A Pannon Borbolt által szervezett, ezúttal a pécsi Kalamárisban megtartott keddi kóstolónk szokás szerint rendhagyó módon szerveződött, csütörtökre. De így összejött a csapat (a másutt kóstoló, ám annál gyakrabban emlegetett SzabóZé kivételével) és már január másodikán harmincegy borral indítottuk az új esztendőt. Soha rosszabb évindítást, soha rosszabb keddi kóstolót.
Amikor nagyszerű borokról beszélgetünk, a „terroir” szó szinte mindig előkerül. Újságírók is gyakran alkalmazzák, hogy bizonyos borok minőségét és egyediségét megmagyarázzák. A szőlészek ezzel a fogalommal próbálják felértékelni szőlőiket, a borászok így különböztetik meg boraikat versenytársaikétól, a kereskedők pedig a borok iránti keresletet és a vételárat igyekeznek erre hivatkozva növelni. Sajnos azonban a szó sokszor szerepel a borok hátcímkéjén úgy, hogy a borkészítés során a fogalom jelentésére nem figyeltek oda. A terroir ma egy divatszó! Bár a kifejezés francia eredetű, hosszú története során globális fogalommá vált, követve azt a világtrendet, ami az egyedi és különleges termékeket részesíti előnyben.
Decemberben utolsó alkalmához érkezett a szekszárdi BorKultúra SzabadEgyetem rendezvénysorozata. A közelgő ünnepre való tekintettel természetesen karácsonyi ételek és hozzáillő borok kerültek terítékre. A karácsonyi menüt a Gastro Artist Pécsi Férfi Főzőegylet prezentálta, míg a borokat Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője válogatta az egyes fogásokhoz.
Az év vége az összegzések, toplisták és nagy fogadalmak ideje. Nem várható egyik sem a maga hagyományos értelmében a következő írásban, de valahogy mégiscsak mindegyikből van benne. Borok, ételek, érzelmek. Ami nekem jött át 2013-ból.
Nem olyan egyszerű játék ez a minden napra egy mese. De íme az utolsó kvartett, ez a négyes végképp nehezen állt össze, ahogy közeledtünk a Szenteste felé, volt bennem egy tudatalatti késztetés, hogy különleges, nagy borok kellenek, pedig nem, "csak jó" borok, amiket aznap éppen szeretnék. Holnap jön az éves összegzés, az évvégi ünnepfolyam mindent visz, pihenünk, kikapcsolunk, aztán januárban folytatódik a történet.
Voltak borok az év folyamán, amelyek akkor nagyon tetszettek. Az adott pillanat mindig nagyon fontos, az "itt és most" jelentős eleme a bor élvezeti értékmeghatározásának, bármennyire is igyekszünk objektívek maradni, hiszen egy jó pillanatban, az oda érkező bor mindig jobb hatást vált ki. Éppen ezért most visszakóstoltam őket. És többségükben nem is kellett csalódnom. A következő négyesben ők kaptak helyet.
Annyi a bor, hogy idő sincs megírni mindet. Meg közben söröztünk is az évzárón a srácokkal, ha már az év a borról szól, meg tegnap a borravalós fiúkat is sörözni vittük. De azért akadt borban is újabb négyes. Lassan összeáll az én 2013-as top24-em. Nem könnyű a szelekció, mert igazándiból még egyszer ennyit is beválaszthatnék...
A borszeminárium első szemeszterét Malatinszky Csaba előadása zárta, aki a cabernet franc fajtát mutatta be, egyúttal Villány lehetőségeit a fajta kapcsán. Hiszen a cabernet franc ritkán szerepel önállóan csúcsborként, legdélebbi borvidékünkön pedig képes önállóan magas minőséget mutatni. Hogy ez így van, bizonyítására nyolc villányi cabfranc érkezett a borásszal, plusz még egy meglepetés is.
Az idei utolsó borszakkör több szempontból is eltért a korábban megszokott szabályoktól. Például nem vakon kóstoltunk. Nem natúr kóstoltunk, hanem ételek mellé. Csak természetes édes borokat kóstoltunk. És ha valaki a teljes mennyiség literre vetített cukortartalmára kíváncsi, a címben adtuk meg a választ.