Kérem Várjon!
Cikkek
Nyárvég Podmaniczky Péterrel
Rádpusztai anzix
Jakab Tamás
2023 September 20.

Az idei Winelovers X rendezvény kóstolóprogramjának egyik felfedezése egy nagyon erős dél-balatoni sor kóstolása volt, ahol feltűnt egy olyan pincészet is, amely eddig nem nagyon jeleskedett a minőségi palackos borászatban, merthogy nem nagyon állított elő ilyet, inkább a szőlő termelésében és eladásában jeleskedtek Ez pedig a Rádpusztai Szőlőbirtok, melynek borászati vezetője Podmaniczky Péter, akinek a segítségével sikerült bepillantást nyerni Rádpuszta életébe.

A Podmaniczky Pince

Mielőtt azonban bepillantást nyertünk volna, köröshegyi kezdettel ismerkedhettünk meg, hiszen Péter az édesapja által alapított családi vállalkozásban is kamatoztatja megszerzett tudását és korábbi munkatapasztalatát. A családi pincészet ráadásul régóta palackoz is bort, bár, kétségtelen, Péter elmondása szerint továbbra is erős felvásárlók a környékbeli vendéglők, akik számára egyszerűbb a bort folyó borként értékesíteni. Érdekes, és nyilván a vendéglők számára előnyös állapot ez, hiszen ugyanazt a minőséget folyó borként is megkapják, mint amit palackos borként is árusítanak.

A Podmaniczky Pince eredetileg 1979-ben alakult, akkor is már azzal a nem titkolt céllal, hogy a környék turizmusra építő vendéglőit, vendéglőeit jó minőségi, helyi folyó borral lássák el. A kezdeti balatonföldvári indulást aztán a rendszerváltás után egy köröshegyi váltás követte: egyrészt, z akkor megvásárolt egykori TSZ-központ alkalmasnak tűnt a borászati feldolgozás és a palackos gyártás komplex befogadására, másrészt a területek is Köröshegy határában húzódtak. További, elég egyszerű indok volt az is, hogy Balatonföldvár az idők múlásával kikerült a borvidékből.

A szőlők nagy része, 16 hektár található Köröshegyen, a Magyaródi dűlőben, további négy hektár pedig picit odébb, Szóládon. A fajtaszerkezet nagyon széles, irsai, olasz, rajnai, chardonnay, pinot blanc, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos egyformán megtalálható – ez sok is, érzik is, mivel a területek egy jelentős részén elérkeztek a tőkék abba a korba, hogy cserélni kell, ezért megvan a lehetőség is a szűkítésre. Pontosabban, a tőkék kora önmagában a cserét még nem indokolná, de ahogy Péter meséli, bizony ez már a klímaváltozás jele és szele, hogy 25-35 éves tőkéknél a csere már a megoldás – a termőképesség, és lassan a termőminőség is csökken. Alte Reben nem nagyon lesz ezen a vidéken.

A pince helyileg jól beágyazott, így van lehetőség egyrészt a palackszám növelésére, másrészt a minőség további emelésére, folyamatos korszerűsítéssel – most éppen a teljesen zárt rendszert, oxigénmentes feldolgozást biztosító új bogyózó és présgép volt a soron.

Fontos megemlíteni, hogy bár, dűlők, dűlőnevek ezen a borvidéken is vannak, de ezek a köztudatba finoman szólva sem ágyazódtak be, így aztán a klasszikus dűlőszelekcióhoz képest más (marketing) fogással kell élni, hogy a prémium minőségű borokat kellő hatékonysággal megjelöljék. Ez pedig a címkézés. Az alapborok játékos címkével vannak ellátva (és hozzá többnyire játékos névvel), prémium kategória klasszikus, elegáns címkével, amit dominál a pince logója.

A borokról

Olaszrizling 2022: közepes almás és csonthéjas illat és íz, zamatos, jóivású korty, azt adja, amit előzetesen egy könnyedebb hangvételűre szerelt olasztól várunk, mindehhez közepes lecsengés. Itt és most 85 pont.

Terefere 2022: egy rajnai rizlinggel van dolgunk, ami Péternek a szíve csücske, ráadásul nemcsak neki, hanem annak remélhetőleg még kevés, de talán emelkedő számú borásznak is, akik termelik ezen a borvidéken ezt a fajtát. 6g sav, 5g maradékcukor jellemzi, így a 13% alkoholszint egyáltalán nem érződik a bor teljes egyensúlyban van, igazi off-dry jelenség,  szép citrusos illat és íz, a maradékcukrot jól tartja a sav, remek, zamatos, hosszan a szájban maradó élmény. 90 pont most, és a nyár elején s ez volt az a tétel, amire felkaptam a fejem, hogy aztán a többi ott kóstolt balatonboglári rajnai is tetszen.

Riesling 2022: ez pedig a Terefere „nagytesóka”, ez a rizling ugyanis fa donga révén, amodern kor megoldásainak teljesen adekvát módon kapott egy kis fás beütést. Ettől a bor ízben egy krémes, vaníliás ízzel egészül ki, egyébként hasonló struktúra, mint az előbb, annyival kiegészítve, hogy ez a krémesség az off-dry jelleget azért, ha nem is eltűnteti, de visszafogja, ami viszont nagyon tetszett a ’kistesónál”, így most az „nyer”, itt 88 pont.

Fehér holló 2022. Pinot blanc. Ezért fehér holló.  Merthogy rendkívül ritka a fajta „weißburgunder” kis hazánkban. Ez a bor a fajtára jellemző közepes intenzitású és ízű, fajtajelleges mogyorós, diós világú tétel,  klasszikus iskolának is mondhatjuk. Szép, jól „csúszik”. 87 pont

Chardonnay 2022: Egy nagy testű bor, ahol viszont a nagy test alapját adó 14-es alkoholt egyáltalán nem érezzük, Bár a fa dongás megoldásnak köszönhetőn pici fa, krémes, vaníliás ízérzet itt is érződik mind az illat, mind a korty elején, de aztán az is érződik, hogy ez alapvetően egy reduktív, acéltartályos érlelésű bor. Nem lóg ki az alkohol, szép egyensúlyban maradt a savval. A chardonnay almás, csonthéjas vonala, közepesen hosszú lecsengéssel. 88 pont

Ms. Rozé 22: A Mr. Irsai párjaként ez a „házaspár” hölgytagja. Egy pinot noir-cabernet sauvignon küvé rozéról van szó, amely az országos borversenyen aranyérmes lett. Nem véletlen: mindkét fajtát teljes érettségben szüretelték, ez a 12,5%-os alkoholban meg is mutatkozik: ez a pincészeti filozófia is egyben, érett, fenolosan is szőlőt szedni. Ennél a rozénál ez nagyon működik, a pinot által nyújtott eper-málna illatbomba után a cabernet-nek köszönhetően egy tartalmas, markáns bort iszunk, ha nem látnánk a színét, arra is gondolhatnánk, hogy szinte (egy nem is annyira) könnyed vöröset iszunk. Tényleg aranyérem, 90 pont most is.

Pinot Noir 2022: egy tartályos érlelésű pinot, ennek megfelelően ez még egy tartályminta. Kell még érnie, most nagyon gyümölcsbomba hangulatot áraszt, főként epret.  De szép és még szebb lehet, bőven van potenciál benne, Péter elmondása szerint még legalább fél évet érik majd a tartályban palackozás előtt. 88 pont most, de nagyon kíváncsi leszek erre egy év múlva.

Cabernet Sauvignon 2020: a szóládi területről származik, ez is löszös alapvetően, mint a köröshegyi ültetvény talaja, de több az agyag is benne: jobb vörösnek, így döntöttek itt a cabernet mellett. Vaníliás krémes illattal nyit, majd a fekete cseresznye, az érett, fekete bogyós gyümölcsök következnek. Ízben maximálisan visszaadja ezt az ízsorrendet. Rétegzett, de nem túlbonyolított bor, beépület tanninokkal, közepes lecsengéssel. A cabernet sauvignon könnyedebb arca, aki ezt az arcot szereti, annak kiváló választás. 89 pont.

Rádpuszta Szőlőbirtok

A Rádpuszta Szőlőbirtok neve nem véletlen. A céget eredetileg ugyanis csak szőlőtermelésre alapították. Később lépett be az a felismerés és egyben stratégiai irány, hogy amennyiben kiváló minőségű az alapanyag, annak egy részét kár eladni, amennyiben a technológia megvan, akkor kiváló borokat is lehet készíteni. A technológia alapja pedig megvolt. A központi épület ugyanis eredetileg az 1800-as évek elején felépített Festetics majorsági birtok központi gazdasági épületei voltak, majd az egykori Balatonboglári Állami Gazdaság működtette, el lehet mondani, eleve alkalmas volt arra, amit csinálni szerettek volna benne, hiszen jórészt ugyanezt csinálták most már több, mint 200 éve. A birtok körüli területeken, a Rádi dűlőben összesen 88 ha saját telepítésű szőlőterületen gazdálkodnak. Csak egy nagyon kis rész nem itt terül el, hanem a szomszédos Balatonszemesen.

Péter itt a borászati vezető, így nála autentikusabbal nem is kóstolhatjuk végig a jelenleg kapható tételeket.

A borok külleméhez itt is tartozik marketing eszköz. Az „alapborok” görög bordói üvegben vannak palackozva és kínálva. A prémium borok ezzel szemben rajnai palackban várják, hogy felbontsák és elfogyasszák őket. Ráadásul a prémium boroknak nevük is van: az itt létező lótenyészet egykor volt jeles lovainak a nevei vannak megörökítve. Innen már érthetőek a prémium tételek elsőre talán kissé fura nevei.

A borokról

Olaszrizling 2022: belépő tétel, annak megfelelő tartalommal. Az un. újvidéki klónból áll az ültetvény (mármint az újvidéki borászati kutató által kikísérletezett klónból), ennek megfelelően az olaszrizling almásabb, picit tán játékosabb, csonthéjas kesernye nélküli verzióját kóstoljuk. Jóivású bor, a funkcióját kiválóan tölti be., itt és most 86 pont

Csendes, azaz Olaszrizling 2021: dűlőszelektált tétel, mint mindegyik prémiumnak szánt tétel, egy kis fás kezelést kapott ez is. Tán egy kissé krémesebb ezért az előzőnél, viszont igazán a benne lévő 4g maradékcukor teszi igazán karakteressé, amely rendkívül jól áll neki, a kettő együtt valóban egy markánsabb borrá tetszik az alapbornál. 90 pont

Akarat, azaz Rajnai Rizling 2022: szép bor, sok citrussal, ami egyrészt behízelgő, másrészt nagyon is ottmarad az ajakon, szinte odatapad. Közepesen hosszú lecsengés. Teljesen száraz tétel. 89 pont

Mindkét (jellemzően mindegyik) eddig bemutatott tételnél törekszenek egy határozottabb hozamkorlátozásra és finomabb lékinyerésre, így ezek a borok legföljebb 80 mázsa/ha terméshozam és legfeljebb 50 hl/ha lékinyeréssel készülnek, ami hektáronként kb. 6 ezer palack piacra vitelét teszi lehetővé.

Szellő, azaz Chardonnay 2022: ez a bor hosszabb fadongát kapott, mint a többiek, ez érződik is, de a krémes jegyek gyönyörűen beépültek a gyümölcsös alapvonalhoz, amelyek elsősorban citrust és körtét jelentenek. Zamatos, jó savakkal rendelkezik. 88 pont, de gyanítom, egy legalább további hat hónapos palackérés után ez akár a 90 pontig is eljuthat.

Pinot Noir Rozé 2022: 100% pinot noirból, és csak a színlé felhasználásával készült.  Eper, pici cseresznye jön, mint szokásosan a pinot rozéknál, könnyed, jól iható nyári bor, el is kell fogyasztani. 85 pont

Bíbor, azaz Merlot 2021: egy érdekes, sokrétű és akár további potenciált is mutató bor. 14,5%-os alkoholja nem zavar (ezen lassan elgondolkozom, de valószínűleg már megszoktam, hogy ha merlot vagy cabernet sauvignon, akkor nem is nagyon tudok már kóstolni ennél jelentősen alacsonyabb alkohol tartalmú bort – a klímaváltozás már a spájzban van…). Egyszerre gyümölcsös illatú és ízű, főként fekete cseresznye, de további fekete gyümölcsök is jönnek, majd pici csoki. Bársonyos, beépülőben lévő tanninok, teljes egyensúlyban az alkohollal és a savval, valamint a többrétegű zamatokkal, nagyon szép tétel, 90 pont.

Cabernet Sauvignon 2020: meglepő, nincs lónév, azaz, ezt a bort nem prémium tételnek szánták, de hát ez már a palack stílusából s kiderül. Alapvetően acéltartályos érlelést kapott,  ahol a fadongát hol ki, hol berakták a tartályba és -ból. Mindnesetre prémium ide, nem prémium oda, megversenyeztették, és ennek eredménye egy arany a téli Berliner Wine Trophy-ról. Többrétegű, negrós, hordófűszeres (szegfűszeg, némi fahéj), fekete erdei gyümölcsös zamatok, majd a végén pici étcsoki. Tökéletesen besimult tanninok, teljes egyensúly, közepesnél jóval hosszabb lecsengés. Valóban aranyérmet ér, 92 pont.

banner
Legfrissebb
banner