„A rendezvény célja, hogy a Veszprémben és vonzáskörzetében élőknek is elérhetővé tegyük az itt tartott programokat. Sokan épp azért nem keresik fel a környezetükben megtartott, de az otthonuktól kicsit messzebb eső boros rendezvényeket, mert azokat tömegközlekedéssel megközelíteni körülményes, a borfogyasztás miatt az autót nem preferálják, szállást viszont mégsem foglalnak, hiszen nem laknak messze. A mesterkurzussal és gasztronómiai programokkal tarkított, de a borokat a középpontba helyező napra ezért Veszprémből ingyenes buszjáratot indítunk.
Sok jó ötlet felmerül a borászokban év közben, amiket önerőből nem tudnak megvalósítani. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program segítségével viszont lehetőség van ezek életre hívására. Ezek a rendezvények segítenek a régió identitásának a kialakításában, és ez üzenet a helyi lakosoknak és az ide látogató turistáknak is.” – mondta Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője.
A 2020 őszén a szőlőültetvények ölelésében megnyitott Dobosi Birtokközpont borfeldolgozó, borkóstoló helyiség, vendéglátóegység és szálláshely is egyben. A tulajdonosok ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy nem szállodaként és nem étteremként üzemelnek, hanem egy olyan borászatként, ahol meg lehet szállni és ahol jókat lehet enni, de a lényeg mégiscsak a bor. Ez a hely ad otthont az egész napos boros rendezvénynek, amelyre jegyeket programelemenként és egyben is vásárolhatnak a vendégek.
Program – 2022. november 26.:
12.00 - 14.30: Nivegy-völgyi eredetvédett borok kóstolója mesterkurzussal + ebéd
15.00 - 18.00: Sétáló borkóstoló Nivegy-völgyi borokkal
18.30 - 20.30: Borvacsora
Mesterkurzussal indítjuk a programot, ahol a Nivegy-völgyi, olaszrizlingből készült, eredetvédett hegyborok és dűlőborok fognak nemzetközi viszonylatban megmérettetni. 5 helyi bort 5 nemzetközi példával fogunk összehasonlítani, és megnézzük, hogy mennyire állják meg a helyüket a boraink a külföldi összehasonlítás során. Ebben a kitekintésben dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus lesz segítségünkre. A 10 boros kóstolóhoz egy kétfogásos gourmet ebéddel készülünk.
Fotókredit - Dobosi Birtokközpont