Habár kis hazánk őshonos borszőlőfajtájával - főleg Soltvadkerten - egész sokan foglalkoznak, a teljesség igénye nélkül Lantosék, Fonték, Galántaiék, a Béla Borászat vagy éppen Vassék, mégsem fordult még soha elő velem, sem borversenyen, sem magazinok tesztjein, sem itthon, hogy egymás után kóstolhassak meg két palackot.
A jó hír az, hogy a kövidinka, ha nem is világhódító útra indult, de abban a tekintetben reneszánszát éli, hogy egyre többen ismerik fel - főleg szűkebb hazájában, az Alföldön -, hogy megússza a tavaszi fagyokat és jól tűri az aszályt, ergo tökéletes alternatíva lehet ezekben a klímaváltozástól és egyéb anomáliáktól terhelt időkben. A rossz hír az, hogy a fajta valószínűleg nem alkalmas nagy borok előállítására, ami nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem létezhet komoly bor kövidinkából, bárkinél elsülhet a kapanyél, de őseink nem erre a célra szánták. De ez vajon baj? A világ úgyis a könnyen érthető, friss borok felé fordul, a kövidinka pedig filigrán és egyszerű, nincsenek komoly mélységei, de nem is hagy cserben, és meg lehet inni belőle azzal a mágikus egy üveggel, amiről az idült alkoholisták mellett a hazai borszakírók álmodoznak. (Mármint nem arról, hogy megigyák, hanem hogy a nép, az istenadta nép igya meg, vegye meg, húzza ki a hajánál fogva a hazai termelőket a pöcegödörből, bármivel, akár kövidinkával is!)
Nem meglepő módon mindkét kövidinkám az Alföldről érkezett, az egyik Gedeonék lepelhomokos vidékéről, ahol Izsákon Csontváry tesója beleszeretett az Arany Sárfehérbe, a másik a löszös lankájú Hajósról, a világ egyik legnagyobb pincefalujából, ahol szorgos svábok adják egymásnak a kilincset a pinceajtón. Hát lássuk!
Gedeon Kövidinka 2020 (1090 Ft)
Halvány citrom szín és szabad szemmel is jól látható szénsav a pohárban. Illatában reszelt citromhéj, alma és pici tonik. Kóstolva nagyon könnyed és friss, kerek savakkal és szénsavas bizserével, citrusokkal, zöldalmával és kicsi kesernyével a korty végén. 82/100 pont
Sziegl Kövidinka (carbonic) 2020 (3500 Ft)
Borostyán szín a pohárban. Az illatban almakompót, pici fahéj és széna, a háttérben egres lekvárral. Kóstolva közepes test, jó savak, picit tapadós tannin, az ízképet a széna és egy narancshéjas íz uralja. Emlékeztet egy héjon áztatott narancsborra, érezhetően komolyabb alapanyag mint az előző bor, de lehet, hogy a kövidinkának jobban áll, ha könnyed. 80/100 pont