Hamvas Béla gondolatai, nóták, halk beszélgetés az asztal körül, édesbús hangulat... A borról elsőre a férfias energia jut eszünkbe, és való igaz, hogy – egyelőre - több férfi borász műveli a szakmát, mint nő. Azonban egyre több női erő kerül ebbe a világba, akik kiváló szakmai tudással felvértezve teljes értékű karriert építenek. Méghozzá nem is akármilyet! A "Nő és bor" sorozatban ezúttal a tokaji borvidéken kalandozva Árvay Angelikát mutatjuk be.
A cikkben szereplő fotókat a Pure and Pastel Photography készítette.
Mád és Tállya között, Szerencstől 5 kilométerre található Rátka, az ezer fős kis sváb falu. A települést a 15. században említik először, a törökök, az erdélyi és a császári hadak is kifosztották, elnéptelenedett és 1750-ben telepítették be német lakókkal. Manapság az itt szorgoskodó borászcsaládokról ismert, többek között az Árvay Pincészet is itt található. A családi borászat egyik nélkülözhetetlen fogaskereke Árvay Angelika, aki közgazdászként tért vissza a gyökerekhez. Gyerekkorában maga sem gondolta volna, hogy komolyabban köze lesz a borászathoz, aztán mégis így alakult.
Innét már nem volt megállás. Angi először Dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus és Dr. Rohály Gábor borszakértő által tartott borértő tanfolyamot végzett el. Aztán irány London, elvégezte a WSET (Wine and Spirit Education Trust) diploma kurzusát, és a borok világa egyre jobban beszippantotta. Közben 13 évvel ezelőtt váltottak, a korábbi üzlettárssal közös cég helyett teljesen családi vállalkozássá váltak. 17 hektáros területen gazdálkodnak, belföldön és külföldön egyaránt értékesítik a boraikat. 2008-ban megalakították a Junibort, a fiatal borászok egyesületét, amelynek Angelika lett az első elnöke.
Arra a kérdésre, hogy mi a kedvenc bora, Angi azt mondja, ez évszaktól is függ. Télen egy aszú, vagy egy késői szüretelésű édes bor melengeti a lelkét, tavasszal stílszerűen a gyöngyöző borok, amelyek a természet beindulását, a zsizsegést, a virágillatokat szimbolizálják. A bor-étel párosításokat is izgalmasnak találja, a YouTube videóiban meghökkentő, ám annál izgalmasabb párosításokat ajánl.
Angelikánál új színt hozott a bor-étel párosításba az, hogy néhány éve vegán lett. A családban egyedül ő nem eszik húst, azt mondja, ennek több oka is van, az egyik a környezettudatosság, a Föld védelme. Az egyik nagy kedvence a petrezselyem pestóval készült sült gomba és tofu, amelyet száraz, dűlőszelektált furminttal kínál.
Angi nőként otthonosan mozog a bor világában, azt mondja, a nők sokkal inkább harmóniára törekednek, mint a férfiak, zsigeri szinten, hiszen gyermekeket nevelnek, és a mindennapi életben is elfogadóbbnak, empatikusabbnak kell lenniük. Emellett fontosnak tartja a közösségek erejét, úgy véli, előbbre jutunk, ha nem nyomjuk le egymást, hanem elosztjuk a munkát és a bevételt is. Az a tapasztalata, hogy ha látják a szakmaiságot, akkor megbecsülik úgy is, hogy fiatal és nő. Az is megkönnyíti az életét, hogy Magyarországon is egyre több a kiváló női borász, a tokaji borvidéken például Berecz Stephanie, Bárdos Saci, Bott Judit, Wille-Baumkauff Márta.
Angelika a Mérleg jegyében született, sokat hezitál. Néhány éve a kínai asztrológiába is beleásta magát, a jegye jin tűz nap, ez olyan, mint a gyertyafény, ami a sötétben világítva utat mutat. A spiritualitás iránti érdeklődése mellett sokat olvas, állandóan tanul valami újat, marketing vagy éppen Instagram kurzuson vesz részt. Közben gyerekeket nevel, borokat készít és tudomásul veszi, hogy nem csak a természet szeszélye, hanem a világjárvány következtében sincs semmi állandó, csak a változás. Ez alázatra tanítja és arra, hogy egyre rugalmasabb legyen és más megoldásokat keressen, ha az eddig működő dolgok egyik napról a másikra eltűnnek.
Étel és bor
Petrezselyem pestóval készült gomba és tofu, pesto frissen:
A barna csiperkét száraz serpenyőben elkezdem pirítani, kis levet fog ereszteni. Egy kis idő után mellé rakom a kockákra vágott tofut (lehet füstölt, vagy natúr) és meglocsolom kevés jó minőségű olívaolajjal. Szórok mellé csíkokra vágott lilahagymát.
Egy aprítóba rakok egy nagy csokor petrezselymet, sörélesztő pelyhet, egy marék diót, frissen őrölt színes borsot, kevés vizet, olívaolajat és elkészítem a petrezselyem pestót. Ezt hozzáöntöm a gombás tofuhoz. Sózom és rövid idő alatt tálalom is.
Én az öcsém által sütött friss (vegán) kiflivel szeretem. Szuper testvérem van, aki képes a kedvemért a hagyományos recepteket vegán verzióban is elkészíteni. Szabi tavaly kezdett el pék iskolába járni és a család örömére lelkesen gyakorol.
A fenti recept tésztával, vagy rizzsel is nagyon finom! Azt javaslom bontsunk hozzá egy palack dűlős, száraz furmintot. Én legjobban a 2015-ös Árvay Istenhegy furminttal szeretem.