Kérem Várjon!
Cikkek
Maffia az olajfák árnyékában
Két pincészet az olasz csizma orráról (2. rész)
Győrffy Zoltán
2021 June 04.

Calabria boraival ismerkedünk két részben, ezúttal a vörösök kerülnek a pohárba. Nem sokat tudunk a déli olasz tartományról, ha szeretjük a krimit vagy maffiafilmeket, akkor a ’Ndrangheta nevet biztos ismerjük. A calabriai maffia az egyik legnagyobb bűnszövetkezet a világon, akik a filmeken vizespohárból kortyolják a gaglioppót.

Teljesen véletlenül a napokban került elém egy film a Netflixen, Gyilkosság Duisburgban, ha jól emlékszem, német és calabriai szálon fut a sztori, nem műremek, de egyszer simán működik. A ’Ndrangheta az 1860-as évektől működik, vérségi alapokon szerveződő, eléggé zárt bűnszervezet, viszont ennek ellenére mind az öt kontinensen jelen vannak, az olasz rendőrség szerint éves szinten olyan 60 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak le. Forintba átszámolva rengeteg.

De ne csak ez jusson eszünkbe, a hétköznapokban, egy nyaralás alatt nem igazán találkozunk morcos maffiózókkal, talán fel sem ismerjük őket, ha reggel a szomszédos asztalnál kávéznak.

Vannak még érdeksségek a régió történetéből. Például Calabria első lakosai oszk nyelvet beszélő törzsek, az enotrik és az italicusok voltak, tőlük származik az Itália elnevezés is, melyet a később érkező görög telepesek kiterjesztettek az egész Appennini-félszigetre. A görög kultúra a mai napig jelen van, több ezren beszélik a helyi grikó nyelvet, ami a görög egy változata. De még többen élnek arberesek, albán származásúak, akiknek ősei a tizenötödik és tizennyolcadik század között menekültek ide a török uralom alól.

Hogy a borászok milyen nyelven beszélnek? A bor nyelvén minden bizonnyal, most vörösboros dialektusban folytatjuk calabriai kalandozásunkat.

Statti Gaglioppo 2019

Gyümölcsös, elegáns, kedves vörösbor. Kadarkás jegyek illatban, színben egyaránt, fűszeres, gyümölcsédes korty, meggy, cseresznye, málna, érett és behízelgő, jó savakkal, élénkséggel, szinte követeli a következő kortyot. Bárcsak minden kadarka tudná ezt, azt viszont nem tudjuk, vajon minden gaglioppo tudja-e. Ez mindenesetre nagy élmény, én pár palackot eltennék a nyári grillezésekhez is, amikor vörösbe fordulunk, de a steak még nincs készen, ezzel lehet váltani. Csak tartály, semmi hordó. 90/100 pont.

Ippolito Liber Pater 2019

Szintén 100% gaglioppo. Már az illatában lenyűgöz, sok fűszer, sok gyümölcs, kortyban széles, meggyes-szamócás, enyhe hordófűszer színesíti, édesíti, egy kis fanyarság is jön, itt már érezhető tannint találunk, izgalmas, hosszú, végig feszes, érlelésre váró bor. Hosszú héjon tartást követően 8 hónapot töltött francia tölgyfában. Ha az előbb a nyári grillezést említettem, ez legyen a következő bor, a komolyabb húsokhoz. 91/100 pont. (Pannon Borbolt, 3490 Ft)

Stratti Lamezia Rosso 2019

Egy alapházasítás, helyi fajtákból: gaglioppo 40%, greco nero 40% és magliocco 20%. Chili és csoki. Az illata kissé szokatlan, de vonzó. Édes paprikasűrítmény, málnadzsem és jó savak. Csak tartály, ráadásul három hónap után már töltik a palackokat. Lazulós bor, kiülős, teraszos, pálmafák alatti nézelődős, kortyolgatós. 87/100 pont.

Ippolito Calabrise 2019

Egy régi helyi fajta, a calabrese tért vissza ebben a borban (többek szerint azonos a genetikája a Szicíliában őshonos nero d’avola fajtával). Erdei gyümölcsös illatok, fekete cseresznye, fűszeres szilva. Telt, sűrű korty, szép arányok, dzsúzos, van, akinek a nyersessége zavaró lehet, de nálam kereten belül marad. Csak tartályos érlelést kapott. 88/100 pont. (Pannon Borbolt, 4290 Ft)

Ippolito I Mori 2018

Egy házasítás a következő, ahol a gaglioppo (70%) találkozik a cabernet sauvignonnal (30%). Érett gyümölcsök és keleti fűszerek a nyitásban, a folytatás érett piros gyümölcsök, fűszerpaprika, vaníliás meggy, csokis piskóta. Élvezetes, hosszú, koncentrált, mellette lendületes és gyümölcsös bor. 12 hónapot töltött francia tölgyfában. 90/100 pont. (Pannon Borbolt, 4290 Ft

Ippolito Colli del Mancuso 2017

Egy dűlőszelektált gaglioppo. Sűrű, meggyes, szilvás, vaníliás, csillagánizsos, szegfűszeges jegyek dominálnak az illatban. Kortyban is nagy test, vastag struktúra, medvecukor, csili, csoki, balzsamecet, pipadohány és kávé. Finom és erőteljes tanninérzet. Nagy bor, sok hordó, ha hagyjuk szellőzni és nyílni, egyre élvezetesebb. 91/100 pont.

Ippolito 160 Anni 2016

A gaglioppo különleges arca. Az érett fürtöket szárítják november végéig, majd friss borral együtt erjesztik ki. Közel kétéves fahordós érlelést követően palackozzák. Egy igencsak izgalmas elixír, intenzív, érett illatokkal, áfonyaszörp, édesgyökér, gyógynövények, mazsola és balzsamecet. Sűrű, krémes korty, de jó savak tartják a szerkezetet, szederdzsem, kakaó, keserédes kandírozott citrusok, édesfűszerek annyi réteg, hogy felsorolni is nehéz. Komplex, nagy bor, egyedi alkalmakra. 94/100 pont. (Pannon Borbolt, 9990 Ft)

Az Ippolito borok már kaphatók Magyarországon is, a Pannon Borbolt forgalmazza őket, remélhetőleg a Stratti is felkerül a beszerzési listára, mert személy szerint lettek nagy kedvenceim.