Kérem Várjon!
Cikkek
Calabria, greco, gaglioppo
Két pincészet az olasz csizma orráról (1. rész)
Győrffy Zoltán
2021 June 03.

Ha azt mondom, Calabria, nem valószínű, hogy sok pincészet neve beugrana elsőre. Kapásból talán még szőlőfajták sem. Viszont szerencsére van borász barátunk, akik egyben calabriai nyaralótulajdonossá avanzsált a közelmúltban, neki köszönhetően egy elég jó sort kóstoltunk.

Honnan érkeztek a borok? Nos, Calabria képezi az olasz félsziget csizmájának orrát, a Messina-szorostól északkeletre a Tarantói-öbölig. Fővárosa Catanzaro, de legnagyobb városa Reggio di Calabria. A borvilágban Calabria valószínűleg leginkább a Cirò borvidékről ismert, hiszen itt nincs nincs DOCG, összesen 9 DOC található (ezek egyike Cirò) és 10 IGP.

2020-ban Calabria éves bortemelése 280 000 hl körül alakult. Az itt készülő borok mintegy háromnegyede vörös, mintegy 9000 hektár szőlőültetvényről szüretelnek. A régió elsődleges szőlőfajtája a gaglioppo (48%), fehérben a graco bianco a legismertebb.

Két pincészet borai következnek most, röviden. A Statti talán a nagyobb és ismertebb, a Statti bárói család az 1700-as évek óta él itt, mintegy ötszáz hektáros birtokon Lamezia Terme közelében, amiből úgy száz hektáron termesztenek szőlőt. Az olívatermelésük sem elhanyagolható, hiszen 300 hektáron találunk olajfákat és van még ötven hektárnyi citrusültetvény is. Az Ippolito-család 1845 óta készít borokat, öt generáció adta át egymásnak stafétabotot. A Cirò borvidék egyik legismertebb borászata, mintegy 100 hektárról szüretelnek, kizárólag helyi fajtákkal dolgoznak.

Fehérek

Ippolito Mare Chiaro 2020

A greco bianco a régió legelterjedtebb fehér fajtája, ha ebből a borból indulunk ki, nem véletlenül. Illatában bergamott, vágott fű, zöldfűszerek, citrusok, akácvirág, telt, de frissítő korty, van egy krémes érzet és jó savakat is érzékelünk. Érett gyümölcsök, körte, citrusok, egy nagyon pici sós érzettel a zárásban. Izgalmas, jóivású, egyedi bor. Dupla szürettel készítik, hogy a frissesség és érettség is kellőképp jelen legyen. Négy hónap a tartályban és mehet a palackba. 91/100 pont. (Pannon Borbolt, 3490 Ft)

Statti Greco 2020

A szomszéd válasza sem hagy hidegen, mélyebb illatokkal nyit, a tavaszi virágok mögött, amelyek azért nem viszik el parfüm irányba, ott vannak a citrusok, a korty gazdag, friss és komplex, barack, tea, olvad a szájban. Eltettem pár napra a hűtőbe, csak úgy, visszadugózva és bizony 2-3 nap után, ahogy visszamelegedett, úgy nyílt ki és lett még teljesebb, nagyszerű élmény volt. Az első, közös kóstolás élménye egy fokkal visszafogottabb volt, nem rövidtávfutó, időt kell neki hagyni és egy jó étel sem ártana hozzá, mondjuk egy fokhagymás, garnélás, fehérboros tészta. 90/100 pont.

Statti Lamezia Bianco 2019

Átváltunk egy házasításra, ebben konkrétban fele-fele az arány, greco és mantonico található benne. A mantonico szintén helyi fajta, 1601 óta vannak írásos nyomok a termesztéséről fráadásul valószínűleg az egyik szülője a régió legismertebb fajtájának, a gaglioppónak. Elég egyedi illat, picit sós, picit virágos, kortyban birses, barackos, némi kesernyével. Elég masszív szerkezet, de jó savak, a végén némi gyógyszeresség. 87/100 pont.

Ippolito Pecorello 2020

Megint egy helyi fajta, ami majdnem feledésbe merült. Illatában virágok és grapefruit és ugyanez jön kortyban is. Üde, izgalmas, nagyon egyedi és hihetetlen élénk savak vibrálnak benne. Mindegyik bor savszerkezete irigylésre méltó, pedig ezek azért elég déli borok… Egy kis fanyar, sós, minerális jegy is felbukkan a korty második felében, színesíti a citrusokat, őszibarackot. 89/100 pont. (Pannon Borbolt, 4490 Ft)

Statti Mantonico 2017

Egy kicsit aggódtam az évjárat miatt, de az előítéletek megint kibabráltak velem. Illatában akárvirág, fenyőgyanta, méz, némi gyógyszer. Lassan, szépen nyílik. Kortyban testes, krémes, leheletnyi tannin bukkan fel, kandírozott narancshéj, pomelo. Komoly, figyelmet igénylő bor. 90/100 pont.

Rozék

Ippolito Mabilia Rosato 2020

A gaglioppo fajtából szűrt rozé elég jelentős meglepetés. A déli rozékra jellemző karaktert vértam és ez a bor pofon csapott. Grapefruit és feketeribizli. Intenzív és meggyőző. Ropogósan jó savakkal a kortyban. Olyan lendülete, és elsöprő aromatikája van, hogy csak lesünk. Egyedi karakter, de nagy közönségkedvenc is lehet. 89/100 pont. (Pannon Borbolt,  3490 Ft)

Statti Lamezia Rosato 2019

Elsősorban gaglioppo, de itt már más fajták is bekerültek a házasításba. Érett piros gyümölcsök, egy kicsit már megfáradt. Tavaly izgalmasabb lehetett, de most is működik. 83/100 pont.

Statti Greco Nero Rosato 2020

A greco nero fajtából készített rozé eperdzsemes, vastagabb, teltebb karakterű bor, némi maradékcukorral, krémesebb korttyal, sokan ezt várják, da déli rozékat kóstolnak. A műfajon belül tiszta, konzekvens, jóivású bor. 86/100 pont.

Ippolito Pescanera 2020

Greco nero a fajta, a színe barackszín, illata azonban elsősorban szamócás. De azért megjelenik a barack is, kortyban intenzívebben, grapefruit és más citrusok is érzékelhetők, jó test, jó savak, kedves, behízelgő rozé. A nagyközönségkedvence lehetne. 87/100 pont. (Pannon Borbolt, 4490 Ft)


(Folytatjuk)