Valamiben hinni kell… Egy borvidék, egy borászat olykor hosszú ideig keresi a saját útját, a megfelelő házasítást, a fajtát, amit sajátjáénak érez, amit legjobban szeret. Volt időszak, amikor nagyon bíztam benne, hogy Szekszárdon ennek az útkeresésnek a vége a kadarka lesz, azonban a mostani kóstolóra beküldött borok között egyetlen kadarka volt csupán 5 db kékfrankossal szemben. Úgy tűnik, hogy ez a kérdés eldőlni látszik, bár a nagy képet minden bizonnyal az azért árnyalja, hogy a kadarka ritkán az a nagy formátumú, hosszasan érlelhető fajta. Következzen tehát 3 újabb kékfrankos tétel…
A hármas csoport legfiatalabb tagja. Ropogós kissé cseres, kissé fanyar, ám mégis szépen érett meggy, finomra őrölt édesnemes paprika. Kifejezetten fajtajelleges, letagadhatatlan kékfrankos illat. Ízben ugyanezen jegyek köszönnek vissza, nem az a szájban robbanó bomba, hanem kifinomultan, lassan kényeztető, szájban elomló, második pohárért kiáltó. Alkohol: 13% 90/100 pont
Hidegen nagyon zárkózott, ám ahogy melegszik és levegőzik szépen nyílik. Érett alapanyaghasználatot sejtető illat, meggy, ugyanakkor felsejlik benne az őszi kékáfonya illata is. A gyümölcsösségnél azonban sokkal intenzívebb a fűszeressége: mintha a pohár közepén egy szegfűszeggel ízesített, krémes capuccino lenne elrejtve, némi csokival bolondítva. Összetett bor, egyelőre az adott pontszám jelen állapotában nem tükrözi nagyságát, azt amivé fél év/ év múlva válhat. Alkohol 13,5% 88/100 pont
Már a pohárba kitöltés során érződik, hogy ez bizony egy „másik kávéház”. Mély, vörös szín, lustán a pohár oldalán lefolyó bor. Illatában inkább fűszeres, ízében túlérett gyümölcsös, már-már lekváros. Édesköményes, borsos, ánizsos fűszeresség társul tehát a sötétvörösre érett meggyel és cseresznyével. Véget nem érő hosszúság. Alkohol: 13% 93/100 pont
Ami a pontokon túl van: Sebestyén Csaba és Csilla bora fiatal kora ellenére minden kékfrankos jegyet magában hordozó tétel. Egyaránt ajánlható mindennapokra és ünnepekre egyaránt, szépen, gondosan, érezhetően női kezekkel megkomponált bor. Vesztergombi Csaba kékfrankosának kitöltés után időt kell hagyni, különben minden szépsége elveszik. Türelemre tanít, arra, ha valakinek egy palack otthon lapul belőle, még ne nyissa ki. Nem szívesen pontoztam, mert az adott pontszám jelen állapotban nem tükrözi-tükrözheti a bor valódi értékeit, szép összetettségét. Schieberék kékfrankosa koncentrált, tömör anyag, kifejezetten az ünnepi alkalmak társa. Az 50 éves tőkék gyümölcsének kishordós érlelése igazán nagy formátumú, szuper prémium vörösbort eredményezett.
A borokhoz ezúttal lassan, mintegy 8 órán keresztül 90 fokon sütöttem egészben báránycombot, melyhez grillezett parmezános sárgarépa köretet választottam. A három tétel közül a Schieber TABU túl soknak bizonyult hozzá, Csaba kékfrankosa majd fél év/egy év múlva lesz jól párosítható. Sebestyén Csaba Nánai kékfrankosa volt a legmegfelelőbb párosítás ezen a napon az elkészített ételhez.