Nem hagytuk ki havi pezsgőházas fajtakóstolóink sorából a cabernet franc-t sem, de most kevésbé Villányra koncentrálunk, inkább a többi borvidéket térképeztük el. Egy külföldi nem érkezett meg, így a helyére egy szekszárdi tétel ugrott be, különben minden borvidékről egy-egy bor szerepelt sorban. Nagy csalódás kevés volt, meglepetésekből is csak kisebbek jutottak.
A cabernet franc estén beszélgetőpartnereim voltak Iványi Emese, bormarketinges, gyakorlott borbíráló, nemzetközi tapasztalattal és cabernet franc iránti elkötelezettséggel, valamint Szabó Zoltán, borász. A fajta hátteréről a Pécsi Borozó hasábjain már írtunk, ott elolvasható a története, eredete. A bszélgetésünk kanyargós volt, részben a kóstolt borokról, részben a fajta lehetőségeiről, most maradjunk annyiban, hogy a cabernet franc jó helyen van nálunk, de még kell idő, kellenek jó évjáratok, jó borok, hogy igazán bizonyítson. Most azonban koncentráljunk a borokra.
SZELESHÁT Cabernet Franc 2011 (Szekszárd)
Kóstoltuk már korábban is, nem sokban változott, amit jegyzeteltem, viszont most sokkal jobban tetszett. Nagyon összetett illat, szeder és áfonya, épp csak észlelhető bőrösség, van benne mákos guba és ráadásként ánizsos-kökényes jegyek is. Jó struktúra, érett tanninok, az illat után még erőteljesebb, fajtajellegesebb bort vártunk volna, ami részben be is jön, fűszeresség és gyümölcsök is szélesítik, a tannin még ficánkol, még mindig fiatal a bor. Nem túl széles, de nagyon tetszetős. 87 pont, ****
RÁCZ MIKLÓS TAMÁS Cabernet Franc 2011 (Villány)
Ez volt az a tétel, aminek kicsit kevesebbet adtam, amikor a sorban jött, de hagytam belőle a pohárban, visszakóstoltam a vacsora előtt, és jót tett neki a levegőztetés. Színben sötét, de elegáns a megjelenése is, ahogy az illata is. Erdei bogyósok, épp megjelenő lekvárosság, fűszernövények, koriander, hordófűszeres édességgel kerekítve. Testes, vastag, áfonya, bors, csokoládé, töménység van benne és kell neki idő, hogy igazán, teljességében élvezhető legyen. 86 pont, ****
BOLYKI Cabernet Franc 2011 (Eger)
Ezt a bort kóstoltam pár hónapja Egerben, azért választottam be a sorba. Most meg nem ismertem rá. Sem fel. Málnás, sült céklás illat. Egyszerre van benne a leveszöldségek illatából és a gyümölcsösségből is. A szerkezet kicsit poros, a tannin mennyiségileg jól érzékelhető, krumplicukros édesérzet zárja. Nem egyértelműen gyenge, sőt vannak benne kifejezetten izgalmas vonások, de nem áll össze. 82 pont, ***
RAATS Cabernet Franc Dolomite, 2011 (Dél-Afrika/Stellenbosch)
Az egyik legmegosztóbb tétel volt. Intenzív illatai, gumissága, borsos fűszeressége és fanyarkás erdei gyümölcsössége már illatában kettéosztotta a publikumot. Egy kis aszfaltosság, cédrus, kakukkfű és somlekvár. Nehéz összehozni mindezt, de mégis. Levegőztetve tisztább lett, a szebbik oldala kerekedett felül. 84 pont, ***
LISZKAY Cabernet Franc 2009 (Balatonfüred-Csopak)
Ezt nem vártuk. Tömény, fekete megjelenés, bonbonmeggyes, likőrös illatok. Vastag, túlérett. Aszalt gyümölcsök, gomba. Lakk, kólaszörp. Kanalas orvosság. A masszív, intenzív fellépése régen még kiváltott volna pár elismerő pillantást, ma az eleganciát tetszetősebbnek, élvezhetőbbnek véljük. Jóindulattal 80 pont, ***
IKON Cabernet Franc Evangelista 2009 (Dél-Balaton)
Nekem az este legszebb bora. Csokoládés, meggyes, áfonyás, fekete ribizlis illatok, amiben a bors és a babér fűszeressége jelentkezik, kortyban jó tanninarány, jó savak, gazdag gyümölcsösség, némi édes fűszerességgel, ánizzsal, gyömbérrel. Arányos volt, elegáns, nem a leghivalkodóbb, nem a legtöbb, de biztosan a legjobb. 88 pont, ****
IRONSTONE Cabernet Franc Reserve 2009 (USA/Kalifornia)
Az amerikai vendég nekem bejött. Elég szépen és gyorsan nyílik a pohárban, borsos-fűszeres illatok, meggy, szilva és szeder jelentkezik. Gazdag, grafitos, grapefruitos, feketeáfonyás, édes hordófűszeres ízvilága van, nem tudom, mennyire cabfranc, de borként megállja a helyét. 86 pont, ****
WEKLER Cabernet Franc 2008 (Szekszárd)
Ezt is kóstoltuk nemrég, a kieső külföldi helyére került be tartalékként, épp egy kartonnal volt belőle a raktárunkban. Pár hét alatt nem sokat változott. Gyógyszeres, minerális illat, hűvös, mögötte cseresznye, fahéj. Sok gyümölcsöt, szedret, sőt szedrespitét, friss áfonyát és ribizlit tesz az édeskés, keleti fűszerekhez, összetett, kerek, krémes zamatokkal találkozunk. 84-85 pont, ***+