Kérem Várjon!
Cikkek
Hit és tapasztalat
Portugieserek a pince mélyéről
Győrffy Zoltán
2016 September 28.

Tanulságos esténk volt nemrég Villányban. Gere Zsoltnál jöttünk össze páran, a házigazda borai mellett Susann Hanauer (Wassmann Biobormanufaktúra) és Horst Hummel hozta el évjáratos kékoportóit. Tizenhat bor, egy pezsgő, döbbenet az arcokon. Letaglózó portugieser-élmény.

Azt már százszor leírtuk, a portugiesert szinte mindenki más leírta. Csak újbor, csak alapbor, gyakran büdös, érlelni felesleges. Kicsit túlozva, de ezeket lehet kiolvasni úgy a borbloggerek, mint a borszakértők tollából. Egyszer azért szívesen ülnék le velük egy olyan, vagy hasonló sorra, mint ezen a szeptemberi villányi estén. Nekem az utóbbi idők biztos az egyik legmeghatározóbb élménye volt ez a borsor, hitelt adott, hitet adott, nem csak én látom a fajtában azt a potenciált, amire sajnos többen legyintenek, mint ahányan próbát tennének vele.

Wassmann Biobormanufaktúra Morizz Portugieser Rozépezsgő 2014 (Villány)

Egy nehéz évjáratból, korábban szüretelt alapanyagból készült tradicionális pezsgő. Brut nature, talán ebből adódóan elég szikár, de felismerhetően benne van a portugieser gyümölcsössége. A buborékok szépek, első kortyra a habzás túl intenzív volt, de aztán szépen kerekedett a bor. Izgalmas kísérlet, idén lesz folytatása is. Kb. 5500 Ft. 86/100 pont.

Gere Tamás és Zsolt Pincészete Portugieser 2015 Classicus (Villány)

Korrekt, még van benne határozott piros gyümölcsösség, nekem az illatában egy kis bőrösség is megjelenik, zamatában viszont azt éreztem, hogy kicsit veszített a lendületéből. Ez volt a bevezető tétel, innen indulni korrekt. Kb. 1500 Ft. 82/100 pont.

Gere Tamás és Zsolt Pincészete Portugieser 2015 Várerdő-dűlő (Villány)

Osztrák és magyar klónokat telepítettek a Várerdő-dűlőbe, innen származik a tavalyi válogatás tétel. Még nincs forgalomban, de a prémium kategóriát célozták meg vele. Fajtán belül ott is van, vastagabb, húsosabb, meggy és szilva jön belőle. Kortyban egész jó arányok, kis grillázs hozza az édességet, némi meggyes fanyarsággal ellenpontozza. Határozottan izgalmasabb anyag, még nem is mondanám teljesen késznek. 86/100 pont.

Wassmann Biobormanufaktúra Portugieser 2013 (Villány)

Friss, szép gyümölcsösség az illatában, íz ízek, zamatok még teltebbek, még gazdagabbak, fűszeres meggy és cseresznye, talán még a bogyósokra is emlékeztet. Jó arányok, jó savháttér, szép szín. Levegőn egyre szebb, egyre gazdagabb. Még bőven van benne idő. Kb. 2600 Ft. 87/100 pont.

Hummel Jammerthal Portugieser 2013 (Villány)

Egyszerre gazdag gyümölcs, sötétebben, töményebben, mint a korábbiak, de a bőrösség is erősebb, az animalitás olyan határán mozog, ami még éppen beleférhet. Nálam. Van aki épp erre gerjed, mások el se viselik, ilyenkor szokás azt írni: megosztó tétel. Az ibolyás, gyümölcsös illatot erőtejes test követi, van tanninérzet, alkoholérzet, viszont másik oldalról jó savak és lendületesség. A levegő határozottan jót tesz neki. 19,50€. 86/100 pont.

Hummel Gelassenheit Portugieser 2012 (Villány)

Itt lépünk túl igazán a hagyományos kékoportó világképen. Az illata tömény, érett, szilva és meggy, aszalva. Vajas, fügés egyszerre. Kis meggylikőr. Van benne valami izgalmas fűszeresség, amit nem tudtam kiszálazni, de nem is ez volt a cél. Kortyban itt jön tannin, jön alkohol, jönnek töppedtes aromák. Hosszú és tartalmas, jönnek a földes, erdei gombás ízek, enyhén medvecukros, kétségkívül szokatlan oportó-élmény. Egy hektárról talán három burgundi hordónyi lett, a természet hozamkorlátozta meg faggyal és jégveréssel, de így lett különleges. 48€. 91/100 pont.

Wassmann Biobormanufaktúra Portugieser 2012 (Villány)

Itt más oldalról, de megint elrugaszkodtunk. Nagyon élő anyag, gyümölcsös, van itt eper, meggy, szilva, részben friss, részben dzsemes formátumban. Kortyban nagyon elegáns, jól szabott cucc, rózsaborsos fűszeresség, leheletnyi dohány, frissen pörkölt szemes kávé. Jól játszik benne a fanyar-friss gyümölcs és az érintésnyi, de nagyon helyénvaló krémesség. Valahol ez lehet a hosszabb távra tervezett, még élő savháttérrel bíró, kellőképpen gyümölcsös portugieser egyik prototípusa. Kb. 2600 Ft. 90/100 pont.

Hummel Jammerthal Portugieser 2011 (Villány)

Itt már lassabban nyílik a bor, kell az idő, de kapunk meggylikőrt, bőrösséget, bogyós gyümölcsöket, édes fűszereket és némi bundaszagot is. Szerencsére a nekem tetszőbb illatok veszik át idővel a dominanciát és a korty már kifejezetten tetszetős. Erőteljes (a fajtához képest legalábbis) a tanninérzet, masszív a test, van szélessége és hossza is. És még mindig van benn fickós frissesség. Nem hétköznapi oportó, de mutatja, ezt is lehet. 19,50€. 89/100 pont.

Wassmann Biobormanufaktúra Portugieser 2011 (Villány)

Hűvösebb illatok, fűszerek és enyhe bőrösség, gombás illatok. Cigánymeggy, fekete cseresznye, érett gyümölcs. Kortyban aztán kiteljesedik. Borsos, meggyes, van teltsége, jó a korty, a savak még mindig élénkek, viszik tovább a lendületet, a korty hosszú, izgalmas, végig hoz valami új élményt. Érezzük benne, hogy nem a tavalyi szüretből való, de annyira vibráló, annyira élő, hogy még azt kell mondjam, felfelé tart. De most kétségkívül nagy élmény. Kb. 2600 Ft. 92/100 pont.

Hummel Jammerthal Portugieser 2009 (Villány)

Ez volt az első bor, ahol megjelent az idő. És ettől cseppet sem volt kevésbé izgalmas élmény. Földes, dohányos jegyek, az a bizonyos vastag sötétítőfüggöny-illat, ezzel együtt érett gyümölcs, szilvalekvár, aszalt füge, kortyban datolya és áfonya is. A szekunder aromatika itt már előtérbe került, de nagyon szépen korosodó bort kortyolgathatunk. Ha még van belőle valahol. 19,50€. 87/100 pont.

Gere Tamás és Zsolt Pincészete Portugieser 2008 Márton-napi (Villány)

Nos, ha valami igazán ledöbbentett, akkor az ez a bor volt a sorban. Egy újbor, 2008-ból. Fűszeres illatok, babéres-lestyános. Ha nem tudnám, hogy ez bizony két hónap után már kinn volt polcon, hordósnak tippeltem volna. Kortyban szaftos gyümölcsösség, mediterrán életöröm, édes, telt anyag. Nézem az évjáratot, a libás címkét és csodálkozom. Valószínűleg ez a kivétel, de élvezem minden cseppjét. A kor persze benne van, viszont hazudnék, ha nem éreztem volna a frissességet, élő jelent is benne. Kb. 1400 Ft lehetett. 88/100 pont.

Wassmann Biobormanufaktúra Portugieser 2007 (Villány)

Új korszak. Hűvös, mentás, babéros, fűszeres illat. Meglepően lilás árnyalatú a pohárban. De a fiatalságot megőrizte kortyban is. Őszül, de még nagyon fitt. Jó savak, szép gyümölcsök, elsősorban meggy, áfonya, piros szeder. Elegáns, arányos, kedves bor. Kb. 2500 Ft volt. 88/100 pont.

Gere Tamás és Zsolt Pincészete Portugieser 2007 Classicus (Villány)

Az illat kicsit gumis, vannak benne főttes jegyek, konzervgyümölcs, édeskés. Kortyban van teste, van tartása, jönnek az édeskés, gyümölcsös jegyek, elég selymes a textúra, lágy, de itt picit billen az egyensúly. Van még benne élvezeti érték, de inkább érdekesség, mint mutatvány. Kb. 1200 Ft lehetett. 85/100 pont.

Wassmann Biobormanufaktúra Portugieser 2006 (Villány)

Az első villányi biobor. De rég is volt. Rögtön nagydíjat is nyert, ha jól emlékszem Siklóson. Élő, intenzív illatok, fűszeres, hűvös, kovaköves. Jó a gyümölcs is, megőrizte még a javát. Van benne játékosság, a tannin finom, elég hosszan kitart a zamata. Van kraft is benne. Ez volt a pincészetben fellelt utolsó palack. Élmény volt. Kb. 2600 Ft lehetett. 90/100 pont.

Gere Tamás és Zsolt Pincészete Portugieser 2006 Csillagvölgy-dűlő (Villány)

Az első prémium, dűlőszelektált portugieser. Mélyebb, de élő illattal nyit, egyszerre van benne a borsmenta hűvössége és a mazsola édeskés illata. Kortyban visszaköszön mindez. Közepes test, lekerekedett tannin, jó savérzet. A kor benne van, de jól áll neki. Kb. 1700 Ft lehetett. 88/100 pont.

Gere Tamás és Zsolt Pincészete Kékoportó 2003 (Villány)

Az egyik legkorosabb tétel igencsak izgalmasnak bizonyult. Érett, súlyos, mély illat, tele érett és aszalt gyümölccsel, van benne anyag, amire a korty is ráerősít. Van benne sav is, van benne élet. Fűszeresség, kitartás, egyensúly. Abszolút működik, de ezt már önmagában érdemes elpoharazni, ahogy mi is tettük, egy emlékezetes hétfő estén. Kb. 1200 Ft lehetett. 89/100 pont.

Hummel Kékoportó 1999 (Villány)

Horst első bora saját szőlőből. Érett portói szín, ez a stílus jön illatában is, Van itt kávé, toffee, füge és mediterrán fűszernövények. Kis likőrösség, kis porosság, no meg szivar, dohány, bitter orange, gyógyszeres fiola. Az a legszebb, hogy még bőven van benne, amiről beszélni lehet, persze már túllendült a csúcson és az emlékeiből él. De azt egyenes gerinccel teszi. 87/100 pont.

Slusszpoén nincs. Én csak a saját magam jegyzetfüzetébe pontozgattam, a velünk kóstoló Horkay Andrást és Bakonyi Pétert nem is kérdeztem, de ahogy a beszélgetés folyt, talán mindenkin azt éreztem, hogy akár volt hite eddig a portugieserben, akár csak kevésbé bízott a fajtában, most olyan tapasztalatot kapott, ami felülírta a korábbi élményeket.


Köszönet a borászoknak a pince mélyéről előásott tételekért, Gere Zsoltiéknak a vendéglátásért, természetesen ezúttal nem vakon kóstoltunk, de így is kinyílt a szemünk.