Kérem Várjon!
Cikkek
Csak csendben: narancs és vörös
VinArt Grand Tasting 2024 (2)
Győrffy Zoltán
2024 May 16.
Folytatjuk a zágrábi VinArt Grand Tastingen szerzett élményeinket, ezúttal a narancsborok és vörösborok következnek. Nem volt idő és energia mindenre, így narancsból ugyan mindent, de vörösben csak a babić és a tribidrag fajtákból készített borokat kóstoltam meg.

NARANCS

Boškinac Ocu 2021
Mézes, vajkaramellás, aszalt kajszis illat. A korty tiszta, cseres, gyümölcsös. Kajszilekvár, fanyar citrusok, jó savak. Tartalmas, fiatal. 90 pont.
Jagunić Traminac Amber Selection 2021
A rózsa mindenek felett. Narancshéj, jázmintea, fűszeres parfüm. Lenyűgöző illat. Korty cseres, fanyarkás, virágos. Szappan a végén bukkan fel csak. Alkohol azért ott van. 89 pont.


Veralda La Rote 2020
Fülledt. Gesztenye, avar, kandiscukor, aszalványok. Vastag, masszív, erőteljes, de szűk spektrumát mutatja a zamatosságnak. 88 pont
Kabola Amfora Malvazija 2020
Szikár, feszes, de nem kedves malvazija. Citrusok, zöldalma. Szép szerkezet, van tartalma és hossza. 88 pont.
Kutjevo Koria 2020
Illata nagyon ott van, olaszrizling is, narancsbor is. Barack, alma, kajszilekvár, mazsola, szárított trópusi gyümölcsmix. Cser. Méz. Gazdag, érlelt korty, széles és hosszú. Nagy bor. 91 pont.
Kabola Amfora Muškat Momjanski 2020
Szőlő, virágoskert, fanyar korty, kesernye, sok alkohol. 86 pont.


Coletti Amfora Gris 2019
Viszafogott illat, cseres korty, szárit és sajnos nem több. 85 pont. 
Veralda Ambra 2019
Jó test, visszafogott illat, tartalmas, tiszta, egész jó arányok, nagyon narancsboros karakter. 87 pont.
Cmrečnjak Pušipel X 2019
Méz és propolisz. Nem túl intenzív, minerális és cseres. Fanyar citrusok és aszalványok. Szépen nyílik, van benne kraft. 88 pont.


Kosovec Škrlet Selekcija 2018
Illata érett, gazdag, kortyban visszalép, savak jók, kis animalitás is felbukkan. 87 pont.
Šember Qvevri 2015
Szuper érlelt, mély, aszalványos, teafüves. Korty gazdag, strukturált, hosszú. Cser moderált, van ereje, de van anyag is hozzá. Nagyon szépen értlelt és formált bor. 90 pont. 

BABIĆ

Baraka Babić Lusa 2020
Fűszerek, piros bogyósok, no meg kő. Sós szikla. Fiatal, visszafogott illat, de vibráló korty. Van benne potenciál. 89 pont.
Markus Babić 2019
Hús és piros gyümölcs. Gyufa, kakukkfű, hal. Elegáns korty, gazdag, de nem nehéz, fűszeres, érett gyümölcsökkel, benne áfonya, fekete ribizli, szeder és málna. Alkohol sok, de nem túlzó. Nagy és izgalmas, komplex bor. 92 pont.


Gracin Babić 2018
Érett gyümölcs, kompót, bőr, masszív, hordó és terroir, gyümölcslekvár és friss bogyósok. A szőrme zavar. Van benne érdekes és érdemes, főleg, ha hagyunk rá időt. 89 pont.
Prgin Babić 2018
Illata érett gyümölcs, befőtt és cserzett bőr. Kortyban lekváros, telt, gyümölcs, fűszerek és erősödő animalitás. 87 pont.
Zlatan Otok Babić 2012
Érett, szépen érlelt, öregúr. Szárít, tannin sok, de még bőven érdemes kóstolni. 88 pont.

TRIBIDRAG

Matela Crljenak Kaštelanski Esenca 2021
Nagyon édes, sok cukor, szinte élvezhetetlen, pedig lehetne izgalmas bor. Nyílik, szép a gyümölcsösség, van benne játékosság, de mindez elvész a cukor súlya alatt. 85 pont.
Saint Hill's Pape 2021
Szép, tiszta, gyümölcsös illat, piros bogyósok, kis halpiac, kis hegyoldal, fűszeres és kerek. Bársonyos tannin, pici bőr, jó savak, fiatal, de ígéretes. 91 pont.


Rizman Tribidrag 2020
Szikár, feszes, boros, fanyarabb gyümölcs. Tannin erőteljesebb, masszív, kicsit nyers érzet. 89 pont.
Testament Tribidrag 2019
Szép illat. Egyenes, erdő, fűszerek. Korty jó savgerinccel bír, a gyümölcs kiegészül fával, tannin közepes plusz. Izgi, még fejlődőképes, tartalmas bor. 90 pont.
Kraljevski vinogradi Punta Skala Crljenak 2019
Alkolvezérelt korty. Közepes test, van erdei gyümölcs, és van még sav is. Amúgy egész jóivású, húsos dalmát ételekhez kifejezetten passzolna. 88 pont.