Kérem Várjon!
Cikkek
Az osztrákok is délnek mentek
A kismartoni (Eisenstadt) főiskola hallgatóinak látogatása 3.
Jakab Tamás
2023 November 21.

Egy nehéz nap reggele. 33 bor után, ahhoz, hogy 10.30-ra Pécsett legyünk, a Szentmiklós dűlőben, el kellene indulni legkésőbb reggel nyolckor. Nem sikerül, ehhez még akadályozó tényezőként az egész út során majdnem végig szakadó eső jön. Csúszunk fél órát, viszont szerencsénk van, pont a kiszálláskor kitisztul az idő, így a csoport, amely lemaradt a balatoni panorámáról a köd és a felhők miatt, nem marad a Szentmiklós dűlő, majdnem egész Pécset körbe ölelő panorámájáról sem.

(folytatás)

Sokáig a csúszás miatt nem időzhetünk, következik az egész három nap tudományos csúcspontja, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének bemutatkozása, a tevékenységei közül annak a kettőnek a kiemelésével, amely egy burgenlandi csoportnak talán a legizgalmasabb: a rezisztens fajták és a kékfankos klónszelekciós kutatás bemutatásával.

Teszlák Péter tudományos előadása nagyon ül, néhány kérdés után mindenki megérti, hogy a terroir nemcsak a talajból, csapadékból, kőzetből, stb. áll, de magából a szőlőből is, nem mindegy mit, hová telepítünk. A marketing alapú kérdések (kb. milyen céllal kutatnak, mi az üzleti aspektus) tisztázása mindazonáltal a legfontosabb kérdés: egy egyetemi kutató, illetve egy egyetemi kutatóintézet szinte mindent kutat, ami a témába vág, az, hogy ebből mi lesz éppen egy nagyon konkrét üzleti/éghajlati stb.kihívás tárgya, amire kvázi aztán jobban összpontosítanak, az mindig az adott időben dől el, amikor a kihívás érkezik. Nehéz elsőre megérteni, de aztán egyértelművé válik, amikor a génbank szerepéről lesz szó: a klónok, génvariációk többsége egyszerűen tárolva van, nem tudható, mi lesz az az esemény, követelmény, ami egyik vagy másik konkrét alkalmazott kutatását vagy fejlesztését igényli.

A kékfrankos is egy ilyen téma, a cél egyértelműen az volt, hogy a kékfrankos legszélesebb genetikai állományát megőrizzék és fenntartsák. Az ebből fakadó kutatás most kifejezetten a hőség, valamint az ízvariációk felé irányul. Meg is kóstolunk öt ilyen klónszelekcióban részt vevő kékfrankost – az eredmény lenyűgöző, még akkor is, ha ezek a kutatási tételek persze nem kész borok, viszont már ez a mennyiség is megmutatja, hogy egy adott fajta a lehetőségek milyen széles körét tudja bejátszani – ízvilágban, savtartalomban, színben, tanninban, hogy csak az elsőre feltűnő jellemzőket említsük.

Az intézet un. „bolti” borai is hagynak nyomot a látogatókban, főként a gombarezisztens jázmin, valamint a két cirfandli: a többség nem tudja, hogy a Thermenregion mellett egyedül itt fordul elő még a fajta, igaz itt sem sok (mint ahogy ott sem, bár azért több), mindkét tétel jól működik, a száraz és a nemesédes elnyeri a tetszést.

Pécsi Egyetemi Borbirtok:

 • Jázmin 2022
 • Zenit 2022
 • Cirfandli 2022, száraz
 • Cirfandli 2022, édes
 • Summa Cuvée 2020 

A kékfrankos klónok: Heide, Alte Rebe, P101, P112, P117

Riczu Tamás

Kora délután van még, haladnunk kell tovább, ráadásul ma szerencsénk sincs a túrával, a még visszalévő három kóstoló nem kettő, hanem három különböző helyszínen vár ránk.

Ez a nap hozza egyben a legtöbb változatosságot is: nemcsak borászat, hanem kutatóintézet is a tarsolyban, a borászatok között pedig minden szegmens játszik, kicsi és bio, nagy családi és nagy befektetői is.

A kicsi és bio az első, Riczu Tamás borainál megérkezünk az „átmenetből”, azaz a kutató vegyesen fehér és vörös kínálatából a teljesen vörösbe. Öt bor, öt vörös, öt igazán impozáns tétel, a végén még nyertes tételek is bemutatkoznak. Közben rendkívül informatív ismertető és beszélgetés a magyarországi bio helyzetről, annak megvalósítási lehetőségeiről. Többen kiemelik, hogy nem először hallják, hogy itt a bio-borászok jó része de facto bio, de jure nem, azaz, nincs bio tanúsítása, vagy legföljebb részleges (nem minden területre kiterjedő). Utóbbi főként töredezett birtokstruktúra esetén áll fenn – előbbi pedig tény, alkalmazkodás a magyar vásárlói szokásokhoz, ahol (még) nincs jelentős megkülönböztető ereje annak, ha egy bor bio. Még ha az is a valóságban, mint ezek. A megvalósítás során két igazán meglepő eszközre lettek figyelmesek: az egyik, hogy még vízhasználat és mosószer sincs a mosásnál: minden tisztítás gőzborotvával történik. A másik pedig, hogy a fenntarthatóság jegyében még a csúcsborok is, nemhogy nem nagysúlyú, prémium palackba nem kerültek, de egyenesen könnyített palackokba. Talán az egész út során a legmeglepőbb, és mindenképpen a legnagyobb elismerést kiváltó szituáció volt ez.

Amúgy pedig a borok: már a sor eleje is tetszett, de a két győztes bor, a Symbol 2018 (klasszikus bordói küvé, cabernet sauvignon túlsúllyal), mind pedig a szuper prémium Villányi Franc 2019 a szó szinte legszorosabb értelmében lélegzetelállító volt.

Csányi Pincészet

A kontraszt nagy: a pince kb. két erjesztő tartályában elférne mennyiségre a teljes Riczu készlet, de nyilván mások a célok és gazdasági szerepek is. Az egykori Teleki birtok, majd kombinát megőrizte, sőt, talán növelte nagyságát, a jelenlegi közel négyszáz hektár is komoly mennyiség ehhez a mérethez nem szokott osztrák szemnek, de a hír, miszerint ez a tervek szerint 500-ig meg sem áll, ha nem is sokkolta, de azért gondolkodásra késztette a csapatot. Ezen nagyságok mellett természetesen a szakmai munka iránt is jóval nagyobb az érdeklődés – amikor a 6+10 fős, az egész szüretet lebonyolító csapat létszámát megtudták, akkor azért szintén volt egy kis elgondolkodás. Igen, ez, itt már csak géppel mehet, minden fázisban.

A borkóstolás alap témája pedig az volt, hogy ezt a mennyiségű bort (a must és folyóbor eladás után is legalább kétmillió palack) hogyan sorolják be szakmai és marketing szempontok szerint. A hat tétel éppen átfogta az összes vonalat a Válogatástól, a Selectionon át a Chateau Telekiig és a Teleki Tradícióig, jól érzékeltetve a nagyságokat még a prémium szegmensben is (amennyiben a Ch Teleki Alex prémium küvé meghaladja a két kis somlói termelő együttes teljes éves termelését…)

A borok közül a Syrah white egyértelmű meglepetést hozott, és természetesen az újabb cabernet franc is jó lehetőség volt ezzel a fajtával való további ismerekedésre.

Kóstolt borok

Riczu Tamás

 • Villányi Kikerics 2021
 • Villányi Kékfrankos 2019
 • Villányi Merlot 2019
 • Symbol 2018
 • Villányi Franc 2019

Csányi Pincészet

 • Syrah White 2022
 • Chardonnay 2022
 • Rosé Cuvée 2023
 • Teleki Selection Kékfrankos 2021
 • Chateau Teleki Alex Cuvée 2017 (Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon)
 • Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc 2017

(folytatjuk)

Fotók: a szerző és Csortos Szabolcs (PTE/UnivPécs)